Για άλλη μια φορά το Υπ. Οικονομικών δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο πλάνο

«Όχι» από τα πολιτικά κόμματα για εκποιήσεις εξπρές και πωλήσεις δανείων.

 

«Όχι» εισέπραξε χθες η κυβέρνηση από την πλειοψηφία των κομμάτων σε σχέση με τις αλλαγές τις οποίες ετοιμάζει με σκοπό την επίσπευση των εκποιήσεων και την παροχή διευκολύνσεων προς τις τράπεζες για πώληση δανείων σε επενδυτικά ταμεία.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών χθες -σχεδόν τρεις μήνες μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο (15/3/2018)συγκάλεσε σύσκεψη της τεχνοκρατικής ομάδας η οποία έχει δημιουργηθεί για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ωστόσο, για άλλη μία φορά δεν παρουσίασε ολοκληρωμένο πλάνο, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύσκεψη του Προεδρικού. Αντίθετα, το σύνολο των προτάσεων τις οποίες παρουσίασε το Υπουργείο, κινούνται προς την κατεύθυνση της επίσπευσης των εκποιήσεων και της πώλησης δανείων, ενώ απουσιάζει από το πακέτο το σχέδιο «Εστία» το οποίο αφορά την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

 

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνουν πλήρως τα όσα αποκάλυψε η εφημερίδα μας εδώ και ενάμισι μήνα (23/4/2018), αφού μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την εισαγωγή του θεσμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου), δημιουργία δευτερογενούς αγοράς για την πώληση δανείων, εισαγωγή του θεσμού της τιτλοποίησης δανείων και μάλιστα με δυνατότητα διάσπασης των υποθηκών, κατάργηση της επιφυλασσομένης τιμής μετά από την πάροδο έξι μηνών και αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να διευκρινιστεί ότι τόσο οι παλιές υποθέσεις όσο και οι αποφάσεις επιδιαιτησίας θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο καθεστώς των εκποιήσεων.

 

Σχέδιο «Εστία» στα πρότυπα ΚΟΑΓ

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων ζήτησαν να τους καταθέσει και το σχέδιο «Εστία», ωστόσο εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

 

Μάλιστα οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πόσοι δανειολήπτες θα μπορούν να ενταχθούν στο σχέδιο, με βάση τις παραμέτρους τις οποίες προτίθεται να θέσει η κυβέρνηση. Ανέφεραν μόνο ότι το σχέδιο θα είναι με επιδότηση και τα κριτήρια θα είναι στα πρότυπα του σχεδίου του ΚΟΑΓ (Ενοίκιο αντί Υποθήκη). Σημειώνεται ότι το σημείωμα το οποίο κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι μία από τις αλλαγές οι οποίες προωθούνται είναι η διευκρίνιση ότι: σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης λαμβάνει «κρατική χορηγία» για μερική κάλυψη των χρεών του και καθυστερήσει στις πληρωμές του «προς οποιονδήποτε πιστωτή για περίοδο τριών μηνών, τερματίζεται οποιαδήποτε προστασία από τους πιστωτές».

 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, οι εκπρόσωποι των κομμάτων χαρακτήρισαν ετεροβαρείς τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, με εξαίρεση τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ονούφριο Κουλλά, ο οποίος ζήτησε να βάλουν όλοι «πλάτη» για να επιλυθεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Χάρης Πολυκάρπου εκ μέρους του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης είναι μονοδιάστατη, αφού οι προτάσεις που κατέθεσε στοχεύουν να δώσουν περισσότερα εργαλεία στις τράπεζες για επίσπευση των εκποιήσεων.

 

Επίσης ο Μαρίνος Γιαλελή εκ μέρους του ΔΗΚΟ χαρακτήρισε ετεροβαρές το πλαίσιο το οποίο πρότεινε το Υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι απουσιάζει το σχέδιο «Εστία». Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν επίσης οι Κωνσταντίνος Φιλαρέτου της Συμμαχίας και Κώστας Μελάς εκ μέρους του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών, οι οποίοι επεσήμαναν ότι το πακέτο είναι ελλιπές.

 

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy