Εντυπωσιακές αναμένονται οι φετινές Περσείδες

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό θα είναι φέτος το φαινόμενο των Περσείδων, αφού αναμένεται ότι τα μετέωρα θα πέφτουν με μεγαλύτερη πυκνότητα κάτι που έχει να συμβεί από το 2009. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί 11-13 Αυγούστου και η παρατήρηση είναι καλύτερη μετά τις 22.30 σε βορειοανατολική κατεύθυνση.

Παράλληλα με το “χορό’ που θα προσφέρουν τα πεφταστέρια, στον ουρανό θα είναι ορατοί και άλλοι πλανήτες.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, ειδικά φέτος, η πυκνότητα των μετέωρων αναμένεται να είναι μεγαλύτερη και να φθάνει τα 200 την ώρα, σύμφωνα με την ΝΑΣΑ, ενώ συνήθως η πυκνότητα είναι 100 την ώρα.

Αυτό θα συμβεί καθώς ο πλανήτης Δίας, λόγω της βαρύτητας που ασκεί, έφερε τα υπολείμματα του κομήτη πιο κοντά μεταξύ τους και έτσι, όταν η Γη θα περνά από το σημείο, θα απορροφά περισσότερα πεφταστέρια.

Εξάλλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΑΣΑ, αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας διαστήματος δήλωσε ότι φέτος θα υπάρχει έξαρση από πεφταστέρια, ένα φαινόμενο που έχει να παρατηρηθεί από το 2009.

“Οι προβλέψεις λένε ότι φέτος το φαινόμενο των Περσείδων θα έχει έξαρση με διπλάσια μετέωρα από τα κανονικά, για τη νύχτα της 11 – 12 Αυγούστου,” δήλωσε ο Bill Cooke από τη ΝΑΣΑ.

Υπό τέλειες συνθήκες, πρόσθεσε, τα μετέωρα θα φθάνουν τα 200 την ώρα.

Σημείωσε ότι αν και τα πλείστα πεφταστέρια καίγονται στην ατμόσφαιρα σε ύψος 65 χιλιομέτρων μια έξαρση του φαινομένου πιθανόν να δημιουργήσει κάποια προβλήματα στα διαστημόπλοια.

Το φαινόμενο άρχισε από τις 17 Ιουλίου 2016 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 24 Αυγούστου 2016, με καλύτερη ημέρα παρακολούθησης την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016, όπου και θα παρατηρηθεί η μεγαλύτερη πυκνότητα πτώσης διαττόντων.

Τα μετέωρα θα αναπτύξουν ταχύτητες έως και 59χλμ το δευτερόλεπτο.

Αυτή η ταχύτητα, είπε ο κ. Φάκας, είναι ωσάν να διανύουν την απόσταση Λευκωσία –Λάρνακα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ ανέφερε ότι “η ταχύτητά τους είναι 500 φορές πιο γρήγορη από το πιο γρήγορο αυτοκίνητο που έχει κατασκευαστεί ποτέ”.

Το φαινόμενο των Περσείδων
—————–

Οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και 2,000 χρόνια και σχετίζονται με τον κομήτη Swift-Tuttle, ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 133 χρόνια. Ο κομήτης αυτός θεωρείται τόσο μεγάλος, όσο και εκείνος που προσέκρουσε πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια στη Γη και, σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, ήταν υπεύθυνος για τον αφανισμό των δεινοσαύρων.
Σύμφωνα με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος, το τελευταίο κοντινό πέρασμα του κομήτη από τη Γη ήταν το 1992 και το επόμενο αναμένεται το 2126.

Κάθε χρόνο τον Αύγουστο, η Γη περνά από ένα σύννεφο της τροχιάς του κομήτη που αποτελείται από πάγο και σκόνη ηλικίας πέραν των 1,000 ετών. Αυτά τα σωματίδια που συνήθως έχουν μέγεθος ίσο με τον κόκκο ενός ρυζιού και βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, “καίγονται” στην ατμόσφαιρα της Γης και δημιουργούν ένα από τα ομορφότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων.

Ονομάζονται “πεφταστέρια” γιατί δίνουν την εντύπωση ότι πέφτουν από τον ουρανό. Επίσης, τους δόθηκε η ονομασία Περσείδες γιατί φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Πώς και πού να τα παρατηρήσετε

——————-

Το ακτινοβόλο σημείο θα βρίσκεται στο βραδινό ουρανό με κατεύθυνση ΒΑ, όπου βρίσκεται και ο αστερισμός του Περσέα, για αυτό ονομάζονται και Περσείδες. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κοιτάζουν προς αυτή την κατεύθυνση και κατά προτίμηση μετά τις 10.30 το βράδυ, όπου το ακτινοβόλο σημείο ανεβαίνει όλο και ψηλότερα, σύμφωνα με τον κ. Φάκα.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος προτρέπει το κοινό να κάνει την παρατήρηση με γυμνό μάτι, σε σκοτεινό ουρανό.

“Για να απολαύσετε περισσότερα μετέωρα, προτείνουμε στους παρατηρητές να επιλέξουν ένα σκοτεινό σημείο συνήθως εκτός πόλης, μακριά από περιοχές με φωτορύπανση, με όσο δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο και χωρίς κτήρια”, αναφέρει.

Προσθέτει πως όσο πιο σκοτεινό θα είναι το μέρος της παρακολούθησης, τόσο πιο εντυπωσιακό θα είναι και το θέαμα.

“Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της παρατήρησης καλό θα ήταν να αποφεύγεται η χρήση φώτων, προβολέων και κινητών, που επηρεάζουν την νυχτερινή σας όραση. Χρήσιμα θα είναι να έχετε μαζί σας εκτός από κιάλια, ένα αναπαυτικό πτυσσόμενο κάθισμα ή στρώμα για άνετη παρατήρηση”, αναφέρει ο Οργανισμός.

Με την ευκαιρία των Περσείδων, τα Φροντιστήρια Φάκα σε συνεργασία και με την Αστρονομική Εταιρεία Κύπρου (ΑΣΤΡΕΚ), διοργανώνουν αστρονομική βραδιά στους κήπους του Νοσοκομείου Κυπερούντας, την Παρασκευή το βράδυ 12 Αυγούστου 2016 κατά τις ώρες 9:00μ.μ. – 11:30μ.μ και προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι όπως παρευρεθούν.

Τη βραδιά αυτή το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη βροχή των διαττόντων αστέρων, και να λύσει τις απορίες του, σχετικά με τα ουράνια φαινόμενα.

“Φέτος θα είναι πιο εντυπωσιακή η εκδήλωσή μας, διότι θα μεταφερθούν πολλά αστρονομικά τηλεσκόπια, για τον σκοπό αυτό”, αναφέρεται και σημειώνεται ότι οι φίλοι του ουρανού φέτος θα έχουν την ευκαιρία, παράλληλα με τη βροχή των διαττόντων, να παρακολουθήσουν και τους πλανήτες Δία (θα είναι ορατός μέχρι τις 2130), Άρη, Κρόνο, τη Σελήνη και διάφορους αστερισμούς.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και όσοι έχουν δικά τους τηλεσκόπια προτρέπονται να τα φέρουν μαζί τους.

Εξάλλου, τo ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ, προσκαλεί το κοινό στην 9η ετήσια εκδήλωση για τη Βροχή Μετεώρων «Περσείδες 2016» που διοργανώνει στην παραλία αετοσανίδας, στους Σοφτάδες Λάρνακας.

Στα πλαίσια του έργου «Το Κοσμικό Φως Φτάνει στην Κύπρο 2016», τo ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ έχει επιλέξει το συγκεκριμένο χώρο για παρατήρηση του φαινομένου, αφού είναι μια από τις πιο σκοτεινές περιοχές στο νησί.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την ένταξη του κοινού στην επιστημονική έρευνα και αντιπροσωπεύει την Κύπρο στο Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων (IMO – International Meteor Organization).

Η εκδήλωση αρχίζει το Σάββατο 13 Αυγούστου στης 20:00 και λήγει τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου. Θα διεξαχθεί στο The Spot – KiteMed Kitesurfing School στην παραλία Σοφτάδων στην περιοχή Λάρνακας.

“Φέτος υπάρχει ένας επιπρόσθετος λόγος για το κοινό στην Κύπρο να βγει έξω και να παρατηρήσει το φαινόμενο, αφού θα έχει τη μοναδική ευκαιρία μετά το ηλιοβασίλεμα, να παρατηρήσει τη Σελήνη και τους πέντε πλανήτες που ήταν γνωστοί στους αρχαίους Έλληνες. Πρόκειται για τους πλανήτες Ερμή, Αφροδίτη, Δία, Άρη και Κρόνο”, αναφέρει το Πλανητάριο.

Προσθέτει ότι για να κάνει αυτές τις παρατηρήσεις πιο εντυπωσιακές για το κοινό, τo ΚΙΤΙΟΝ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΑΙ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ θα διεξάγει παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του στο χώρο της εκδήλωσης.

Επίσης, η Κοινότητα Ερασιτεχνών Αστρονόμων Κύπρου διοργανώνει την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 “μια αλλιώτικη μουσική εκδήλωση στο Βοτανικό Κήπο Τροόδους” με παρακολούθηση των Περσείδων, υποσχόμενη μια “αξέχαστη βραδιά”.

Επ’ ευκαιρίας του φαινομένου των Περσείδων, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος προσκαλεί όλα τα μέλη του σε μια νυκτερινή εξόρμηση στα βουνά για παρατήρηση των Περσείδων, καθώς και του φεγγαριού με τηλεσκόπιο.

Οσοι δεν είναι μέλη, μπορούν να εγγραφούν στον οργανισμό, στον σύνδεσμο δωρεάν εγγραφής.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy