Εισβολή στο Καπιτώλιο: Βαρύτατες κατηγορίες για 5 μέλη των Proud Boys

Πέντε μέλη της ακροδεξιάς ομάδας "Proud Boys" κατηγορούνται για συνωμοσία και πρόκληση αναταραχής με σκοπό την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου.

Ο Ενρίκε Τάριο, πρώην αρχηγός των Proud Boys, καθώς και άλλα τέσσερα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης κατηγορήθηκαν την Δευτέρα για συνωμοσία και πρόκληση αναταραχής με σκοπό την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος, με αφορμή τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην επίθεση στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου του 2021. Πρόκειται ίσως για τις πιο σοβαρές ποινικές διώξεις που θα ασκηθούν από το Δικαστήριο στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση.

Οι άντρες είχαν ήδη κατηγορηθεί για συνωμοσία με σκοπό την παρεμπόδιση της πιστοποίησης των προεδρικών εκλογών ενώ το νέο αυτό κατηγορητήριο σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά που ακροδεξιά ομάδα κατηγορείται για συνωμοσία και πρόκληση αναταραχής σε σχέση με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο, ο ιδρυτής της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής Oath Keepers, Στιούαρτ Ρόουντς συνελήφθη και κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 10 για το ίδιο έγκλημα.

Η κατηγορία της συνωμοσίας είναι δύσκολο να αποδειχθεί ωστόσο διαθέτει ιδιαίτερη νομική βαρύτητα καθώς και πολιτικές προεκτάσεις. Απαιτεί από τους Εισαγγελείς να αποδείξουν ότι τουλάχιστον δύο άτομα συμφώνησαν στη χρήση βίας με σκοπό την ανατροπή της κυβερνητικής εξουσίας την παρακώλυση της εφαρμογής του νόμου στις ΗΠΑ. Προβλέπει μέγιστη ποινή φυλάκισης 20 ετών.

Δεν είναι σαφές ποια στοιχεία ακριβώς οδήγησαν στην απαγγελία νέων κατηγοριών, ωστόσο υπογραμμίζεται ο κεντρικός ρόλος που διαδραμάτισαν τα Proud Boys στην προσπάθεια ανατροπής της ήττας του Ντόναλντ Τραμπ και της “νόμιμης μετάβασης της προεδρικής εξουσίας με χρήση βίας”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy