Επιτροπη για ΣΚΤ: Και η Τράπεζα Κύπρου ήθελε να αγοράσει κομμάτι του Συνεργατισμού

Υπήρχαν και άλλες τράπεζες πέραν από την Ελληνική που ήθελαν να αγοράσουν κομμάτια του Συνεργατισμού όπως αποκάλυψε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής το, τέως μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Κύπρος Έλληνας.

Μάλιστα αποκάλυψε ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα το 2015, η Τράπεζα Κύπρου κατέθεσε πρόταση για να αγοράσει το ΣΠΙ των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι στα πρακτικά της Επιτροπείας της Συνεργατικής υπάρχουν αναφορές σε φήμες ότι η Ελληνική εξέταζε την εξαγορά του Συνεργατισμού, αρκετούς μήνες πριν την ανακοίνωση της έναρξης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΣΚΤ.

Ο Κ. Έλληνας απάντησε ότι υπήρχαν και άλλες τράπεζες οι οποίες ήθελαν να αγοράσουν κομμάτια του Συνεργατισμού. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος άκουσε ότι το 2015 η Τράπεζα Κύπρου κατέθεσε πρόταση για να αγοράσει το ΣΠΙ των δημοσίων υπαλλήλων.

Ενώ πρόσθεσε πως, “όλα τα μέλη του ΔΣ διαφώνησαν έντονα με το περιεχόμενο της εξεύρεσης διαδικασίας επενδυτών, το οποίο επιβλήθηκε από τον ΕΕΜ. Όταν πήραμε την έκθεση, που κατέγραφε τι έπρεπε να κάνουμε και σε ποια χρονοδιαγράμματα, ξαφνικά αποφασίστηκε να γίνει επιτόπιος έλεγχος”.Ο Κ. Έλληνα σημείωσε ωστόσο ότι, “εκείνη την περίοδο επιλέξαμε οίκο ο οποίος θα έκανε αύξηση κεφαλαίου. Τον Ιούνιο του 2017”, ανάφερε, “προχωρήσαμε με πλάνο, και τον Δεκέμβριο οι επόπτες αποφάσισαν επιτόπιο έλεγχο που σταμάτησε τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών”

Ενώ σημείωσε ωστόσο ότι, την ετήσια αξιολόγηση την έλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2017 (14,12% καθόριζε και ενώ είχαν 15…%) και ο επιτόπιος έλεγχος έγινε με παραμέτρους οι οποίοι δεν εφαρμόστηκαν ποτέ ξανά, ούτε στην Κύπρο ούτε στο εξωτερικό. Ανάφερε ωστόσο οτι, το ρεπόρτ του επιτόπιου ελέγχου έγινε τον Μάρτιο 2018. “Υπήρχε πίεση από τους επόπτες για στρατηγικό επενδυτή και μάλιστα όχι με τόσο διαφανείς διαδικασίες και ήθελαν να τελειώσει η διαδικασία σε 1 μήνα, μάλιστα η City απείλησε να φύγει, τελικά καταφέραμε να μας δώσουν 1,5 μήνα” αναφέρει. Ενώ τόνισε πως δεν ήταν αρκετός ο χρόνος, σημειώνοντας ότι, “μας πίεζαν να ανοίξουμε data roum από την αρχή, αντί μετά από έλεγχο των δυνητικών επενδυτών. Μάλιστα μας απείλησαν να βάλουν την τράπεζα σε εξυγίανση…. Υπήρξε παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ και άφησαν τη διαδικασία να προχωρήσει.

“Τον Ιανουάριο του 2018 στείλαμε (σε ΕΕΜ και ΚΤ) πλάνο αλλά κανένας δεν μας απάντησε, ενώ τον Μάρτιο 2018 πήγαμε με Χατιηνικόλα και ο Χατζιηγιάννης σε Φραγκφούρτη για να παρουσιάσουμε το πλάνο μας (ιδιωτικοποίηση με αύξηση κεφαλαίου). Τότε είχαμε τα προφορικά προκαταρκτικά αποτελέσματα”, αναφέρει ο Κ. Έλληνας.

“Οι επόπτες πρόκριναν τη διάσπαση τράπεζας και το καλό κομμάτι να το αναλάβει τράπεζα από Κύπρο”, σημείωσε. Ενώ πρόσθεσε πως,  “το Απόλλων κατέθεσε πρόταση με τράπεζα εντός ευρωζώνης αλλά δεν του το επέτρεψαν. Έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας. Μεταξύ Σεπ – Οκτ 2016 αποφασίσαμε – και με προτροπή του μετόχου – την είσοδο στο χρηματιστήριο
Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια. Ήμασταν έτοιμοι να πατήσουμε το κουμπί να μπούμε στο ΧΑΚ. Αλλά σταμάτησε μετά τα προβλήματα με τις δωρεάν μετοχές”.

Τον Ιούνιο του 2017, αναφέρει, οι επόπτες είπαν να πάμε με ιδιωτική τοποθέτηση. “Υπήρξε κάμψη στην προσπάθεια για μείωση των ΜΕΔ. Τον Αύγουστο του 2017 μας τέθηκαν νέοι στόχοι από ΚΤ. Αλλάξαμε πολιτική (-800 εκατ. μέχρι τέλος του έτους). Τα αποτελέσματα για τα ΜΕΔ δεν ήταν χειρότερο από τις άλλες τράπεζες”.

Ενώ ανάφερε χαρακτηριστικά ότι:

“Δεν ήταν λάθος….. αλλά μπορούσε να γίνει με πολύ καλύτερους όρους. Μετά την ενοποίηση (Ιούνιο 2017 από 18 ΣΠΙ έγιναν 1) στήσαμε δομή η οποία δούλευε. Έπρεπε να μας δοθεί ο χρόνος να εφαρμοστεί το πλάνο. Μας είπαν ότι τα έσοδα από εξυπηρετούμενα δάνεια έπρεπε να καλύπτουν το σύνολο των εξόδων (να μην υπολογίζουμε έσοδα από μη εξυπηρετούμενα) τέλος 2018 θα επιλύετο αυτό. Με 18 ΣΠΙ ήταν πολύ δύσκολη η ιδιωτικοποίηση (Ιούνιο 2017 έγιναν 1). Τον Μάϊο του 2017 έγινε νύξη ότι η τράπεζα πιθανών να χρειαστεί κεφάλαια.
Η Εταιρική διακυβέρνηση ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα για το οποίο έκαναν αναφορά οι επόπτες (παράπονα διαφόρων). Εντόπιζαν αδυναμίες και σε στελέχη της τράπεζας.
Στα αρχικά στάδια το ΔΣ «κατέβαιναν επίπεδα» αλλά το τελευταίο διάστημα ασχολείτο κυρίως με στρατηγικά θέματα. Μας έλεγαν ότι υπήρχαν και θέματα ικανοτήτων.
Κάποιο μέλος του είπαν να παρακολουθήσει μαθήματα για θέματα κινδύνου.
Δεν γνωρίζω αν έγιναν παραστάσεις από ΕΕΜ για αλλαγή μελών του ΔΣ (απάντηση σε ερώτηση).
Υπήρχε και στην ετήσια έκθεση και στην έκθεση επιτόπιου ελέγχου αναφορές στην εταιρική διακυβέρνηση (4άρι στη βαθμολογία), υπήρχαν και στην προηγούμενη ετήσια έκθεση.
Στείλαμε πολλές επιστολές «Ι» αλλά στο 95% σταματούσε στο δικαστήριο.
Μετά (στο τέλος) δώσαμε έμφαση στην ανταλλαγή ακινήτων, παρά στις αναδιαρθρώσεις που απαιτούσαν χρόνο για να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα.
Γινόταν λόμπι, γινόταν και μέσω του Συνδέσμου Τραπεζών, αλλά….

Γεωργίου: 150 λειτουργικά κέρδη αλλά οι τόκοι από μη εξυπηρετούμενα δάνεια 197 εκατ. ευρώ

Ο Κ. Έλληνας απάντα ότι, “το πλάνο μας προνοούσε και σχέδιο εθελούσιας 600-800 και θα μειώναμε και καταστήματα από 170 σε 100”

Γεωργίου: Αναφορές σε πρακτικά ότι η Ελληνική εξέταζε από καιρό την εξαγορά Συνεργατικής

Έλληνας: και άλλες κυπριακές τράπεζες ήθελαν, άκουσα ότι το 2015 και η Τράπεζα Κύπρου έκανε πρόταση για να αγοράσει κομμάτι – συνεργατικό κυβερνητικών υπαλλήλων

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy