Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει – Έκθεση της Ελ.Υπηρεσίας για περίεργες προσλήψεις στον ΟΧΣ

 

Προσλήψεις σε υψηλόβαθμες θέσεις του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης με τη μέθοδο του «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Η πρώτη περίπτωση αφορά το διορισμό του Γενικού Διευθυντή του ΟΧΣ, Διονύση Διονυσίου. Όπως αναφέρεται, υπήρξε καταγγελία «αναφορικά με τα προσόντα του […] καθώς και για πιθανή σύγκρουση συμφερόντων, λόγω προηγούμενης εμπλοκής του με τον Οργανισμό, η οποία πήγαζε από τις αρμοδιότητες που του είχαν ανατεθεί, αλλά και για το γεγονός ότι στην Επιτροπή, που συστάθηκε για την επιλογή του κατάλληλου υποψηφίου, λάμβανε μέρος προϊστάμενός του». Αναφέρεται μάλιστα ότι για το θέμα η Ελεγκτική Υπηρεσία έστειλε επιστολή στον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας «εφιστώντας του την προσοχή σε σειρά αρνητικών αναφορών, στο πρόσωπο του εν λόγω υποψηφίου στην Έκθεση της Επιτροπής για την Κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Συστήματος της Κύπρου, σχετικά με τους χειρισμούς του εκ της θέσεώς του».


Σημειώνεται ότι ο Δ. Διονυσίου πριν το διορισμό του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΟΧΣ ήταν ανώτατο στέλεχος στη Διοίκηση του Υπουργείου Οικονομικών. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ανεξάρτητου Ταμείου Ανακεφαλαιοποίησης και λόγω αυτής της ιδιότητας θεωρείτο ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και της Συνεργατικής. Επισημαίνεται επίσης ότι ο διορισμός του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΟΧΣ αξιολογήθηκε από την Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει την ευθύνη για εποπτεία του τραπεζικού συστήματος.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά τη διαδικασία πλήρωσης ανώτερης θέσης στον Οργανισμό. Όπως αναφέρεται, υπήρξε καταγγελία ότι ένας εκ των υποψηφίων «πιθανώς να είχε τη δυνατότητα να λαμβάνει γνώση ή ακόμα και να διαχειρίζεται στοιχεία και προσωπικά δεδομένα των ανθυποψηφίων του, γεγονός που δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα ασυμβίβαστου». Αναφέρεται μάλιστα ότι «υπήρχε εσκεμμένη προσπάθεια για παραπλάνηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας», αφού ο ΟΧΣ ισχυρίστηκε αρχικά ότι ο υπό αναφορά υποψήφιος δεν είχε καμιά εμπλοκή με τη διαδικασία, αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι είχε εμπλοκή. Ακόμη, αναφέρεται ότι μετά τα πιο πάνω «η διαδικασία πλήρωσης της θέσης ακυρώθηκε και η θέση επαναπροκηρύχθηκε και πληρώθηκε από τον εν λόγω λειτουργό», ενώ δεν έγινε ποτέ πειθαρχική έρευνα.

 


 

Αδυναμίες
Η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση της σύμβασης για την υλοποίηση νέου ολοκληρωμένου τραπεζικού συστήματος του Οργανισμού, αλλά και σε θέματα που αφορούν την παρακολούθηση δανείων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.