Διαφανής η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων

Απόλυτα διαφανής ήταν η διαδικασία που ακολούθησε ο υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής για την επίτευξη της μείωσης της τιμής των φαρμάκων προς όφελος των ασθενών, αναφέρει σε ανακοίνωσή το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, “το υπουργείο Υγείας προέβη σε πρόσκληση εμπειρογνωμόνων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κύπρο τον Απρίλιο 2014 και υπέβαλαν την τελική τους έκθεση στις 18 Αυγούστου 2014, αφού προηγουμένως είχαν επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς: φαρμακοποιούς, φαρμακοκατασκευαστές, φαρμακοεισαγωγείς”.

Ακολούθως, η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Αυγούστου 2014, στα πλαίσια της πολιτικής διαφάνειας που εφαρμόζει το υπουργείο Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, “στην έκθεση περιλαμβάνεται η ανάλυση του υφιστάμενου συστήματος, οι απόψεις και θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων, και η παροχή εισηγήσεων για τη δημιουργία ενός αξιόπιστου και σύγχρονου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης, στα πλαίσια της επικείμενης εφαρμογής του ΓεΣΥ”.

Ο υπουργός Υγείας συζήτησε τόσο την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων τον περασμένο μήνα για την οριζόντια μείωση των χονδρικών τιμών των φαρμάκων κατά 8,5% όσο και την επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου φαρμάκων σε ετήσια βάση με τους εμπλεκόμενους φορείς (εισαγωγείς, παρασκευαστές και φαρμακοποιούς) κατά τη διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση “πολλές από τις εισηγήσεις των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίες αναφέρονται πιο κάτω, έχουν ικανοποιηθεί”.

Στις εισηγήσεις αναφέρεται ότι “για οποιαδήποτε αλλαγή στις τιμές των φαρμάκων να μεσολαβήσει χρονικό διάστημα τριών μηνών πριν την εφαρμογή της και να μην εφαρμοστεί η οριζόντια μείωση τον Μάρτιο 2015, αλλά τέλος Ιουνίου, καθώς η μείωση στις χονδρικές τιμές των φαρμάκων κατά 8,5% θα έχει ισχύ από την 29η Ιουνίου 2015”.

Εισήγηση ήταν επίσης όπως “η επόμενη επικαιροποίηση στον τιμοκατάλογο να γίνει τον Μάρτιο 2016 και όχι τον Ιανουάριο 2016 και η επόμενη επικαιροποίηση του τιμοκαταλόγου φαρμάκων θα γίνει στις 15 Μαρτίου 2016”.

Στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται και το ότι “η οποιαδήποτε μείωση στις τιμές των φαρμάκων να μην επηρεάσει τα φάρμακα με χονδρική τιμή μικρότερη των €10.00 ή τα φάρμακα για τα οποία ο υπολογισμός της τιμής τους γίνεται λαμβάνοντας υπόψη μια φθηνή χώρα”.

Απαίτηση, επίσης, των φαρμακοποιών ήταν να μην μειωθούν τα ποσοστά κέρδους τους και προς τον στην αξίωσή τους αυτή υποστήριξαν ότι “η αγορά είναι πολύ μικρή αφού μόνο το 20% των ασθενών εξυπηρετούνται από τα 480 ιδιωτικά φαρμακεία, από τη μείωση των τιμών επηρεάζονται έμμεσα τα εισοδήματά τους αφού μειώνεται ο τζίρος τους, και η οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση των ποσοστών κέρδους να γίνει μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όταν θα ενοποιηθούν οι δύο τομείς και η εκτέλεση συνταγών για εξωτερικούς ασθενείς θα γίνεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία”.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας “η απαίτηση αυτή ικανοποιήθηκε αφού σε περιβάλλον ΓεΣΥ οι φαρμακοποιοί πολύ πιθανό να αποζημιώνονται με ένα τέλος εκτέλεσης συνταγής χωρίς να έχουν ποσοστά κέρδους επί της τιμής του φαρμάκου”.

Τέλος, σημειώνεται ότι “η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει, διαδοχικά, μέσα σε έξι μήνες, τις χονδρικές τιμές χιλιάδων φαρμάκων κατά μέσο όρο 23% περίπου, είναι ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα της παρούσας κυβέρνησης”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy