Διαβεβαιώσεις από το ΔΝΤ για την ισχυρή θέση των κυπριακών τραπεζών

Βλέπει αύξηση κερδοφορίας λόγω επιτοκίων και σχεδίων αποχώρησης προσωπικού

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαιώνει ότι οι κυπριακές τράπεζες διαθέτουν «υψηλή ρευστότητα και δείκτες κεφαλαίου οι οποίοι υπερβαίνουν άνετα τις εποπτικές απαιτήσεις», ενώ παράλληλα έχουν σταθερή βάση χρηματοδότησης και περιορισμένη έκθεση στις επιδράσεις από την πρόσφατη αναταραχή στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι διαβεβαιώσεις του ΔΝΤ περιλαμβάνονται στην έκθεση η οποία ετοιμάστηκε από το κλιμάκιο του Ταμείου το οποίο συμμετέχει στην Τρόικα, μετά τον επιτόπιο έλεγχο ο οποίος πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος.

Αναφέρεται μάλιστα ότι οι κυπριακές τράπεζες έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους, λόγω της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων και της μείωσης του κόστους λειτουργίας τους ένεκα των σχεδίων αποχώρησης εργαζομένων.

Σημειώνεται ωστόσο ότι «ο ψηλός πληθωρισμός και το σταδιακά αυξανόμενο κόστος δανεισμού, είναι πιθανό να αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο». Ως εκ τούτου το Ταμείο προτρέπει τις τράπεζες να κάνουν προληπτικές αναδιαρθρώσεις στις βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ενώ παράλληλα ζητά να μην αλλάξει το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ τα ευάλωτα σημεία των κυπριακών τραπεζών είναι τα ΜΕΔ, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά τη βελτίωση που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, το υψηλό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η σημαντική έκθεσή τους στον τομέα των ακινήτων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy