ΕΕΕ: Γολγοθάς γραφειοκρατίας, ανοργανωσιάς και απρόσωπες υπηρεσίες

  • Ο γολγοθάς αιτητή ΕΕΕ περνά από τη γραφειοκρατία, την ανοργανωσιά και τις απρόσωπες υπηρεσίες. Πέρασαν 8 µήνες και οι υπηρεσίες ζητούν ακόµη νέα έγγραφα, αλλά και κάποια που κατατέθηκαν εξ αρχής
  • Κουβαλούν τον δικό τους σταυρό και η Υ∆ΕΠ τούς κάνει τη ζωή ακόµη πιο δύσκολη
  • Προσωπική μαρτυρία: «Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή µας εµπαίζουν»

 

Έκθεση-κόλαφος για το Υπουργείο

Στα τέλη Ιουλίου η Επίτροπος ∆ιοικήσεως εξέδωσε έκθεση σχετικά µε τις αιτήσεις για ΕΕΕ. Μεταξύ άλλων η Επίτροπος αναφέρει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένεκα της παρέλευσης χρόνου από την υποβολή της αίτησης µέχρι την εξέτασή της, ζητείται η προσκόµιση επικαιροποιηµένων εγγράφων, ενώ πολλοί παραπονούµενοι αναφέρουν ότι «κλήθηκαν να προσκοµίσουν στην Υ∆ΕΠ έγγραφα που είχαν ήδη προσκοµίσει, επειδή… αυτά είχαν απολεσθεί». Σηµειώνει ότι «οι αιτήσεις θεωρούνται ότι είναι δεόντως συµπληρωµένες» όταν προσκοµιστούν όλα όσα ζητηθούν και η καταβολή του ΕΕΕ ξεκινά τον επόµενο µήνα από την έγκριση της αίτησης και όχι από την υποβολή της. Ακόµα αναφέρεται ότι η Υπηρεσία παραµένει απρόσωπη «καθότι λείπει η προσωπική επαφή µε τον αρµόδιο λειτουργό». Επίσης, υποδεικνύει ότι η «ταλαιπωρία των αιτητών δεν προκύπτει από υπαιτιότητά τους, αλλά από το χρόνο που χρειάστηκε η υπηρεσία να εξετάσει, όχι την ουσία της αίτησης, αλλά την τυπική εγκυρότητα της υποβολής της».

Του

Γιάννη Κακαρή

Αγανάκτηση και θυμό προκαλούν στους αιτητές Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι χειρισμοί της κυβέρνησης και της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας (ΥΔΕΠ) του Υπουργείου, με την έκθεση της Επιτρόπου να καταγράφει με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος.

Ωστόσο, ένα είναι να διαβάζεις μια άψυχη έκθεση και άλλο να ακούς από πρώτο χέρι για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίζεται τους αιτητές και την ταλαιπωρία στην οποία τους υποβάλλει, με την κατάσταση να μοιάζει με διελκυστίνδα. Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι δεν αρκεί να παρέχεις βοήθεια στον κόσμο που την έχει ανάγκη, αλλά είναι καθοριστικό να το κάνεις την ώρα που ο κόσμος την έχει ανάγκη.

Ο κύριος Α.Χ. μεταφέρει μέσω της «Χαραυγής» τον δικό του γολγοθά ο οποίος διαρκεί για πάνω από 8 μήνες, με την ΥΔΕΠ να του ζητά ξανά και ξανά τα ίδια αποδεικτικά. Ακόμα του ζητά και νέα χαρτιά που δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική αίτηση και την ίδια ώρα κανείς δεν απαντά σχεδόν ποτέ στα τηλέφωνα.

Όπως μας ανέφερε, έκανε την αίτησή του στις 28 Δεκεμβρίου 2020, λαμβάνοντας την πρώτη απάντηση στις 8 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία αναφερόταν ότι παραλήφθηκε η αίτηση και πως εξετάζεται. Επίσης, του γνωστοποιείτο ότι σε περίπτωση που η αίτηση είναι πλήρως συμπληρωμένη θα λάβει απάντηση το αργότερο εντός 2 μηνών από την παραλαβή της αίτησης (άρα στις 8 Απριλίου 2021).

Είχαν όμως περάσει 3 μήνες, χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση και ως εκ τούτου στις 7 Μαΐου μετά από πολλά τηλεφωνήματα κατάφερε να επικοινωνήσει με λειτουργό της Υπηρεσίας, ο οποίος του είπε ότι λειτουργούν με υπερβολικά χαμηλό αριθμό προσωπικού.

Εκφράζοντας τη δυσφορία του για την αργοπορία και ότι δεν μπορεί να συντηρηθεί, όπως μας είπε, ο λειτουργός του είπε να στείλει επιστολή στη διευθύντρια και να ζητά επίσπευση της εξέτασης της αίτησης.

Ο κ. Χ.Α. διερωτήθηκε γιατί πρέπει να στείλει επιστολή για επίσπευση και ανέφερε ότι «από τη στιγμή που αιτούμαι ΕΕΕ δεν είναι εμφανές ότι χρειάζομαι το επίδομα για να επιβιώσω;»

Τελικά έστειλε την επιστολή στις 10 Μαΐου και στις 25 Ιουλίου τον πήραν τηλέφωνο για να τον ρωτήσουν πώς ζει όλο αυτό το διάστημα. «Με βοηθά οικονομικά και σε μηνιαία βάση ο αδερφός μου που εργάζεται στο εξωτερικό», απάντησε ο κ. Α.Χ.

Στις αρχές Ιουλίου 2021, έλαβε νέα επιστολή από την Υπηρεσία με την οποία του ζητούσαν να προσκομίσει ξανά κάποια αποδεικτικά. Μερικά από αυτά ήταν η εξουσιοδότηση για έρευνα τραπεζικών λογαριασμών και στο Κτηματολόγιο, καθώς επίσης και χαρτί από την ΑΗΚ ώστε να βεβαιωθούν ότι διέμενε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την ΑΗΚ, τους απάντησε ότι το σπίτι στο οποίο διαμένει δεν είναι δικό του και ότι ο λογαριασμός δεν είναι στο όνομά του. Για αυτόν το λόγο έχει δώσει εξ αρχής βεβαίωση από τον κοινοτάρχη του χωριού ότι διαμένει στην Κύπρο τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό ωστόσο δεν ήταν ικανοποιητικό για την Υπηρεσία υποχρεώνοντας τον κ. Α.Χ. να προτείνει σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Υπηρεσία, όπως δώσει χαρτί από την Πολιτική Άμυνα ότι παρουσιαζόταν κανονικά αυτά τα χρόνια.

Επιπρόσθετα του ζητήθηκαν και κάποια νέα τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στην αρχική αίτηση. Κάποια από αυτά είναι αντίγραφο διαζυγίου, αντίγραφο διατάγματος διατροφής και αναλυτική κατάσταση αποδοχών ασφαλισμένου κατά εργοδότη για τα τελευταία 5 έτη. Όπως όμως μας ανέφερε, τα στοιχεία σε ό,τι αφορά το διαζύγιο υπάρχουν καταχωρημένα στην ίδια υπηρεσία, καθώς εδώ και χρόνια παρέχει επιδόματα στην πρώην σύζυγό του.

Αφού απάντησε στις 7 Ιουλίου σε ό,τι του ζητήθηκε, η Υπηρεσία επανήλθε στις 5 Αυγούστου αναφέροντας ότι δεν είναι όλα σωστά συμπληρωμένα. Σε αυτή την επιστολή ζητούσαν αποδεικτικό ότι είναι γραμμένος στο Γραφείο Εργασίας, κάτι που ζητούσαν για τρίτη φορά! Επίσης, του υπέδειξαν ότι έπρεπε να έχει δηλωμένες τουλάχιστον 6 κατηγορίες επαγγελμάτων για τις οποίες ενδιαφέρεται.

Επί τούτου μας ανέφερε, «εγώ γράφτηκα σε 4 κατηγορίες. Αυτές τις δουλειές ξέρω να κάμνω. Θα μάθω κάποια άλλη δουλειά, τώρα που πλησιάζω στη σύνταξη;»

Επίσης, του ζήτησαν εξηγήσεις για τις καταθέσεις στο λογαριασμό του (που τους εξήγησε ήδη ότι είναι από τον αδερφό του) και του είπαν να προσκομίσει αποδεικτικά από την τράπεζα. Από την πλευρά της η τράπεζα του είπε ότι δεν μπορεί να δώσει κάποιου είδους αποδεικτικό, με τον κ. Α.Χ. να επισημαίνει ότι «αφού έχουν εξουσιοδότηση μπορούν να δουν από ποιον προέρχονται τα χρήματα». Επιπλέον, του ζήτησαν να εξηγήσει τον τρόπο απόκτησης του αυτοκινήτου 15 χρονών, το οποίο αγόρασε πρόσφατα αφού χάλασε το παλιό -και πάλι με βοήθεια του αδελφού του.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του κ. Α.Χ., αναφέροντας με αγανάκτηση: «Ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται ή μας εμπαίζουν πλήρως. Προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι δεν ήταν πλήρως συμπληρωμένη η αίτηση, για να καθυστερήσουν να μας δώσουν το επίδομα ή ακόμα και να γλιτώσουν κάποια λεφτά». Όπως επεσήμανε, «τα όσα έγραψε στην έκθεσή της η Επίτροπος Διοικήσεως φωτογραφίζουν ακριβώς την κατάσταση. Ακόμα είναι και λίγα που τους είπε».

Έκανε επίσης ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να τα παρατήσει και πως θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο όλα όσα δικαιούται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy