Διάσκεψη Τύπου Ιδρύματος ZOE vs War Violence

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πανεπιστήμιο Frederick Διάσκεψη Τύπου για την εξαγγελία του Ιδρύματος ZOE vs War Violence. Το ZOE vs War Violence είναι ένα Ίδρυμα Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η καταδίκη και ο τερματισμός όλων των μορφών βίας κατά γυναικών, κοριτσιών, παιδιών και ευάλωτων ατόμων, θυμάτων και μαρτύρων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Το Ίδρυμα φιλοδοξεί να ενισχυθεί ο διάλογος γύρω από τα έμφυλα εγκλήματα κατά της ειρήνης, της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου. Σε αυτά συγκαταλέγονται οι βιασμοί, η σεξουαλική εκμετάλλευση, η παρενόχληση, η κακοποίηση και η κάθε μορφή βίας που δέχονται γυναίκες, κορίτσια και παιδιά θύματα ή μάρτυρες κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων.

Το Ίδρυμα ZOE vs War Violence ιδρύθηκε από 7 γυναίκες με δράση, όραμα αλλά και μεγάλη προσφορά σε θέματα γυναικών, προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προώθησης της ειρήνης στον κόσμο.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η κα Νόρα Δικαίου, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος, η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Frederick και μέλος του Ιδρύματος, η κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, Επίτροπος Ισότητας των Φύλων και η κα Αλίκη Χατζηγεωργίου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος.

Στον χαιρετισμό της η κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ανέφερε ότι «Είναι καταγεγραμμένο και φαίνεται, ότι οι γυναίκες, τα κορίτσια και τα παιδιά είναι δυστυχώς πιο ευάλωτα σε όλους τους τύπους παραμέλησης και εκμετάλλευσης κατά τη διάρκεια ενόπλων συρράξεων αλλά και μετά. Κι ενώ δυστυχώς συμβαίνουν όλα αυτά, ζούμε σε μια εποχή πασιφανούς παραβίασης των νόμων που απαγορεύουν τις επιθέσεις εναντίον αμάχων». Συνεχίζοντας, τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο Frederick δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί κομμάτι μιας τέτοιας προσπάθειας, αφού έχει ήδη ενεργό ρόλο και συμμετοχή σε δράσεις που έχουν σχέση με πρόσωπα που χρήζουν προστασίας λόγω ενόπλων συρράξεων. Κλείνοντας σημείωσε ότι «Σήμερα, με την εξαγγελία του Ιδρύματος ΖΟΕ vs War Violence είμαι αισιόδοξη ότι θα μπορέσουμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους οργανισμούς ανά το παγκόσμιο για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος».

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα Ιωσηφίνα Αντωνίου, στον δικό της χαιρετισμό σημείωσε πως η σύσταση του Οργανισμού ZOE vs War Violence συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης της Κύπρου για την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας 1325, ενός ψηφίσματος που διατυπώνει την έμφυλη διάσταση των εγκλημάτων πολέμου όπως είναι π.χ. οι βιασμοί γυναικών ως όπλα πολέμου. Το εν λόγω ψήφισμα, τόνισε η Επίτροπος, επισημαίνει τις επιπτώσεις που οι συγκρούσεις και οι συρράξεις επιφέρουν στις γυναίκες αλλά παράλληλα, αναδεικνύει τον σύνθετο ρόλο που οι γυναίκες μπορούν να διαδραματίσουν στην πρόληψη των συγκρούσεων, στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και στη συνεισφορά τους για την αποκατάσταση της πολιτικής και κοινωνικό-οικονομικής ζωής της χώρας τους. Απευθυνόμενη προς τα ιδρυτικά μέλη του Ιδρύματος, τόνισε ότι «Υπάρχει ‘κοινός τόπος’ και θέλω να σας διαβεβαιώσω πως ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας θα είναι πάντα στη διάθεσή σας για όποια συνεργασία θελήσετε να έχουμε».

Στη συνέχεια ακολούθησε ομιλία από την Πρόεδρο του Ιδρύματος, κα Αλίκη Χατζηγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στις βαναυσότητες που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα ή ένα παιδί κατά τη διάρκεια του πολέμου κάνοντας αναφορά σε πραγματικές ιστορίες. Συνεχίζοντας, εξήγησε γιατί επιλέγηκε το ZOE ως το όνομα του Ιδρύματος «Του δώσαμε το όνομα αυτό γιατί είναι ένα όνομα διεθνές για πολλές γυναίκες, αλλά παράλληλα είναι και το πιο όμορφο θαύμα όταν έρχεται στον κόσμο μια ζωή». Στόχος του ZOE, πρόσθεσε, είναι να διεκδικεί από εδώ και μπρος το δικαίωμα, οι γυναίκες όλου του κόσμου να χαίρονται τα όνειρά τους σε ένα πιο όμορφο κόσμο. Κλείνοντας, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το Ίδρυμα θα διοργανώσει άμεσα εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού με γνωστοποίηση όλων των εγκληματικών ενεργειών στις εμπόλεμες ζώνες, με προβολή φωτογραφικού υλικού και ζωντανών μαρτυριών και επισκέψεις σε ξενώνες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες.

Το κλίμα φορτίστηκε ιδιαίτερα όταν οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να ακούσουν την προσωπική ιστορία της Χάιφα, μιας μαθήτριας που ήρθε στην Κύπρο από τη Συρία μαζί με την οικογένειά της.

Τα μόνιμα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος είναι:

1. Αλίκη Χατζηγεωργίου, Επίτιμη Πρόεδρος Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.
2. Σοφία Γιωργαλλά, Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναίκες χωρίς σύνορα.
3. Νόρα Δικαίου, Πρόεδρος του Διεθνούς Ομίλου ΖΟΝΤΑ Λευκωσίας.
4. Γιολάντα Χατζησωτηρίου, Mέλος του Διεθνούς Ομίλου ΖΟΝΤΑ Λευκωσίας.
5. Ζωή Bennett, Πρόεδρος Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Οργάνωσης Συνομοσπονδία Γυναικών για την Παγκόσμια Ειρήνη.
6. Ζωή Μαυρογένους, Μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.
7. Αναστασία Φρειδερίκου, Πρόεδρος Συμβουλίου Πανεπιστημίου Frederick.

Επιπρόσθετα, τα μη μόνιμα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν διοριστεί από τα ιδρυτικά μέλη είναι τα ακόλουθα:

Δρ Άντρη Ανδρονίκου, Κοινωνική Λειτουργός, Ακαδημαϊκός σε θέματα Οικογενειακής και Παιδικής Προστασίας, Τμήμα Ψυχολογίας και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Frederick.

Μαρίνα Παπαδοπούλου, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος Σώματος Κυπρίων Οδηγών.

Ελένη Κωνσταντινίδου, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης Γυναίκες χωρίς σύνορα.

Ρίτα Καρατζιά, Πρώην Διευθύντρια Επικοινωνίας, Δημοσίων Σχέσεων και θεμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Cyta και τώρα συνιδρυτής της SocialWiz.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy