Επ. Ισότητας: Θα συνεχιστεί η προσπάθεια ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές

Τη διαβεβαίωση ότι με συντονισμένες προσπάθειες, συγκεκριμένες πολιτικές, συνεχίζεται η προσπάθεια δημιουργίας ειδικών προγραμμάτων ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή τους στον νευραλγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας, έδωσε η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου.

Σε χαιρετισμό της στο Φεστιβάλ Κύπριας Αγρότισσας, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Νοεμβρίου στη Λάρνακα, η κα. Αντωνίου συνεχάρη «θερμά τον Γυναικείο Όμιλο «Πρωτοπορία» Λάρνακας, που επέλεξε να αναδείξει τη συμβολή της γυναίκας της υπαίθρου στην παραγωγικότητα, στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνία και στην πολιτεία. Η αγρότισσα στην πόλη είναι μία καινοτομία, που δίνει μια διαφορετική προοπτική στα μέχρι τώρα Φεστιβάλ της αγρότισσας».

Πρόσθεσε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν την 15η Οκτωβρίου, αρχής γενομένης το 2008, ως τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας της Υπαίθρου με σκοπό να την τιμήσει που παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανισότητες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει ως αγρότισσα συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα. Η Κύπρια αγρότισσα αποτελεί το στυλοβάτη της αγροτικής οικονομίας, κρατώντας την ύπαιθρο ζωντανή και παραγωγική».

Η κα. Αντωνίου χαρακτήρισε «πολύ βασικό το ρόλο των γυναικών στις αγροτικές περιοχές, αφού αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες στην ανάπτυξη. Διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη μετασχηματιστικών οικονομιών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών που απαιτούνται για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Ωστόσο, σημείωσε για τις Κύπριες αγρότισσες «οι προκλήσεις είναι πολλές και οι ευκαιρίες λιγότερες. Η ενδυνάμωση αυτών των γυναικών είναι απαραίτητη, όχι μόνο για την ευημερία των ατόμων, των οικογενειών τους, και των αγροτικών κοινοτήτων, αλλά και για τη συνολική παραγωγικότητα λόγω του γεγονότος ότι υπάρχει μεγάλη παρουσία γυναικών στο αγροτικό δυναμικό παγκοσμίως».

Πρέπει ανέφερε η Επίτροπος «να τους δίνονται και να έχουν ίσες ευκαιρίες που να τους επιτρέπουν να αξιοποιούν πλήρως τις δυνατότητες και τις δεξιότητες τους συνεισφέροντας στην κοινωνία. Πρέπει κάθε γυναίκα και κάθε κορίτσι στις αγροτικές περιοχές να απολαμβάνει ισότιμα και ισάξια τόσο τις ευκαιρίες όσο και την οικονομική στήριξη».

Στον χαιρετισμό της η κα. Αντωνίου ανέφερε επίσης ότι «η ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να επιταχύνεται μέσω πολιτικών και δράσεων που να διευκολύνουν τις γυναίκες, να τις ενθαρρύνουν και να τις ενδυναμώνουν για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις. Πολιτικές που να δίνουν προτεραιότητα στο δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης, στη διασφάλιση των εργασιακών και ιδιοκτησιακών τους δικαιωμάτων, στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης».

Στόχος μας, είπε «είναι ένας κόσμος που θα είναι δίκαιος, ανεκτικός, ανοιχτός, φιλικός και κοινωνικά συμπεριληπτικός, όπου οι ανάγκες των πιο ευάλωτων ομάδων θα ικανοποιούνται. Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 2019-2023, στο πλαίσιο του στόχου της Ενδυνάμωσης των Ευάλωτων Ομάδων Γυναικών, έχουν καθοριστεί ως ενδιάμεσοι στόχοι μεταξύ άλλων, η ενδυνάμωση των γυναικών στις αγροτικές περιοχές» σημείωσε.

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε «ως Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, αλλά και ως Πρόεδρος του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας (ΕΜΔΓ), ότι με συντονισμένες προσπάθειες, συγκεκριμένες πολιτικές, συνεχίζουμε την προσπάθεια μας να δημιουργούμε ειδικά προγράμματα ενδυνάμωσης και εκπαίδευσης των γυναικών στις αγροτικές περιοχές έτσι ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή τους στη λήξη αποφάσεων και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την παραμονή τους στον νευραλγικό τομέα της αγροτικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.