Δύο μέτρα ύψους €550 χιλιάδων από Υπουργείο Γεωργίας για την περίσσεια σταφυλιών, λέει ο Κ. Καδής

Με δύο μέτρα, ύψους 200 χιλιάδων και 350 χιλιάδων ευρώ αντίστοιχα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος επιλήφθηκε του προβλήματος που προέκυψε με την περίσσεια σταφυλιών που δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από τα Οινοποιεία, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στην Δρούσια, στο περιθώριο συνεδρίου με τίτλο «Διατήρηση, Διαχείριση και Διακυβέρνηση Προστατευόμενων Περιοχών – Εφαρμογή στη Χερσόνησο του Ακάμα» ο κ. Καδής ανέφερε πως το πρώτο μέτρο αφορούσε την χρηματοδότηση των ίδιων των οινοποιείων, ούτως ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν μεγαλύτερες ποσότητες απ΄αυτές που θα παραλάμβαναν κανονικά.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, ήταν ένα μέτρο ύψους 200 χιλ. ευρώ, προσθέτοντας πως με αυτό το μέτρο απορροφήθηκαν πολλές ποσότητες αλλά δεν κατέστη δυνατό να απορροφηθεί το σύνολο των ποσοτήτων των σταφυλιών.

Για όσα σταφύλια έμειναν αδιάθετα, είπε, διαμορφώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας οικολογικό μέτρο για οικολογική διαχείριση των αμπελιών. Δηλαδή, όπως εξήγησε, θα μείνουν τα σταφύλια που δεν έχουν συγκεντρωθεί στους αμπελώνες και θα λαμβάνουν οι αμπελοκαλλιεργητές αποζημίωση. Επεσήμανε ακόμη πως αυτό το νέο μέτρο είναι προϋπολογισμού ύψους 350 χιλ. ευρώ και αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο Υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε πως αυτό που πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι για είναι βιώσιμος ο αμπελουργικός τομέας πρέπει να υπάρχουν υγιείς συμβάσεις ανάμεσα σε οινοποιεία και αμπελοκαλλιεργητές, ούτως ώστε να διασφαλίζεται κάθε χρόνο ότι θα απορροφάται η ποσότητα των σταφυλιών που θα παράγεται.

Αυτό, είπε, «θεωρούμε ότι είναι ο πιο υγιής τρόπος για να λειτουργεί το σύστημα και ενθαρρύνει το Υπουργείο τους αμπελοκαλλιεργητές και τους οινοποιούς να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy