ΔΕΔΕ: Επιστροφή στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία

Η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ), σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της στις 30 Αυγούστου, συζήτησε τα πρωτόκολλα επιστροφής στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία και καθόρισε μια σειρά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας και ειδικά ενώπιον των Πρυτάνεων.

Συνοπτικά τα ζητήματα που καθόρισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση είναι:

  • Η ΔΕΔΕ επαναδιατυπώνει τη σθεναρή στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος και των walk-in κέντρων εμβολιασμού στα πανεπιστήμια. Θεωρεί τον εμβολιασμό υποχρέωση όλων των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, εφόσον ο εμβολιασμός μειώνει το ρίσκο μετάδοσης και νόσησης. Καλεί όλους/όλες τους/τις συναδέλφους όπως προχωρήσουν σε εμβολιασμό. Ο εμβολιασμός προστατεύει την κοινότητα και ως εκ τούτου αποτελεί έμπρακτη αλληλεγγύη προς ευάλωτες ομάδες εργαζομένων, των οποίων η ασφάλεια και υγεία διακυβεύεται. Επιπλέον, η ΔΕΔΕ δεν δύναται να στηρίξει αντιεμβολιαστικές θέσεις που αντίκεινται τόσο στο πνεύμα της συναδελφικής αλληλεγγύης όσο και στην επιστημονική συναίνεση. Καλεί τις Πρυτανείες όπως εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για αύξηση του ενδιαφέροντος του φοιτητόκοσμου για εμβολιασμό, εξετάζοντας και τη δυνατότητα παροχής κινήτρων.
  • Η ΔΕΔΕ στηρίζει την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία, ωστόσο θεωρεί ότι αυτή πρέπει να εξαρτάται από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Καλεί τις Πρυτανείες να έχουν ξεκάθαρο πλάνο επιστροφής σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση χωρίς καθυστέρηση, σε περίπτωση που η επιδημιολογική εικόνα χειροτερέψει ή που τα μέτρα ασφαλείας δεν λειτουργούν ή δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά.
  • Η ΔΕΔΕ καλεί τις Πρυτανείες όπως δώσουν την επιλογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε συναδέλφους και συναδέλφισσες που αιτιολογημένα, με ιατρική γνωμάτευση, δεν έχουν εμβολιαστεί, έτσι ώστε να μη μείνουν άνεργοι.
  • Η ΔΕΔΕ τονίζει την ευάλωτη θέση στην οποία βρίσκονται τα μέλη της, και το γεγονός ότι καλούνται να εργαστούν εν καιρώ πανδημίας χωρίς ασφαλιστικές δικλείδες σε περίπτωση που μολυνθούν ή/και νοσήσουν. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι Ειδικοί Επιστήμονες Διδασκαλίας και Έρευνας μολυνθούν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, νοσήσουν και αναγκαστούν να απέχουν από την εργασία τους, θα πληρώνονται κανονικά κατά τη διάρκεια της απουσίας τους. Αίτημά μας είναι όπως υπάρξει σχετική πρόνοια είτε για οικονομική κάλυψη είτε για εξ αποστάσεως συνέχιση των καθηκόντων (αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας τους). Παραμένει επίσης αδιευκρίνιστο αν και πώς ο εργοδότης θα αναλάβει ευθύνες προς τα μέλη της ΔΕΔΕ που νοσήσουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, και πώς προτίθεται το πανεπιστήμιο να τους στηρίξει οικονομικά αν νοσήσουν με «long Covid». Σε αντίθεση με μέλη ΔΕΠ, τα οποία απολαμβάνουν της ασφάλειας που παρέχει μια μόνιμη θέση, τα μέλη της ΔΕΔΕ εργοδοτούνται με συμβάσεις μικρής χρονικής διάρκειας. Πώς προτίθενται τα πανεπιστήμια να στηρίξουν σε περίπτωση νόσησης με «long Covid» αν δεν μπορεί ο εργαζόμενος/η εργαζόμενη να εργαστεί και εφόσον η σύμβασή του/της λήγει κάθε τέλος του ακαδημαϊκού εξαμήνου;
  • Η ΔΕΔΕ καλεί τα πανεπιστήμια όπως αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη των ελέγχων των safe-pass. Η θέση της ΔΕΔΕ είναι όπως την αποκλειστική ευθύνη για τέτοιους ελέγχους φέρει ειδικά εξουσιοδοτημένο προσωπικό στις εισόδους των κτιρίων, και όχι οι διδάσκοντες/διδάσκουσες στην είσοδο των αιθουσών. Σε κάθε περίπτωση, η ευθύνη για την επιτήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν μπορεί να μετακυλήσει στους/στις διδάσκοντες/διδάσκουσες.
  • Η ΔΕΔΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της όπως της δοθεί θέση παρατηρητή στα Σώματα των πανεπιστημίων όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις που επηρεάζουν τα μέλη της.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΔΕ είναι παγκύπρια συντεχνία διδακτορικών επιστημόνων που εργάζονται σε μη μόνιμες θέσεις σε όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Τα μέλη της ΔΕΔΕ αποτελούν μια κατηγορία εργαζομένων, η οποία, σε αντίθεση με την στερεοτυπική εικόνα που έχει η κοινωνία για ακαδημαϊκούς, εργάζεται σε συνθήκες επισφάλειας και εκμετάλλευσης, παλινδρομώντας μεταξύ κακοπληρωμένης εργασίας με προσωρινές συμβάσεις και ανεργίας, χωρίς δίκτυ ασφαλείας και πρόσβαση σε σημαντικά επιδόματα, και με ελάχιστες δυνατότητες μονιμοποίησης. Παρόλο που η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων συχνά αποτελεί πέραν του 50% του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού ενός κυπριακού ακαδημαϊκού ιδρύματος, εντούτοις παραμένει περιθωριοποιημένη και χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση των εργασιακών συνθηκών που την αφορούν. Αυτό επαναλήφθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις που πάρθηκαν από τους Πρυτάνεις για επιστροφή στα πανεπιστήμια με φυσική παρουσία – αποφάσεις που επηρεάζουν ιδιαίτερα τις εργασιακές συνθήκες των μελών της ΔΕΔΕ, και που εκθέτουν τους/τις εργαζομένους/εργαζόμενες σε ακόμα περισσότερο ρίσκο όσον αφορά στην υγεία και ασφάλειά τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy