Επανέλαβε τις απειλές εναντίον της Ελλάδας ο Τσαβούσογλου

«Η Ελλάδα να μην ξεχνάει ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο θερίζει την καταιγίδα, οπότε αν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ότι χρειάζεται: Μια νύχτα ξαφνικά», απείλησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του της Ρουμανίας, ο Τούρκος Υπουργός ρωτήθηκε για τις ασκήσεις της Ελλάδας στα νησιά και απαντώντας ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της» και ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να μένει σιωπηλή.

Υποστήριξε ότι «αυτό που στην πραγματικότητα έχει τρελάνει την Ελλάδα είναι οι επιστολές που στείλαμε στον ΟΗΕ για το αποστρατικοποιημένο καθεστώς αυτών των νησιών, οι οποίες περιέχουν τα νομικά μας επιχειρήματα» και επανέλαβε τα περί συνθήκης της Λωζάνης και του Παρισιού.

H Ελλάδα, ισχυρίστηκε, «παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συμφωνίες. Παραβιάζει δηλαδή τις συμβατικές της υποχρεώσεις», εναντίον της Τουρκίας. «Στις επιστολές που στείλαμε, υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του καθεστώτος αυτών των νησιών, του καθεστώτος των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών και της κυριαρχίας, και αν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία τους», είπε.

Από την άλλη, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, «πέραν των συμφωνιών αυτών που αφορούν την ασφάλειά μας, η Ελλάδα κάνει αρνητικά βήματα, εξοπλίζει αυτές τις περιοχές και κάνει άλλα βήματα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε απέναντί ​​της. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα, που παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών, να εγκαταλείψει την παραβίαση αυτών των νησιών».

Είτε η Ελλάδα κάνει ένα βήμα πίσω από αυτά τα νησιά και θα τηρήσει αυτές τις συμφωνίες είτε, απείλησε, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται». Αυτός είναι ο λόγος που Ταγίπ Ερντογάν είπε, σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, «μια νύχτα ξαφνικά». Δεν είναι δυνατόν δηλαδή, πρόσθεσε, «να μένουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι απέναντι σε αυτές τις απειλές εναντίον μας. Η Ελλάδα που δεν θέλει ειρήνη εδώ και δεν συμμορφώνεται με τη συνθήκη, δεν συμμορφώνεται με δύο συμφωνίες».

Όπως είπε, θα συνεχίσουν να κάνουν «τις απαραίτητες ενέργειες τόσο σε νομικό πεδίο όσο και παρουσία διεθνών οργανισμών, ιδιαίτερα του ΟΗΕ, και στο πεδίο και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Η Ελλάδα λοιπόν, είπε, «να μην ξεχνά: Αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει την καταιγίδα. Αν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται, μια νύχτα ξαφνικά».

Από την πλευρά του ο Ρουμάνος ομόλογός του εξέφρασε την πεποίθηση «ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα επιλυθούν ειρηνικά στο πλαίσιο του δικαίου».

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ πήρε πάλι τον λόγο και είπε: «Τα λέτε αυτά, αλλά θα ήθελα να σας δώσω την εξής πληροφορία: Η ένταση με την Ελλάδα υπήρχε πριν έρθουμε εμείς στην εξουσία». Μετά την κρίση των Ιμίων, πρόσθεσε, οι προηγούμενες κυβερνήσεις ξεκίνησαν διερευνητικές συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για να λύσουν αυτά τα προβλήματα μέσω διαλόγου. «Όταν ήρθαμε στην εξουσία, το συνεχίσαμε αυτό γιατί το βρήκαμε πολύ χρήσιμο. Για λίγο αυτό ανεστάλη από την Ελλάδα λόγω της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά ξεκινήσαμε ξανά», πρόσθεσε ο κ. Τσαβούσογλου.

Τώρα, πρόσθεσε, το ονομάζουν συμβουλευτικές και όχι διερευνητικές συνομιλίες γιατί τα προβλήματα είναι ήδη ξεκάθαρα, τα επίμαχα ζητήματα είναι ξεκάθαρα και υποστήριξε ότι προσπαθούν να λύσουν αυτά τα προβλήματα μέσω του διαλόγου στο πλαίσιο αυτού του μηχανισμού. «Αλλά σε αυτές τις συνομιλίες, η Ελλάδα λέει ότι δεν θέλει καθόλου να διαπραγματευτεί αυτά και άλλα θέματα, ειδικά το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Αν αυτό δεν μπορεί να λυθεί με διάλογο, πώς μπορεί να λυθεί;», πρόσθεσε.

«Είπατε Διεθνές Δίκαιο, μπορείτε να πάτε στο διεθνές δικαστήριο, μπορείτε να πάτε στο δικαστικό σώμα, και υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο. Είστε ειδικός στο διεθνές δίκαιο, γνωρίζετε αυτά τα θέματα πολύ καλύτερα και προσφερθήκαμε να τα φέρουμε εδώ. Καθώς η Ελλάδα αντιτάχθηκε σε αυτήν την πρόταση, η Ελλάδα διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τώρα δεν πλησιάζει σε διάλογο. Λέμε ας τον πάμε σε δύο διεθνή δικαστήρια. Λοιπόν, η Ελλάδα είναι αυτή που συνεχίζει την ένταση», υποστήριξε.

Τέλος, υποστήριξε ότι «δεν είμαστε εμείς που ξεκινήσαμε την ένταση. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε. Θέλουμε αυτά να επιλυθούν με διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy