ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ βόλεψαν την εκκλησία

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Η Βουλή ψήφισε πριν από λίγο νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τους εράνους στις κηδείες.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ κατέθεσαν τροπολογία η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ώστε οι οικείοι του αποθανόντος να είναι υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουν τη «σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας εκκλησιαστικής επιτροπής».

Το ΑΚΕΛ κατέθεσε τροπολογία, η οποία όμως δεν πέρασε από την Ολομέλεια, ώστε η εκκλησιαστική επιτροπή να «έχει υποχρέωση να σέβεται και να υλοποιεί πλήρως την επιθυμία των οικείων του αποθανόντος, όσον αφορά τον αποδέκτη των εισφορών που γίνονται στον περίβολο εκκλησίας, σε περίπτωση κηδείας.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης προειδοποίησε ότι υπάρχει σωρεία καταγγελιών για αυθαιρεσίες από πλευράς ορισμένων εκκλησιών. Επίσης, σε σχέση με την τροπολογία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ προειδοποίησε ότι δίνει δικαίωμα «βέτο» στην εκκλησία.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι, σε περίπτωση που οι οικείοι του αποθανόντος και η εκκλησία δεν συμφωνούν που θα πάνε τα χρήματα, αυτά θα παραμένουν αδιάθετα μέχρι να συμφωνήσουν.

Οι νέες ρυθμίσεις και πολύ περισσότερο η τροπολογία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εκκλησίας.

Παράδειγμα με ορφανά παιδιά

Σε γραπτή δήλωσή της, η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, έχοντας λάβει σωρεία παραπόνων από επηρεαζόμενους πολίτες και επιθυμώντας να διορθώσει την υφιστάμενη κατάσταση όπου οικείοι των αποθανόντων έρχονται σε αντιπαράθεση με τις κατά τόπους εκκλησιαστικές επιτροπές, κατέθεσε συγκεκριμένη τροπολογία. «Στόχος της τροπολογίας ήταν η υποχρέωση της αρμόδιας εκκλησιαστικής επιτροπής να σέβεται και να υλοποιεί πλήρως την απόφαση των οικείων του αποθανόντος για τον οργανισμό στον οποίο θα κατέληγαν οι εισφορές», επεσήμανε.

Εξηγώντας τι σημαίνει η απόρριψη της τροπολογίας του ΑΚΕΛ, η κ. Κουκουμά σημείωσε: «Για παράδειγμα, στις περιπτώσεις που ο αποθανών καταλείπει ορφανά τέκνα, η εκκλησιαστική επιτροπή θα έχει την δυνατότητα να αρνηθεί όπως γίνονται εισφορές για την οικονομική στήριξη της οικογένειας ή ακόμη να ζητήσει ποσοστό επί των εισφορών».

«Πριν κάποιος θεωρήσει υπερβολές τα όσα αναφέρουμε, ας προτρέξει στις αποφάσεις συγκεκριμένης Μητρόπολης, η οποία ζητά ποσοστό επί των εισπράξεων ή/και απαγορεύει πλήρως την αποδοχή εισφορών από οποιοδήποτε οργανισμό, πλην της εκκλησιαστικής επιτροπής», κατέληξε η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.