«Φαγοπότι» από μεγαλογιατρούς – Κύκλοι εργασιών πέραν των €600.000 αλλά… άγνωστοι στον Φόρο

Μεγαλογιατρούς με τεράστιο κύκλο εργασιών, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις 600 χιλ. ευρώ, οι οποίοι για χρόνια δήλωναν πολύ λιγότερα εισοδήματα ή ακόμη ήταν εντελώς άγνωστοι στον Φόρο, αποκάλυψε η λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ).

Η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε χθες στη δημοσιότητα έκθεση για τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων λίστα με συνολικά 67 μεγαλογιατρούς, οι οποίοι το 2020 πήραν αποζημιώσεις από τον ΟΑΥ πέραν των 300 χιλ. ευρώ. Από την έκθεση προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Πέντε μεγαλογιατροί δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2019, αλλά το 2020 (μετά την ένταξη τους στο ΓεΣΥ) δήλωσαν στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 600 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι τα προηγούμενα χρόνια τα ποσά τα οποία δήλωσαν στον Φόρο ήταν σαφώς χαμηλότερα (36 – 117 χιλ. ευρώ). Ενδεικτικά, ένας μεγαλογιατρός δήλωσε το 2017 μόνο 36 χιλ. ευρώ, το 2018 και 2019 δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, αλλά το 2020, όταν εντάχθηκε στο ΓεΣΥ, δήλωσε στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 600 χιλ. ευρώ.

• Έξι μεγαλογιατροί δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια στον Φόρο έσοδα 14 -205 χιλ. ευρώ, αλλά το 2020 δήλωσαν στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 500 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, ένας δήλωσε έσοδα μόλις 14 χιλ. ευρώ για το 2017 και το 2018, το 2019 δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση, αλλά το 2020 δήλωσε στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 500 χιλ. ευρώ. Σημειώνεται μάλιστα ότι τέσσερις από τους έξι πιο πάνω μεγαλογιατρούς δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2019. Επισημαίνεται επίσης ότι οι τρεις γράφτηκαν ως νομικά πρόσωπα, ώστε να δικαιούνται μεγαλύτερες φορολογικές εκπτώσεις.

• Δέκα μεγαλογιατροί δήλωσαν τα προηγούμενα χρόνια στον Φόρο έσοδα 24 – 221 χιλ. ευρώ, αλλά το 2020 δήλωσαν στον ΟΑΥ κύκλο εργασιών πέραν των 400 χιλ. ευρώ. Μάλιστα, οι οκτώ δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση για το 2019, ενώ ένας ήταν εντελώς άγνωστος στον Φόρο, αφού τα τρία χρόνια τα οποία προηγήθηκαν της εφαρμογής του ΓεΣΥ, δεν υπέβαλε φορολογική δήλωση.

• 92 προσωπικοί γιατροί είναι άνω των 70 ετών, ενώ ένας είναι 83 ετών και έχει στον κατάλογό του συνολικά 2.488 δικαιούχους. Στην έκθεση αναφέρεται μάλιστα ότι «πέντε ήταν για μεγάλο αριθμό ετών άγνωστοι στο Τμήμα Φορολογίας», παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον δύο απ’ αυτούς το 2020 είχαν εισοδήματα πέραν των 200 χιλ. ευρώ ο καθένας. Αναφέρεται μάλιστα ότι «ο ένας υπέβαλε για τελευταία φορά φορολογική δήλωση για το 1992 και ο άλλος υπέβαλε φορολογική δήλωση μέχρι το 1996, ακολούθως για το 2000 και τελευταία φορά για το 2017».

• Καρδιολόγος πήρε 870 χιλ. ευρώ, ενώ ζεύγος γυναικολόγων πήραν μαζί 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης προσωπικός γιατρός για παιδιά πήρε 421 χιλ. ευρώ.

• Οι απολαβές των προσωπικών ιατρών ανέρχονται στις 109 χιλ. ευρώ κατά μέσο όρο και των ειδικών ιατρών 77 χιλ. ευρώ.

Ελεγκτική Υπηρεσία: Ψαλίδι 20% στους προϋπολογισμούς του ΟΑΥ

Ψαλίδι 20% στους προϋπολογισμούς του ΟΑΥ ζητά η Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εκτιμά ότι «το ΓεΣΥ, πέραν των πολλών θετικών που επέφερε η εισαγωγή του, εξελίσσεται σε πηγή δημοσιονομικού κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά και πεδίο σοβαρών καταχρήσεων εις βάρος των χρημάτων του φορολογούμενου πολίτη».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν συμμερίζεται τις αναφορές του ΟΑΥ για τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι «η προβολή της πανδημίας ως άλλοθι για τα όποια προβλήματα στον ΟΑΥ δεν τεκμηριώνεται». Επικαλείται επίσης τη μελέτη του οίκου Mercer η οποία έγινε το 2013, αναφέροντας ότι τα έσοδα του ΟΑΥ είναι μεγαλύτερα σε σχέση με το τι είχε προβλεφθεί και ως εκ τούτου «θα έπρεπε να εισαγάγει πρόσθετες υπηρεσίες ή να μειώσει τις εισφορές ή να κάνει συνδυασμό των δύο». Παρά ταύτα, προστίθεται, παρατηρήθηκε «αδικαιολόγητη εκτόξευση των δαπανών η οποία όχι μόνο δεν επέτρεψε τα πιο πάνω, αλλά οδήγησε ακόμη και στη δημιουργία ελλειμμάτων για τα οποία απαιτεί πρόσθετη κρατική στήριξη».

Αναφέρεται ενδεικτικά ότι για το 2022 «ο ΟΑΥ προβλέπει δαπάνες 1.419 εκατ. ευρώ (Πρόβλεψη Mercer: 990 εκατ. ευρώ), ενώ τα έσοδά του θα είναι ύψους 1.307 εκατ. ευρώ (Πρόβλεψη Mercer: 1.018 εκατ. ευρώ). Αυτό», προστίθεται, «σημαίνει ελλειμματικός Προϋπολογισμός της τάξης των 112 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι «αν ληφθούν υπόψη και οι δαπάνες που ο ΟΑΥ αρνείται να αναλάβει και καταβάλλουν εκ μέρους του το κράτος και ο ΟΚΥπΥ, τότε το έλλειμμα αυξάνεται στα 233 εκατ. ευρώ».

Αύξηση 46% για τα νοσηλευτήρια που εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ

«Τα 20 μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσηλευτήρια είχαν αύξηση σε ποσοστό 46% το 2021, σε σχέση με τον δηλωθέντα κύκλο ενδονοσοκομειακών υπηρεσιών κατά το 2018, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη τα έσοδα από παροχή υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε μη δικαιούχους του ΓεΣΥ (π.χ. ξένους υπηκόους) ή/και σε δικαιούχους του ΓεΣΥ, από τους οποίους παρανόμως (αλλά με την ανοχή του ΟΑΥ) εισέπρατταν αμοιβή», σύμφωνα με έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Αναφέρεται μάλιστα ότι «οι συμφωνίες που έχει συνάψει ο ΟΑΥ με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας επιτρέπουν σε αυτούς να έχουν υπερκέρδη, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ως αισχροκέρδεια».

Η Ελεγκτική Υπηρεσία υποστηρίζει ότι «ο ΟΑΥ ακολουθεί πολιτική αδιαφάνειας και έχει συνάψει συμβάσεις με τα νοσηλευτήρια, στη βάση αυθαίρετων και μη αντικειμενικών κριτηρίων, με διαφορετικές τιμές μονάδος για κάθε νοσηλευτήριο, καθορίζοντας μάλιστα και τον όγκο εργασιών που θα διεκπεραιώνει το κάθε νοσηλευτήριο για τον οποίο του εγγυάται την τιμή μονάδας». Αναφέρεται μάλιστα ότι για το θέμα έχει σταλεί σχετική επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΟΑΥ διενεργεί πληρωμές σε νοσηλευτήρια, οι οποίες «παρανόμως «καταλήγουν σε ιατρούς εκτός ΓεΣΥ», και νοσηλευτήρια «παρανόμως εισπράττουν αμοιβή από δικαιούχους του ΓεΣΥ».

Σημειώνεται ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τα 20 νοσηλευτήρια τα οποία πήραν τις περισσότερες αμοιβές το 2021. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Aretaeio (36,5 εκατ. ευρώ), Apollonion (36,4 εκατ. ευρώ), Mediterranean (23,6 εκατ. ευρώ) και Mine (12,3 εκατ. ευρώ).

Τερματίστηκαν συμβάσεις με προσωπικούς ιατρούς

Ο ΟΑΥ προχώρησε στην επιβολή 36 διοικητικών πρόστιμων συνολικής αξίας 51.000 ευρώ, ενώ επέβαλε επίσης πέραν των 30 συστάσεων και ανέστειλε τις συμβάσεις τεσσάρων ειδικών ιατρών, εκ των οποίων η μία σύμβαση έχει τερματιστεί, ενός προσωπικού ιατρού, δύο κλινικών εργαστηρίων, ενός φαρμακείου και μιας σύμβασης άλλων επαγγελματιών Υγείας.

Τα πιο πάνω αναφέρονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρεται, ο ΟΑΥ «αναγνωρίζει ότι υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης για τον έλεγχο των παρόχων». Αναφέρεται επίσης ότι ο Οργανισμός διαβεβαίωσε την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι «οι συστάσεις της θα ληφθούν υπόψη στον καταρτισμό της στρατηγικής του ΟΑΥ όσο και για την ενίσχυση των ελέγχων».

Στην έκθεση η Ελεγκτική Υπηρεσία παραθέτει στοιχεία για τα έσοδα των ειδικών ιατρών, προσθέτοντας ότι «πέραν της αποφασιστικής πάταξης των καταχρήσεων, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης του σφαιρικού Προϋπολογισμού των διαφόρων ειδικοτήτων, ώστε να εξαλειφθούν τα ελλείμματα του ΟΑΥ».

Μεγάλη ζήτηση για ηλεκτροκαρδιογραφήματα

Οι περισσότερες δραστηριότητες από ειδικούς γιατρούς το 2020 «έγιναν από καρδιολόγους και αφορούσαν σε ηλεκτροκαρδιογραφήματα και ηχοκαρδιογραφήματα», όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται το 2020 έγιναν 116.586 ηλεκτροκαρδιογραφήματα, συνολικού ποσού ύψους 1.428.441 ευρώ και 108.693 ηχοκαρδιογραφήματα, συνολικού ποσού 12.157.862 ευρώ. Αναφέρεται επίσης ότι τα ηχοκαρδιογραφήματα αποτέλεσαν για το 2020 τη δραστηριότητα με τη μεγαλύτερη δαπάνη για τον ΟΑΥ, ενώ ακολούθησαν οι επεμβάσεις καταρράχτη από οφθαλμίατρους. Συγκεκριμένα, έγιναν 11.589 επεμβάσεις καταρράχτη, για τις οποίες οι οφθαλμίατροι έλαβαν συνολικά 9.516.235 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ελεγκτική Υπηρεσία το συνολικό ποσό αποζημίωσης των ειδικών ιατρών για το 2020, ανήλθε σε 116.762.682 ευρώ για 1.514 ιατρούς ή κατά μέσο όρο 77.122 ευρώ ανά ιατρό.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy