Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της ΡΑΕΚ, με εκκλήσεις για αναβάθμιση του δικτύου

Φωτογραφία αρχείου

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για το 2023, με εκκλήσεις για αναβάθμιση του δικτύου για δυνατότητα απορρόφησης περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ο προϋπολογισμός της ΡAΕK για το 2023 είναι ελλειμματικός και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €4.226.102 και έσοδα ύψους €2.523.448, τα οποία θα προέλθουν κυρίως από την επιβολή ετήσιων τελών για την παραχώρηση άδειας λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού, από τις αδειοδοτήσεις για την προμήθεια ηλεκτρισμού και την αυτοπαραγωγή ηλεκτρισμού, από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και από άλλα ετήσια τέλη που επιβάλλονται στους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Οι συνολικές δαπάνες της ΡΑΕΚ για το 2023 είναι αυξημένες κατά 25% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες δαπάνες για το προηγούμενο έτος.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού (€1.702.654), θα καλυφθεί από το αποθεματικό του ταμείου, το οποίο αποτελείται από συσσωρευμένα πλεονάσματα προηγούμενων ετών.

Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου είπε ότι οι Βουλευτές του κόμματός του θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ωστόσο έκανε έκκληση να αναλάβει κάποιος την ευθύνη για αναβάθμιση του δικτύου μεταφοράς, αφού χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για τη μη ένταξη περισσότερων ΑΠΕ στο σύστημα. Πρόσθεσε ότι μας κρατά πολύ πίσω αυτή η αμέλεια που υπάρχει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.