Ένας μουχτάρης πάνω από το κράτος

Καταγγελία Πολιτιστικού Ομίλου Ορμήδειας «Το Ρόδι» κατά του κοινοτάρχη


Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε απόφαση του κοινοτάρχη Ορμήδειας, Χριστοφή Κασιουρή, να απαγορεύσει αυτοβούλως παράσταση του Θεάτρου Σκάλα στην κοινότητα. Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ορμήδειας «Το Ρόδι», που ήταν διοργανωτής της παράστασης, εξέδωσε χθες ανακοίνωση καταγγέλλοντας με οργίλο ύφος τον κοινοτάρχη για ετσιθελική συμπεριφορά.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου και μάλιστα για δεύτερη φορά, αφού ήταν αρχικώς προγραμματισμένη στις 25 Σεπτεμβρίου αλλά και πάλι είχε ακυρωθεί ένεκα άρνησης του κοινοτάρχη να παραχωρήσει το χώρο με τη δικαιολογία ότι αποτελούσε συνάθροιση! Μετά την αρχική ακύρωση, ο Πολιτιστικός Όμιλος διεξήλθε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και εξασφάλισε άδεια από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για διεξαγωγή της παράστασης, αφού είχε επαληθευτεί η καταλληλότητα του χώρου και ξεκαθαρίστηκε ότι δεν παραβιάζονταν οποιαδήποτε πρωτόκολλα και διατάγματα.

Όπως πληροφορούμαστε, υπήρξε επίσης επικοινωνία με άλλες κρατικές Αρχές, οι οποίες επίσης επιβεβαίωσαν ότι μπορούσε να πραγματοποιηθεί κανονικά η παράσταση. Κατόπιν τούτων, ο Πολιτιστικός Όμιλος «Το Ρόδι» όρισε νέα ημερομηνία στις 21 Οκτωβρίου κάνοντας και τις σχετικές προετοιμασίες. Ωστόσο συνάντησε και πάλι την άρνηση του προέδρου του Κοινοτικού Συμβουλίου, ο οποίος αρνήθηκε να παραχωρήσει τα κλειδιά του χώρου στο πάρκο του χωριού επικαλούμενος έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην κοινότητα. «Εκφράζουμε έντονα τη διαμαρτυρία, την αγανάκτηση και την οργή μας, γιατί ο εν λόγω κοινοτάρχης, κάνοντας κατάχρηση εξουσίας, αρνήθηκε δύο φορές τη διεξαγωγή της ίδιας παράστασης, αρνούμενος να παραχωρήσει το χώρο», κατήγγειλε ο Πολιτιστικός Όμιλος, ο οποίος χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον κοινοτάρχη τονίζοντας ότι έχει τοποθετήσει εαυτόν πάνω από το κράτος. «Αγνοώντας τις αποφάσεις των ανώτερων και των ειδικών, αποφασίζει και διατάσσει ο πρόεδρος της κοινότητάς μας κάνοντας κατάχρηση εξουσίας.

Ανακοινώνει αποφάσεις χωρίς την έγκριση των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου. Αποφασίζει μόνος του για περιοριστικά μέτρα, που δεν προνοούν τα δελτία Τύπου και τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για την πανδημία, “μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως”, ως να έχει απόλυτη εξουσία πάνω στους πολίτες και στα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας. Το δικαίωμα της διαχείρισης δημοσίων χώρων από τα Κοινοτικά Συμβούλια δεν δίνει σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα σε κανέναν να τα θεωρεί ως προσωπική του ιδιοκτησία και να αρνείται την παραχώρησή τους για εκδηλώσεις που προνοούν τα διατάγματα και μάλιστα τη στιγμή που με απόλυτη ευθύνη και σοβαρότητα οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι θα τηρήσουν το πρωτόκολλο που εκδίδεται από το Υπουργείο Υγείας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ερωτηθείς από τη «Χ», ο κοινοτάρχης Ορμήδειας ισχυρίστηκε ότι εξασφάλισε συγκατάθεση από «την υγειονομική υπηρεσία» της κοινότητας για να απαγορεύσει την παράσταση και επέμεινε ότι το έπραξε για να εμποδίσει περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού.

Τάσος Περδίος

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News