Φως απέναντι στο σκοτάδι

Του Λεόντιου Φιλοθέου

 

Γεγονός 1ο: Η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισµού του Ευρωκοινοβουλίου, Sabine Verheyen, έστειλε την εβδοµάδα που µας πέρασε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πρόδροµο Προδρόµου, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για την πειθαρχική έρευνα εναντίον του Καθηγητή Τέχνης και ∆ιευθυντή Γυµνασίου, Γιώργου Γαβριήλ, ο οποίος διερευνάται για τα έργα τέχνης του. Εξέφρασε στην επιστολή την ελπίδα οι οποιεσδήποτε παράνοµες κατηγορίες εναντίον του Γιώργου Γαβριήλ να αρθούν άµεσα.

Γεγονός 2ο: ∆ιευθυντής Γυµνασίου στη Λάρνακα είπε προ ηµερών σε Αφρικανό µαθητή ότι θα «µαύριζε τη φωτογραφία». Ο ίδιος διευθυντής, την εβδοµάδα που µας πέρασε, ενηµέρωσε µαθήτρια µε καταγωγή από την Κένυα ότι λόγω των πλεξούδων στα µαλλιά της δεν µπορεί να παραλάβει το απολυτήριό της στην τελετή αποφοίτησης µαζί µε τα άλλα παιδιά του σχολείου, αλλά στο γραφείο του κάποια άλλη στιγµή.

[yarpp]

Γεγονός 3ο. Και τελευταίο: Την εβδοµάδα που µας πέρασε ο Νίκος Αναστασιάδης προέβη στον περιβόητο ανασχηµατισµό. Άνθρακες ο θησαυρός. Ο Πρόδροµος Προδρόµου παρέµεινε στη θέση του. Αυτός λοιπόν, που διώκει διευθυντή Γυµνασίου για τα έργα του, αλλά που δεν ιδρώνει του αυτί του όταν άλλος διευθυντής Γυµνασίου επιτίθεται ρατσιστικά κατά µαθητών συνεχίζει ακάθεκτος. «∆εν βρήκε λέει ο Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας κάποιον που να µπορεί επάξια να τον αντικαταστήσει». Ανέκδοτο. Κανονικό.

Στην Ευρώπη λοιπόν.

Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη µας. Αυτή τη φορά όχι για τα διαβατήρια, αλλά ως αποτέλεσµα της δίωξης του Γιώργου Γαβριήλ για τα έργα τέχνης του. Εδώ και µερικούς µήνες ταλαιπωρούν έναν καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό µε έρευνες επειδή δεν τους αρέσουν τα έργα που φτιάχνει στον ελεύθερό του χρόνο. Να µου επιτρέψετε να πω κι εγώ για τα έργα του.

Ο Χριστός του Γιώργου Γαβριήλ είναι δίπλα στους πρόσφυγες. Στους κατατρεγµένους. Φτωχός. Μετανάστης.

Η Παναγία του Γιώργου είναι σε µια βάρκα µε το Θείο Βρέφος. Μέσα στη Μεσόγειο. Από αυτές τις βάρκες που στέλνουµε πίσω. Που αναποδογυρίζονται µες τη φουρτούνα.

Το διαπίστωσα ιδίοις όµµασι όταν τον επισκέφθηκα στο σπίτι του, εκεί που διατηρεί και το εργαστήρι ζωγραφικής του.

Ο Χριστός του Γιώργου δεν θέλει χλιδάτους καθεδρικούς. ∆εν θέλει λιµουζίνες, χρυσοκέντητα ενδύµατα και λαµπερές κορώνες. Ούτε λαµβάνει εισφορά στο παγκάρι από απατεώνες για ένα διαβατήριο. ∆εν ταξιδεύει µε τζετ σε εξωτικά νησιά.

Ίσως αυτό ήταν που πραγµατικά να τους ενόχλησε. Κι έτσι όλοι αυτοί που το παίζουν κατά τα άλλα «ευρωπαϊστές» και «φιλελεύθεροι» βρέθηκαν ξαφνικά στο ίδιο µετερίζι µε τα ορφανά της Χρυσής Αυγής και επιτέθηκαν κατά του καλλιτέχνη. Φροντίζοντας παράλληλα να υποβάλουν ευλαβικά τα σέβη τους στον Προκαθήµενο.

Κι όταν δεν εντόπισαν κάτι µεµπτό σε σχέση µε την καλλιτεχνική δηµιουργία του Γιώργου Γαβριήλ στον δικό του ελεύθερο χρόνο, στράφηκαν εναντίον του για το «εθνικό του φρόνηµα». Λες και ζούµε στη χουντική επταετία.

Ο Γιώργος δεν ξεγύµνωσε τα Θεία. Ο Γιώργος ξεγύµνωσε την ανεξάντλητη υποκρισία τους. Ο Γιώργος ξεγύµνωσε την υποκρισία ενός υπουργού και µιας κυβέρνησης που δεν ενοχλούνται από ρατσιστικά ξεσπάσµατα εκπαιδευτικών, αλλά που έχουν αλλεργία στην κριτική, στα ανθρώπινα δικαιώµατα, στη διαφορετικότητα, στην ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης, στην ελευθερία της δηµιουργίας και της τέχνης.

Πλέον συγκρούεται το φως µε το σκοτάδι. Κι έχουµε χρέος να κρατήσουµε το φως αναµµένο.

Έχουµε χρέος να φωνάξουµε και να αντισταθούµε πριν µας καταπιεί το σκοτάδι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy