Εβδομάδα αποφάσεων για σταδιακή αποκλιμάκωση των μέτρων-«Δεν έχει κλειδώσει τίποτα», λέει ο Δρ. Καραγιάννης

epa08813989 A woman wearing a protective face mask walks in front of a statue amid the coronavirus disease (Covid-19), Nicosia, Cyprus 11 November 2020. EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Δεν έχει κλειδώσει τίποτα σε ότι αφορά τις χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ.

Ανέφερε ότι η επιστημονική ομάδα για τον κορωνοϊό θα εισηγηθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκείνες τις χαλαρώσεις των περιορισμών ούτως ώστε να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε 3-4 εβδομάδες από τώρα. Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι τις πρώτες δυο εβδομάδες που θα ανοίξουν πιθανώς αρκετές δραστηριότητες πρέπει να περιοριστούν λίγο οι διακινήσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι μετακινήσεις με SMS θα πρέπει να παραμείνουν. Για τα σχολεία, είπε ότι δεν θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης ταυτοχρόνως. Πρόσθεσε ότι ίσως υπάρξουν κάποιες επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες. Επίσης ανέφερε ότι τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς οι αριθμοί κρουσμάτων έχουν πέσει γιατί μειώθηκαν οι κοινωνικές και οικογενειακές συναθροίσεις. Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει καλύτερη εικόνα και στα δημόσια νοσηλευτήρια με τα άτομα που νοσηλεύονται διασωληνωμένα.

Για τα εμβόλια, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι βασισμένα σε γενετικές μεθόδους οι οποίες μπορούν να προσαρμοστούν μέσα σε έξι εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο αναγνωρίζει το βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι τόσο υψηλό το ποσοστό σε ότι αφορά το νέο στέλεχος της νοτίου αφρικής αλλά και το βραζιλιανό.

Για το φάρμακο της κολχικίνης, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας είπε ότι έχει ευεργετικό αποτέλεσμα στα σοβαρά συμπτώματα αλλά περικόπτει περίπου 50% των διασωληνώσεων. Όπως είπε είναι ένα δυνατό όπλο στην φαρέτρα μας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy