Εκτός από όπλο κατ’ εξαίρεση και διαβατήριο κατ’ εξαίρεση στον Avni

 

Εκτός από το όπλο κατ’ εξαίρεση η κυβέρνηση φαίνεται να παραχώρησε και διαβατήριο κατ’ εξαίρεση στον Ισραηλινό Shahak Avni με την επίκληση δημοσίου συμφέροντος.


Αυτό αποκάλυψε η εφημερίδα Πολίτης σύμφωνα με την οποία το διαβατήριο δεν παραχωρήθηκε στο πλαίσιο του γνωστού επενδυτικού προγράμματος, αλλά κατ’ εξαίρεση με επίκληση του δημοσίου συμφέροντος.

Πολιτογράφηση και διαβατήριο στον Ισραηλινό Shahak Avni

Όπως αποκαλύψαμε στη “Χ”, η αρμόδια Συμβουλευτική Επιτροπή της Αστυνομίας είχε απορρίψει δύο φορές την αίτηση του Ισραηλινού για εξασφάλιση άδειας οπλοφορίας το 2015 με το αιτιολογικό, μεταξύ άλλων, ότι δεν ήταν Κύπριος υπήκοος όπως απαιτείτο από τα ισχύοντα κριτήρια. Η παραχώρηση κατ’ εξαίρεση διαβατηρίου στον επιχειρηματία, ίσως να εξηγείται συνεπώς σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο το ερώτημα παραμένει: Για ποιο δημόσιο συμφέρον πολιτογραφήθηκε ο κ. Avni; Για το θέμα ρωτήθηκε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στο ΡΙΚ. Ο κ. Κυπριανού κάλεσε την κυβέρνηση εκ νέου να δώσει απαντήσεις για το εάν έδωσε διαβατήριο, και σε όλα τα ερωτήματα που εκκρεμούν.

Για ποιο δημόσιο συμφερόν η πολιτογράφιση;

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ έκανε λόγο για σκοτεινή ιστορία και ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση για ποιο δημόσιο συμφέρον παραχώρησε προνομιακά διαβατήριο στον κ. Avni. «Είναι άξιον απορίας πώς σε έναν ξένο υπήκοο, του οποίου το αίτημα για οπλοφορία η Αστυνομία απέρριψε δύο φορές λόγω των δραστηριοτήτων του, να του έχει παραχωρηθεί και όπλο και διαβατήριο», τόνισε ο Στέφανος Στεφάνου ενώ τεράστια ερωτηματικά δημιουργεί η πολιτογράφηση και σύμφωνα με τους Οικολόγους. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Avni είχε τουλάχιστον μια συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με παραδοχή του ίδιου του Αβέρωφ Νεοφύτου και όπως αποκαλύπτεται ο ηγέτης του ΔΗΣΥ είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός με τον οποίο συναντήθηκε ο επιχειρηματίας.

O Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε επίσης δηλώσεις χθες για την υπόθεση και παραδέχθηκε εκ νέου ότι συναντήθηκε με τον Shahak Avni επιμένοντας ότι αυτό έγινε υπό την ιδιότητα του τελευταίου ως ενεργού στελέχους και προέδρου της Εβραϊκής Κοινότητας. Παραδέχθηκε επίσης εμμέσως πλην σαφώς ότι το σύστημα ασφαλείας στο κτίριο του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε από την εταιρεία του κ. Avni. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες, συμφώνησε με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ότι είναι ένα θέμα που αφορά προσωπικά δεδομένα και το δικαίωμα της ελευθερίας στην επικοινωνία του κάθε πολίτη και ζήτησε καταδίκη των δραστών εάν υπήρξαν παρακολουθήσεις πολιτών. «Αν όντως υπήρξαν παρακολουθήσεις οποιουδήποτε πολίτη, ο πέλεκυς της δικαιοσύνης να πέσει σε όποιους εμπλέκονται όποιοι κι αν είναι αυτοί.


Ακόμα χειρότερο είναι εάν υπήρξε το έγκλημα της πολιτικής παρακολούθησης. Γιατί μας παίρνει σε Μεσαίωνα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Από πλευράς ΔΗΚΟ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Άθως Αντωνιάδης συμφώνησε με χθεσινές του δηλώσεις στο ΡΙΚ ότι πρέπει να διαταχθεί ανεξάρτητη ποινική έρευνα. Από την πλευρά της η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε ότι στο παρόν στάδιο είναι πρόωρη οποιαδήποτε τοποθέτηση.

Τάσος Περδίος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.