Δοκιμάζει ξανά τη συνοχή της Ευρώπης η προσφυγική κρίση

Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η προσφυγική κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δύο χρόνια μετά την μαζική έλευση προσφύγων και μεταναστών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Αφορμή αυτή τη φορά στάθηκε η θέση του Ντόναλντ Τουσκ περί ποσόστωσης στην κατανομή των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, όπως διατυπώθηκε στο προσχέδιο της επιστολής του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Κομισιόν, μερικά 24ωρα πριν την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε διχαστικές και αναποτελεσματικές τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφυγικών ροών στα κράτη-μέλη, υιοθετώντας ουσιαστικά τη θέση Πολωνίας, Ουγγαρίας και Τσεχίας, που αρνούνται να δεχθούν την μετεγκατάσταση προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία, όπως αποφασίστηκε το 2015. Να σημειωθεί πως η Κομισιόν έχει παραπέμψει τις τρεις αυτές χώρες στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη στάση τους αυτή στο προσφυγικό.

Το θέμα των μετεγκαταστάσεων συνδέεται με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που καθορίζει την πρώτη χώρα εισόδου στην ΕΕ ως υπεύθυνη για την εξέταση του αιτήματος ασύλου από υποψήφιους πρόσφυγες, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα σε χώρες «πρώτης γραμμής» όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία.

Για τον λόγο αυτό η Κομισιόν έχει προτείνει από τον Μάιο του 2016 την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, μέσω ποσοστώσεων προσφύγων ώστε να υπάρχει αποσυμφόρηση στις χώρες πρώτης γραμμής, όμως η πρόταση αυτή παραμένει στο «συρτάρι» του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς την μπλοκάρουν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σε μια προσπάθεια να επανέλθει το κλίμα ενότητας στην Ευρωπαϊκή ένωση, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς ξεκαθάρισε την Τετάρτη πως είτε θα βρεθεί μια «ευρωπαϊκή λύση για το θέμα της μετανάστευσης ή δεν θα υπάρξει λύση».
Η πρόταση Τουσκ

Η νέα «φωτιά» στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης άναψε όταν αποκαλύφθηκε το προσχέδιο της επιστολής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προς τους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία τους ενημέρωνε για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, και στην οποία χαρακτήριζε διχαστικές και αναποτελεσματικές τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφυγικών ροών στα κράτη-μέλη.

Στο ειδικό έγγραφο για το μεταναστευτικό, το οποίο επισυνάπτεται στην επιστολή Τουσκ προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καλεί τους «27» να εδραιώσουν τη συνολική τους προσέγγιση και να την καταστήσουν «περισσότερο βιώσιμη, με βάση τα ασφαλή εξωτερικά σύνορα και την πρόληψη των μαζικών αφίξεων».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να επιτευχθεί συναίνεση έως τον Ιούνιο του 2018 για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, βασισμένη στο πνεύμα της ευθύνης και της αλληλεγγύης».

Επιπλέον, το έγγραφο για το μεταναστευτικό επισημαίνει ότι η έως τώρα εμπειρία έχει καταδείξει τα εξής:

-Η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παράνομη μετανάστευση μόνο με την πλήρη συμμετοχή των κρατών-μελών και τη συντονισμένη χρήση μέσων και εργαλείων της ΕΕ και των κρατών-μελών.

-Κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτή την κοινή πρόκληση, αλλά η αποφασιστική δράση των ηγετικών κρατών-μελών, υποστηριζόμενων από την ΕΕ και της βοήθειας από άλλα κράτη-μέλη, αποδείχθηκε αποτελεσματική όσον αφορά την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, όπως απέδειξε πρόσφατα ο ρόλος που έπαιξε η Ιταλία στη Λιβύη.

Οι μεταναστευτικές ροές διαφέρουν και είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών κατά την ανάπτυξη των πολιτικών μας.

Η ad hoc χρηματοδοτική δέσμευση είναι ανεπαρκής για το μέγεθος της πρόκλησης.

– «Οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις (στην κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη) έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά διχαστικές και αναποτελεσματικές».

Συνεχίζοντας, το έγγραφο του Ντ. Τουσκ για το μεταναστευτικό παραθέτει συγκεκριμένες προτάσεις «προκειμένου να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου».

Μεταξύ άλλων, ο Ντ. Τουσκ τονίζει ότι αυτό που χρειάζεται είναι «σταθεροί» και «μακροπρόθεσμοι μηχανισμοί χρηματοδότησης», δηλαδή ένα «ειδικό χρηματοδοτικό μέσο», που θα έχει ως στόχο την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης. Προτείνει, επίσης, εταιρικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, καθώς και με άλλες χώρες διέλευσης και προέλευσης μεταναστών και κοινή δράση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και των μεταναστευτικών πιέσεων. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων, προτείνει «επιχειρησιακούς μηχανισμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο».

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy