Εκτεθειμένος και πάλι ο Δήμος Λεμεσού με τις ενέργειές του

Του
Χρήστου Χαραλάμπους

 

Εκτεθειμένος στα μάτια των πολιτών έμεινε για μια ακόμα φορά ο Δήμος Λεμεσού, με την εξέλιξη που είχε η «τυφλή» συνεργασία του με Ουκρανούς  μεγαλοεπιχειρηματίες.

Μια υπόθεση που αφορά την «αναβάθμιση» του παιδότοπου στον Δημόσιο Κήπο, η οποία από την αρχή είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών, τόσο για την «ύποπτη», όπως χαρακτηρίστηκε, δωρεά και τον τρόπο αποδοχής της από το δήμο, όσο και για την εκτέλεση του ίδιου του έργου η οποία βασίστηκε και σε σειρά παρανομιών.

Με πολλή υπερηφάνεια είχε ανακοινωθεί από το δήμο η προσφορά των ξένων επιχειρηματιών να αναλάβουν την αναβάθμιση του παιδότοπου με δικά του σχέδια, υλικά και εργασίες, δαπανώντας το υπέρογκο ποσό των 1,7 εκατ. ευρώ. Προσφορά και ύψος δαπάνης που από μόνη της προκάλεσε πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη, όχι όμως και στο δήμο, ο οποίος την αποδέχτηκε χωρίς κανένα προβληματισμό.

Και ξεκίνησαν τα έργα υπό τη σκιά των αντιδράσεων οργανωμένων φορέων και ομάδων πολιτών, και τον περασμένο Μάιο εγκαινιάστηκε ένα τμήμα της περιβόητης αναβάθμισης του παιδότοπου. Ώσπου την περασμένη εβδομάδα, οι δωρητές ενημέρωσαν το δήμο ότι το κονδύλι του 1,7 εκατ. ευρώ έχει εξαντληθεί, ότι δεν προτίθενται να δώσουν επιπλέον χρήματα για την ολοκλήρωση του παιδότοπου για τον οποίο έχουν ήδη γίνει οι σκαπτικές και άλλες εργασίες στο χώρο και ότι θα αφήσουν τα εναπομείναντα παιχνίδια και άλλα υλικά για να αξιοποιηθούν από το δήμο κατά την κρίση του.

Αντί οποιασδήποτε άλλης αντίδρασής του σε αυτή την εξέλιξη (που για τον κόσμο της Λεμεσού σημαίνει ότι οι επιχειρηματίες έκαναν τη δουλειά τους), ο δήμος βγήκε με ανακοίνωσή του ευχαριστώντας τους δωρητές «για τη γενναιοδωρία τους προς την πόλη μας και για την αγάπη τους προς τα παιδιά μας», ενημερώνοντας τους πολίτες πως σε ό,τι αφορά «τον μικρότερο συμπληρωματικό χώρο που μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο προκαταρκτικές εργασίες, ο Δήμος Λεμεσού μελετά διάφορες επιλογές για τη διαμόρφωσή του, η οποία θα περιλαμβάνει τοπιοτέχνηση, παγκάκια και ίσως ένα πολύ μικρό αριθμό παιγνιδιών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο».

Οι οργανωμένοι φορείς της πόλης όμως και γενικότερα οι πολίτες βλέπουν το όλο θέμα με εντελώς διαφορετική ματιά και έχουν κάποιες δικαιολογημένες και ουσιαστικές απαιτήσεις από το δήμο, ο οποίος έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία που έγινε με τους… γαλαντόμους επιχειρηματίες. Αν μη τι άλλο, να απαλλαγεί ο δήμος από τη ρετσινιά της προχειρότητας και των λανθασμένων πάρε-δώσε με τους δωρητές. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, το 1,7 εκατ. ευρώ για αυτό που έγινε στον Κήπο, δεν πείθει. Οπότε, θα πρέπει, εκτός όλων των άλλων, να διαφανεί πού δαπανήθηκαν (αν δαπανήθηκαν) αυτά τα χρήματα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy