Εθνικό στοίχημα η αξιοποίηση των €3 δισ. του πολυετούς πλαισίου της ΕΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Την ανάγκη η Κύπρος να κερδίσει το εθνικό στοίχημα για το οποίο θα μας ευγνωμονούν και οι επόμενες γενιές και το οποίο αφορά την καλύτερη αξιοποίηση, μέσω έργων και μεταρρυθμίσεων, των πόρων του νέου πολυετούς πλαισίου της ΕΕ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 (Next Generation EU), συνολικού ύψους σχεδόν €3 δισεκατομμυρίων, για «να δημιουργήσουμε την Κύπρο που θέλουμε και των επόμενων γενιών και να διορθώσουμε τις στρεβλώσεις», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρευρέθηκε μαζί με την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία συζήτησε τους άξονες πολιτικής και τον στρατηγικό σχεδιασμό της Κύπρου για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 για όλα τα ταμεία πολιτικής συνοχής και για Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2021-2026 (Next Generation EU), στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης εξέτασης, έπειτα από πρόταση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Μιχάλη Σοφοκλέους. Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της διαφάνειας, ο κ. Πετρίδης δεσμεύθηκε ότι με την ολοκλήρωση της έγκρισης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο, θα τεθούν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα έργα και χρονοδιαγράμματα, καθώς και το στάδιο θα βρίσκεται η υλοποίηση τους ούτως ώστε να υπάρχει και η κατάλληλη λογοδοσία και παρακολούθηση από όλους (πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολίτες).

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο είναι δύο συμπληρωματικά και αλληλένδετα σκέλη της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ και αποτελούν το νέο μοντέλο ανάπτυξης με κατευθυντήριες γραμμές για το πού πρέπει να αποσκοπεί – και είναι για αυτό που είναι πολυετές και το ένα και το άλλο ταμείο και συμπίπτουν και ημερολογιακά», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το προηγούμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ο κ. Πετρίδης είπε ότι η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στο 100% ενώ τα κονδύλια στο νέο πολυετές είναι αυξημένα κατά 30%.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι το προσχέδιο προτάσεων της Κύπρου για το Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 334 σελίδων, έχει ήδη υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Απρίλιο θα τεθεί το τελικό κείμενο προς έγκριση.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών επιδίωξε τη συναίνεση και τη συνδιαβούλευση από την αρχή και έτσι θα συνεχίσουμε για να κερδίσουμε αυτό το εθνικό στοίχημα για το οποίο θα μας ευγνωμονούν και οι επόμενες γενιές».

Αναφερόμενους στους πέντε άξονες πολιτικής του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτοί είναι η Δημόσια Υγεία και Πολιτική Προστασία – Μαθήματα από την Πανδημία (προϋπολογισμός ύψους €78,5 εκ.), Επιτάχυνση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία (προϋπολογισμός ύψους €422,5 εκ.), Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανθεκτικότητας της οικονομίας (προϋπολογισμός ύψους €509,5 εκ.), Προς μια ψηφιακή εποχή (ύψους €95,5 εκ.) και Αγορά εργασίας, εκπαίδευση και ανθρώπινο κεφάλαιο (προϋπολογισμός ύψους  €122,5 εκ.)

Ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης εξετάζει το πώς θέλουμε να αλλάξουν οι οικονομίες της ΕΕ, να αυξηθούν οι πράσινες επενδύσεις, να αυξηθεί η ψηφιοποίηση, να αυξηθεί η επιχειρηματικότητα και κατά πόσον θέλουμε να μεταβούμε σε μια νέα εποχή και πρόσθεσε πως δεν είναι τυχαίο που η ΕΕ έδωσε στο Ταμείο Ανάκαμψης το όνομα η Επόμενη Γενιά.

«Αυτό ήρθε ως μια αναγκαιότητα ενόψει της οικονομικής κρίσης λόγω της πανδημίας όλες οι χώρες προσπαθούσαν να βρουν κάποια κονδύλια. Αυτά τα κάποια επιπλέον κονδύλια βρέθηκαν με φθηνό δανεισμό της Κομισιόν που δίδεται στις χώρες μέλη», πρόσθεσε.

Εξηγώντας τον τρόπο επιστροφής των ποσών που θα αντλήσει η Κύπρος από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα δοθούν από την Κομισιόν “πολλά κονδύλια στην αρχή και θα πληρωθούν μέσω αυξημένων συνεισφορών όπως γίνεται και με το πολυετές σχέδιο, σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα», προσθέτοντας ότι θα δανειστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης ούτως ώστε μέχρι το 2026 να έχουν υλοποιηθούν αυτά τα έργα και μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την κάθε χώρα».

Παρουσιάζοντας τα νέα σχέδια χορηγιών που στόχο έχουν την επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας, η κ. Πηλείδου είπε ότι μαζί τα Ταμεία Συνοχής και Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνουν προτάσεις €400 εκ., σε σύγκριση με €120 εκ. την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ανέφερε ότι υπάρχουν σχέδια για την επιχειρηματικότητα ύψους €201 εκ. από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία και πιο συγκεκριμένα, που αφορούν μεταξύ άλλων την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, για την ενθάρρυνση της νέας επιχειρηματικότητα και για την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το Εξοικονομώ – αναβαθμίζω στις κατοικίες ύψους €70 εκ.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν προτάσεις του Υπουργείου Εμπορίου για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους €230 εκ. που αφορούν μεταξύ άλλων προώθηση ΑΠΕ και μεμονωμένων μέτρων ενεργειακής απόδοσης κατοικίας, προώθηση των συστημάτων φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων με ΑΠΕ και άλλα.

Πρόσθεσε ότι από τώρα θα γίνεται ηλεκτρονική η υποβολή των αιτήσεων και ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους της διαδικασίας αξιολόγησης της αίτησης, απλοποίηση.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι μέσω των συζητήσεων που έχουν γίνει έχει τροχοδρομηθεί ένα σχέδιο που θα έχει πολλά οφέλη και για τα νοικοκυριά αλλά και για τις επιχειρήσεις όπως και για την πράσινη ανάπτυξη και την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που θα μας επιτρέπει να αναπτυσσόμαστε ενώ παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον και διασφαλίζουμε την ενεργειακή αναβάθμιση και την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια».

Ανέφερε ότι «όλοι συμφωνούν ότι αυτή πρέπει να είναι η βάση του σχεδιασμού τόσο των αιτημάτων που έχουν ενταχθεί και υποβληθεί για έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και για τα κονδύλια που αντλούνται από το Ταμείο Συνοχής».

«Ο σχεδιασμός αυτός θα βοηθήσει την Κύπρο να βγει από την δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω της πανδημίας αλλά και τις επιχειρήσεις μας να γίνουν πιο ανταγωνιστικές, να ενισχυθεί η εξαγωγικής τους ικανότητα και να μπορέσουν να ανταγωνιστούν όχι μόνο στην εγχώρια αγορά αλλά και στο διεθνές περιβάλλον», υπογράμμισε.

Η κ. Πηλείδου είπε ότι σήμερα προκηρύχθηκε το σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον μεταποιητικό τομέα μέσω του οποίου θα διατεθούν €50 εκ. στην περίοδο 2021-2027 και είναι το πρώτο στη σειρά σχέδιο.

Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν σχέδια για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα, για τα οινοποιεία, για τη μεταποίηση στον γεωργικό τομέα, για την ψηφιακή αναβάθμιση, για κυκλική οικονομία και άλλα.

Είπε ακόμη ότι υπάρχουν και σχέδια για να βοηθήσουν τις εταιρείες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να μπορέσουν να αναπτύξουν την εξωστρέφεια τους, προσθέτοντας ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς το Υπουργείο λαμβάνει συνεχώς ερωτήματα από ενδιαφερόμενους.

Ανέφερε ότι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου υπάρχουν λεπτομερείς παρουσιάσεις τόσο του σχεδίου αυτού όσο και του σχεδίου για εξοικονόμηση ενέργειας και ενεργειακή αναβάθμιση στα νοικοκυριά, το οποίο θα εξαγγελθεί στις 9 Μαρτίου, ενώ υπάρχει και ο λεπτομερής οδηγός για τη μεταποίηση που έχει προκηρυχθεί.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μιχάλης Σοφοκλέους είπε ότι η σημερινή συζήτηση αφορούσε το μέλλον και την κατεύθυνση της χώρας, αλλά και την κατεύθυνση της ΕΕ και χαρακτήρισε τα δύο προγράμματα σημαντικά που κτίζουν την Κύπρο της νέας εποχής.

Είναι προγράμματα που συνολικά μαζί και τις εθνικές συνεισφορές καλύπτουν €3 δισ. ανέφερε και πρόσθεσε πως «αποτελούν τα απόλυτα εργαλεία για να προχωρήσουμε στο μέλλον και σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, επικεντρωμένο στην πράσινη ανάπτυξη, σε μια έξυπνη και ψηφιακή πολιτεία, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες για τη μεσαία τάξη και να δώσουμε τα εφόδια και τα εργαλεία στους νέους μας να σχεδιάζουν το μέλλον τους εδώ στην πατρίδα τους και όχι αλλού, προσελκύοντας βιώσιμες και ουσιαστικές ξένες επενδύσεις».

Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι «είδαμε σήμερα ένα σύγχρονο πλήρη σχεδιασμό που να δημιουργεί ένα σύγχρονο και έξυπνο κράτος και μια καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους Κυπρίους».

Ενδεικτικά, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι προβλέπονται €920 εκ. συνολικά και από τα δύο σχέδια, για μια εξυπνότερη και πιο ανταγωνιστική Κύπρο προσθέτοντας ότι αφορούν επενδύσεις για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο την έρευνα και την καινοτομία, την ψηφιακή διακυβέρνηση και κορυφαίες μεταρρυθμίσεις όπως αυτή της δικαιοσύνης.

Είπε ακόμη ότι προβλέπονται €1,15 δισ. για μια πιο πράσινη χώρα και για την πράσινη ανάπτυξη, επενδύσεις που αφορούν την καθαρή ενέργεια, τις βιώσιμες μεταφορές, την ηλεκτροκίνηση, την διαχείριση των υδάτινων πόρων, των αποβλήτων, την βιοποικιλότητα, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επίσης, ανέφερε ότι προβλέπονται €547 εκ. για μια πιο κοινωνική Κύπρο βασισμένη στο ανθρώπινο της κεφάλαιο, καθώς και €254 εκ. για μια πιο συνδεδεμένη Κύπρο πιο κοντά στους πολίτες της αλλά και €80 εκ. για ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα υγείας και ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι η Κύπρος στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο που έληξε το 2020 είχε 100% απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων και ότι η Κύπρος πέτυχε να αυξηθούν κατά 30% οι χορηγίες που θα λάβει χωρίς να αυξηθούν οι συνεισφορές της, προσθέτοντας ότι «ακούσαμε την δέσμευση του ΥΠΟΙΚ για τη διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των προγραμμάτων και ακούσαμε την συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στην κατάρτιση των προγραμμάτων αυτών».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδής αναφέρθηκε στην ανάγκη μεταξύ άλλων να υπάρξει διαφάνεια σε σχέση με την υλοποίηση των έργων και μεταρρυθμίσεων και να θεσμοθετηθεί μηχανισμός υλοποίησης.

Ανέφερε επίσης σε σχέση με το εργαλείο νέα γενιά της ΕΕ ότι είναι «αναγκαίος επιτέλους ένας εθνικός σχεδιασμός για ένα νέο μοντέλο πράσινης ψηφιακής ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και το περιβάλλον και πρόσθεσε πως «θα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να αφήσουμε πίσω μας το οικονομικό μοντέλο της αρπαχτείς το οποίο είδαμε να παρουσιάζεται με την χρηματιστηριακή φούσκα ή ληστεία, με την τραπεζική φούσκα ή ληστεία και εσχάτως με τη βιομηχανία πώλησης διαβατηρίων έναντι πολυτελών ακινήτων».

«Μια οικονομία της αρπαχτείς που ζημίωσε σημαντικά τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον μηχανισμό ανάκαμψης, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ζητούμενο ήταν και είναι να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στα νοικοκυριά, στους εργαζόμενους, στις επιχειρήσεις και πρόσθεσε πως «όλα όσα λέγονται τα οποία κινούνται σε γενικές γραμμές προς την σωστή κατεύθυνση θα κριθούν εκ του αποτελέσματος».

«Η πλειοδοσία λόγων δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις που ήδη υφίστανται στην χώρα μας», ανέφερε και πρόσθεσε πως σε σχέση με την πρόνοια που υπάρχει στον σχεδιασμό για την στήριξη του συστήματος υγείας «στην πράξη αυτό που βλέπουμε, παρά τα μεγάλα λόγια, την πλειοδοσία για το πιο γενναιόδωρο πακέτο στην Ευρώπη σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι η χώρα μας, με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να έχει δαπανήσει λιγότερα από τα μισά του μέσου όρου της ΕΕ στην υγεία για αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ανέφερε επίσης ότι «στην πράξη αυτό που έχουμε ενώπιον μας παρά το υποτιθέμενο πιο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης στην χώρας και πάλι με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουμε την μεγαλύτερη μείωση εισοδήματος μετά την Ελλάδα και την Κροατία σε ό,τι αφορά ομάδες του πληθυσμού» και πρόσθεσε πως υπάρχει στη χώρα μας και η ενίσχυση των ανισοτήτων.

Ο κ . Λουκαϊδης είπε ακόμη ότι αυτό που αναμένουμε, απαιτούμε και διεκδικούμε με δημιουργικό τρόπο καταθέτοντας προτάσεις, όπως είπε, «είναι να έχουμε ουσιαστική στήριξη όλων όσων έχουν επηρεαστεί από τις παρενέργειες της πανδημίας κατά τρόπο ώστε να μην δούμε επιχειρήσεις να κλείνουν μαζικά, να μην αυξάνεται μαζικά ο αριθμός των ανέργων και να μην φορτωθούν τα βάρη από αυτές τις παρενέργειες στους ώμους των πιο ευάλωτων και των πιο αδύναμων που είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.