Η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι αποτελούν μια οδυνηρή υπενθύμιση της φονικής ισχύος που φέρουν τα πυρηνικά όπλα, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ολοσχερή καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού και της ίδιας της ζωής στον πλανήτη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ για την επέτειο της ρίψης των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945.

Εντούτοις, ο εφιάλτης ενός πυρηνικού ολέθρου όχι μόνο δεν έχει εκλείψει, αλλά οι διεθνείς ανταγωνισμοί τον επαναφέρουν στον ορίζοντα, υπογραμμίζει. Επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ –ιδιαίτερα με τη διακυβέρνηση Τραμπ– πρωτοστατούν σε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτικοποίηση, στην οποία κεντρική θέση αποκτούν ξανά τα πυρηνικά. Με το νέο «πυρηνικό δόγμα» του Τραμπ –όπως εκφράστηκε με τη Nuclear Posture Review των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε πέρσι– θα εκσυγχρονιστεί δραστικά το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο και θα αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα χαμηλότερης ισχύος για πιο «στοχευμένη» χρησιμοποίησή τους, συμπληρώνει.

Προσθέτει ότι οι ΗΠΑ δηλώνουν ακόμα ότι δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά ακόμα και για «μηπυρηνικές απειλές» ενώ ως γνωστό δεν έχουν ποτέ υιοθετήσει την πολιτική του «no first use», με την οποία ένα πυρηνικό κράτος δεσμεύεται ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτο πυρηνικά. Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς μεταξύ ΗΠΑ–Ρωσίας είναι άκρως ενδεικτικές εξελίξεις.

Η πολύχρονη συγκάλυψη που παρέχει η Δύση στο Ισραήλ για το πυρηνικό του οπλοστάσιο είναι εξίσου αποκαλυπτική, αναφέρει. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, το ΑΚΕΛ μαζί με δεκάδες κινήματα και οργανώσεις της Ευρώπης, διεκδικεί την απομάκρυνση όλων των πυρηνικών όπλων από το έδαφος των κρατών-μελών της ΕΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Για άλλη μια χρονιά, «υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι με ομόφωνο ψήφισμά της η Βουλή των Αντιπρόσωπων (2014) την είχε καλέσει να εντάξει στη διπλωματική της ατζέντα την προώθηση του στόχου της ανακήρυξης της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ελεύθερη από Όπλα Μαζικής Καταστροφής», προστίθεται.

H ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι τον Αύγουστο του 1945, χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ ως ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα που διέπραξε ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός με δεκάδες χιλιάδες θύματα και ανυπολόγιστες συνέπειες στη υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων. Ένα έγκλημα για το οποίο καμιά αμερικανική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν εξέφρασε ούτε τυπικά απολογία προς το λαό της Ιαπωνίας, προστίθεται.

Συμπληρώνεται ότι η ανθρωπότητα γνωρίζει ότι η ρίψη των ατομικών βομβών στις δύο ιαπωνικές πόλεις από τις ΗΠΑ δεν υπαγορευόταν από τις ανάγκες του πολέμου αφού τόσο η Ιαπωνία όσο και οι άλλες δυνάμεις του φασιστικού Άξονα είχαν ουσιαστικά συντριβεί.

Στόχος των ΗΠΑ δεν ήταν ο πόλεμος αλλά ο μεταπολεμικός κόσμος, επισημαίνεται και προστίθεται ότι οι ΗΠΑ επεδίωκαν να κυριαρχήσουν στον κόσμο.