Γ.Γ ΑΚΕΛ: Η αποκάλυψη για τηλεφώνημα πριν το κρίσιμο δείπνο στο Κραν Μοντανά, η επόμενη μέρα στο Κυπριακό και η διαφθορά

Σε μια μεγάλη αποκάλυψη που αφορά το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά προχώρησε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αντρέα Κημήτρη και την εκπομπή «Προκλήσεις» στο ΡΙΚ.

Ο κ. Κυπριανού μίλησε για πρώτη φορά σχετικά με ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε πριν το κρίσιμο δείπνο, ενώ την ίδια στιγμή, τοποθετήθηκε για όλα όσα αφορούν την κοινωνία αλλά και το ΑΚΕΛ γενικότερα.

«Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος μας τηλεφώνησε πριν το δείπνο για να ετοιμάσουμε βαλίτσες…»

Μιλώντας για το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, ο κ. Κυπριανού αποκάλυψε τα εξής: «Γύρω στις 17:00 το απόγευμα πριν το δείπνο, μας τηλεφώνησε αντιπροσωπεία του Προέδρου να φτιάξουμε τις αποσκευές μας για να αναχωρήσουμε για Κύπρο. Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι αυτός που τηλεφώνησε σε όλους μας».  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι οι συνομιλίες κρίθηκαν στο δείπνο και όχι πριν από αυτό.

Πέραν τούτου, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ διερωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση δεν διαμαρτυρήθηκε για την έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες μετά το ναυάγιο των συνομιλιών, η οποία έκανε λόγο για θετική βούληση από τις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Άλλο είναι το αφήγημα της Ε.Ε, άλλο των ΗΕ και άλλο το δικό μας», συμπλήρωσε.

Στη δημοσιότητα η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ παρέδωσε ολοκληρωμένη πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο ο ίδιος δεν έδωσε καμία απάντηση

Αντιθέτως, όπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο Πρόεδρος προχώρησε μονομερώς και έστειλε επιστολή στον Γ.Γ του ΟΗΕ.

«Το ερχόμενο Σάββατο θα δοθεί τη δημοσιότητα η πρόταση του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, αφού ο Πρόεδρος προχώρησε μονομερώς και δεν μπήκε στο κόπο να απαντήσει στο ΑΚΕΛ», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι η διχοτόμηση θα είναι καταστροφική, αφού όπως υπογράμμισε, θα είναι σκαλοπάτι για την Τουρκία έτσι ώστε να κατακτήσει ολόκληρη την Κύπρο.

Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι πρέπει να πείσουμε την διεθνή κοινότητα για τις προθέσεις μας, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι όλοι οι Τ/κ το ίδιο, κάτι που απέδειξαν στις πρόσφατες εκλογές, όπου το 48% είπε όχι στις παρεμβάσεις της Τουρκίας.

«Δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα τα όσα γράφει ο Κοτζιάς»

Ερωτηθείς για τα γραφόμενα του Νίκου Κοτζιά στο βιβλίο που έχει εκδώσει πρόσφατα, στα οποία υποστηρίζει ότι ο ίδιος (σ.σ ο Άντρος Κυπριανού), έχει ζητήσει την παραίτηση του από τον τότε Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Θεωρώ προσβλητικό για μένα, να πω στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, πώς να διαχειριστεί την κυβέρνηση του. Ποτέ δεν θα διανοούμουν να μπω σε τέτοιες συζητήσεις».

Τόνισε επίσης ότι τα όσα γράφει ο Νίκος Κοτζιάς είναι αναλήθειες, λέγοντας ότι ένα τόσο σημαντικό στέλεχος της Ελληνικής Κυβέρνησης, καταδέχτηκε να μεταφέρει κουτσομπολιά σε ένα βιβλίο.

«Τα αποτελέσματα από τη διαχείριση της πανδημίας δείχνουν ότι η κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς»

Ερωτηθείς για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι μετά το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας, το ΑΚΕΛ είχε προχωρήσει σε 18 προτάσεις , ωστόσο δεν εισακούστηκε.

«Οι επιστήμονες που ήταν στην πρώτη φάση της πανδημίας παραμερίστηκαν. Δεν ξέρω ποια είναι τα προσόντα αυτών που τους αντικατέστησαν, αλλά είδαμε αντιφάσεις στα μέτρα. Μέσα σε 40 μέρες τα άλλαξαν 7 φορές, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Την ίδια στιγμή σημείωσε ότι σε επικοινωνία που είχε με μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, τον ανέφεραν ότι δεν είχαν ενημέρωση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα εν λόγω μέτρα δεν είχαν καμία λογική, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων.

«Όσοι μπουν στα ψηφοδέλτια του ΑΚΕΛ, θα ελεγχθούν ότι δεν εμπλέκονται σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς»

Σε ερώτηση για το πώς το ΑΚΕΛ αντιμετωπίζει τα φαινόμενα διαφθοράς, ο. κ Κυπριανού ανέφερε στο Κόμμα έχουν καθοριστεί θητείες, πράγμα που έγινε προσπάθεια να προωθηθεί και στη Βουλή, χωρίς  επιτυχία λόγω άρνησης από άλλες πολιτικές δυνάμεις.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλα μας τα στελέχη, ότι όποιου εμπλέκεται το όνομα σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, δεν έχει θέση στο ΑΚΕΛ», πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού.

«Το ΑΚΕΛ να μετατραπεί στον πόλο που θα συσπειρώσει κινήματα και κόμματα για να πετύχουμε αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου»

Ερωτηθείς για πιθανή συμμαχία με το ΔΗΚΟ ενόψει Βουλευτικών και Προεδρικών εκλογών, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι στόχος του ΑΚΕΛ είναι να μετατραπεί σε εκείνο τον πόλο που θα συσπειρώσει κινήματα και πολιτικά κόμματα για να επιτευχθεί η αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου.

«Οι Βουλευτικές εκλογές είναι πολύ σημαντικές για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε ο κ. Κυπριανού, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ο υποψήφιος που θα στηρίξει το ΑΚΕΛ στις Προεδρικές εκλογές δεν μπορεί να είναι πολιτικός αρχηγός.

Όσον αφορά τα γεγονότα στις ΗΠΑ, με την εισβολή πλήθους στο Καπιτώλιο, ο Γ.Γ του ΑΚΕ Λ ανέφερε ότι αργά ή γρήγορα τα κινήματα που είναι ρατσιστικά και φασιστικά, αργά η γρήγορα θα δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

«Ο λαϊκισμός είναι πολύ επικίνδυνος σε όλες τις κοινωνίες. Η έκκληση μου προς τους ψηφοφόρους είναι να μην παρασύρονται από λόγια που τους γαργαλίζουν τ’ αυτιά.

Αποδεικνύεται ότι οι φασιστικές απόψεις, δεν είναι άλλη μια άποψη στη Δημοκρατία, αλλά είναι εκτός από αυτήν. Αυτά τα κινήματα είναι επικίνδυνα», συμπλήρωσε.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Άντρος Ιωάννου