Εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα και οι ευθύνες τους «ξεπλένονται με έργα φύτευσης δέντρων αργότερα»

Το «πράσινο ξέπλυμα» αναδεικνύει η Ένωση Καταναλωτών

Το πράσινο ξέπλυμα, δηλαδή τις ετικέτες σε αρκετά προϊόντα όταν είναι κλιματικά ουδέτερα, αναδεικνύει η Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτών.

«Εμείς το θεωρούμε αυτό απόλυτα “πράσινο ξέπλυμα”. Το να έχει ένα προϊόν 100% ουδετερότητα σε ρύπους διοξειδίου του άνθρακα είναι επιστημονικά ανακριβές και παραπλανητικό για τους καταναλωτές. Δεν υπάρχει πλέον τρόπος για τους καταναλωτές στις υπεραγορές να επαληθεύσουν ότι αυτό χρησιμοποιεί μέσα δέσμευσης άνθρακα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Καταγγέλλει αυτή την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιούν οι εταιρείες παραγωγής τροφίμων για να ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα είναι «ουδέτερα ως προς το διοξείδιο του άνθρακα». Οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό την αντιστάθμιση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι εταιρείες πληρώνουν για μια κάποια πίστωση άνθρακα για να εξισορροπήσουν τις δικές τους εκπομπές ρύπων. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι πρόκειται για ένα είδος απάτης, δηλαδή ρύπανε τώρα και πλήρωσε αργότερα. Έτσι, εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα τη στιγμή της παραγωγής και στη συνέχεια οι ευθύνες τους «ξεπλένονται με έργα φύτευσης δέντρων αργότερα».

Αυτή η «αντιστάθμιση» μπορεί σίγουρα να πάρει χρόνια για να είναι αποτελεσματική και δεν είναι και εγγυημένη, αφού πυρκαγιές ή ακραία καιρικά φαινόμενα θα μπορούσαν να προκαλέσουν την εξαφάνιση αυτών των δέντρων.

Για την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών, αυτές οι ετικέτες αποτελούν παραπλανητική ένδειξη με μόνη αξία αυτή του μάρκετινγκ. Σύμφωνα με έρευνες, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους καταναλωτές πιστεύουν ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα επηρεάζουν πλέον τις επιλογές τους και στα τρόφιμα.

Ως εκ τούτου, ζητά την απαγόρευση αυτών των ετικετών και την καταπολέμηση του «πράσινου ξεπλύματος».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.