Ευλογιά των πιθήκων: Λαμβάνει την έγκριση της ΕΕ το εμβόλιο της Bavarian Nordic

Η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την άδεια για την εμπορία του εμβολίου Imvanex για προστασία κατά της ευλογιάς των πιθήκων, όπως συνέστησε την περασμένη εβδομάδα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η έγκριση έρχεται μόλις μία ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε συναγερμό υψηλού επιπέδου, κηρύσσοντας το ταχέως εξαπλούμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία.

«Η διαθεσιμότητα ενός εγκεκριμένου εμβολίου μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ετοιμότητα των κρατών να καταπολεμήσουν τις αναδυόμενες ασθένειες, αλλά μόνο μέσω επενδύσεων και δομημένου σχεδιασμού βιολογικής ετοιμότητας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bavarian Πολ Τσάπλιν.

Το εμβόλιο της Bavarian Nordic, το μόνο που έχει λάβει έγκριση για την πρόληψη της νόσου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, έχει εγκριθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής μόνο για την αντιμετώπιση της απλής ευλογιάς.

Ωστόσο, η εταιρεία έχει προμηθεύσει το εμβόλιο σε αρκετές χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας επιδημίας της νόσου για τη λεγόμενη off-label χρήση.

Η έγκριση ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, ανέφερε η Bavarian Nordic σε ανακοίνωσή της.

Η ανάπτυξη του Imvanex κατέστη δυνατή χάρη σε σημαντικές επενδύσεις από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, πρόσθεσε η εταιρεία.

Η τιμή της μετοχής της Bavarian έχει αυξηθεί κατά 122% τους τελευταίους τρεις μήνες, λόγω της ισχυρής ζήτησης για το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

(ΚΥΠΕ-Reuters/ΚΑ/ΑΓΚ)

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.