Γκάλοπ: Αγανακτισµένη η νεολαία ζητά οικονοµικό και πολιτικό έλεγχο εκκλησίας

Του Καλλή Αντούνα

Το πολυσυζητηµένο σκάνδαλο στη Μονή Αββακούµ, τα πλάνα και οι µαρτυρίες που βγήκαν στην επιφάνεια, προκάλεσε την αντίδραση της κοινωνίας.

Προβληµατισµοί σχετικά µε τις ευθύνες που φέρει η Εκκλησία, ο έλεγχος των οικονοµικών της και η φορολόγησή της βρίσκονται στον δηµόσιο διάλογο από πολιτικά πρόσωπα, ειδικούς, νοµικούς και άλλους. Ποια είναι ωστόσο η άποψη των νέων για το θέµα και πώς θεωρούν ότι πρέπει να αντιµετωπιστούν τα κρούσµατα της διαφθοράς στο χώρο της Εκκλησίας;

Με στόχο να αποτυπωθεί η άποψη νέων ανθρώπων, φοιτητών αλλά και εργαζοµένων, σχετικά µε την άποψή τους για το σκάνδαλο στη Μονή Αββακούµ, η «Χ» βγήκε σε Πανεπιστήµια και χώρους σύναξης και εργασίας νέων ανθρώπων για να συνοµιλήσει µε κόσµο. Η απογοήτευση των νέων είναι φανερή. Ήδη από τις πρώτες συνοµιλίες γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις έχουν στεναχωρήσει και έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των νέων αλλά και προβληµατισµούς ως προς το ποια πρέπει ή θα έπρεπε να είναι η στάση της πολιτείας απέναντι στην εκκλησία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ανάγκη οικονοµικού ελέγχου της Εκκλησίας.

«Η πίστη βρέθηκε στο στόχαστρο της οικονοµικής εκµετάλλευσης»

Η 34χρονη Αναστασία, εκπαιδευτικός στη Μέση Εκπαίδευση, δήλωσε πως «Σε ένα κόσµο που θεοποιεί το χρήµα, η κυπριακή κοινωνία δεν θα µπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Η ανθρώπινη αδυναµία και η πίστη µπήκαν στο στόχαστρο της οικονοµικής εκµετάλλευσης».

Την ίδια ώρα η ∆ιογένεια, 25χρονη ιδιωτικός υπάλληλος στη Λάρνακα, δήλωσε πως δεν την ενόχλησε τόσο «ο ντόρος περί συνουσίας και γενικά των προσωπικών τους στιγµών», καθώς αυτά αποτελούν προσωπική υπόθεση, αλλά την εξόργισαν «οι κλοπές και η εξαπάτηση του κόσµου χρησιµοποιώντας τη θρησκεία και τον λόγο του Θεού».

Η εξοργισµένη Μαρία, πρωτοετής φοιτήτρια, δεν είχε λόγια να περιγράψει την κατάσταση. ∆ήλωσε πως είναι απλά ντροπή, από όποιο φορέα και αν έγινε, ακόµα και από την Εκκλησία. Οι άνθρωποι που εµπλέκονται, συνέχισε, ξεφτιλίζουν τον ορισµό της πίστης και προωθούν την εκµετάλλευση. «∆εν υπάρχει δικαιολογία για να µπορεί να καλυφθεί αυτό το αίσχος. Σαν µέρος της νέας γενιάς το θεωρώ απαράδεκτο», τόνισε.

Ο Μιχάλης, 23χρονος ιδιωτικός υπάλληλος στη Λεµεσό, ανέφερε στη «Χ» ότι σχετικά µε τα σκάνδαλα υπήρχαν υποψίες, αλλά τώρα που υπάρχουν και αποδείξεις βιντεοσκοπηµένες έγινε φανερό ότι «η εκκλησία δεν είναι αυτό που φαίνεται αλλά ένα µέσο για να βγάζουν χρήµατα και ότι δεν λειτουργά όπως θα έπρεπε µε βάση τα διδάγµατα της θρησκείας».

Παράλληλα, ο Αλέξανδρος, πρωτοετής φοιτητής, καταδίκασε τα περιστατικά, προβληµατισµένος για τον ρόλο των ιερωµένων ως παράδειγµα των θρησκευτικών διδαγµάτων. Πρόσθεσε πως δεν θα έπρεπε να εκµεταλλεύονται τα ίδια τους τα πιστεύω και τις απόψεις τους, ούτως ώστε να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συµφέροντα.

Η Αντριάνα, 20χρονη φοιτήτρια, προβληµατίστηκε σχετικά µε το γεγονός ότι κόσµος γνώριζε ήδη τί γινόταν στην Μονή, αλλά δεν ενδιαφέρθηκε να το δηµοσιοποιήσει ή να το σταµατήσει. Πρόσθεσε πως το αρνητικό αυτό κοµµάτι της Εκκλησίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πιστούς, αντιθέτως πρέπει να βρεθεί τρόπος να καταπολεµηθεί αυτή η πτυχή στη ζωή της Εκκλησίας για να προστατευθεί η πίστη των πιστών. «Αν βρεθεί τρόπος να διορθωθεί το αρνητικό αυτό κοµµάτι τότε θα µπορεί όντως να µείνει (η Εκκλησία) πιστή στις διδασκαλίες της», πρόσθεσε. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη της κρατικής παρέµβασης στο ζήτηµα, γιατί θεωρεί πως «η Εκκλησία θα προσπαθήσει απλά να κουκουλώσει την κατάσταση και να µην το καταπολεµήσει στη ρίζα του». Η ουσία, κατέληξε, δεν είναι τιµωρηθούν οι συγκεκριµένοι ιερείς και την ίδια ώρα άλλοι να συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο πράγµα αλλού.

«Να διέπεται και η Εκκλησία από τους νόµους του κράτους»

Το ζήτηµα της παρέµβασης του κράτους έθεσαν και άλλοι νέοι µε τους οποίους µιλήσαµε αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν ένα βήµα παρακάτω θέτοντας θέµα ελέγχου της Εκκλησίας από τους κρατικούς θεσµούς.

Ο 28χρονος Αλέξανδρος, ιδιωτικός υπάλληλος στη Λευκωσία, ανέφερε πως για το συγκεκριµένο θέµα βγήκαν δύο πτυχές στην επιφάνεια. Η µια είναι τα σεξουαλικά ζητήµατα και η δεύτερη τα οικονοµικά σκάνδαλα. Το πρώτο, όπως δήλωσε, δεν αποτελεί σκάνδαλο αλλά είναι εσωτερικά ζητήµατα της εκκλησίας και αν προκύπτουν ζητήµατα ηθικής αφορούν ξεκάθαρα µόνο τους θεσµούς τους δικούς της, δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί την κοινή γνώµη και την πολιτεία. Όσον αφορά τα οικονοµικά σκάνδαλα δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει στη δηµοσιότητα κάτι τέτοιο, σηµείωσε και πρέπει άµεσα να ελεγχθεί η Εκκλησία από την Αστυνοµία και τους θεσµούς και για το συγκεκριµένο ζήτηµα αλλά και για άλλα ζητήµατα. Πρέπει, πρόσθεσε όπως ελέγχεται κάθε νοµικό πρόσωπο και οντότητα στην Κύπρο να συµβαίνει το ίδιο και µε την εκκλησία και να διέπεται από τους νόµους του κράτους. «Και προφανώς πρέπει άµεσα η πολιτεία να αποδεσµευτεί από τα «δεσµά» της εκκλησίας, και µε αφορµή το τι συνέβη τώρα, για να είµαστε ένα πραγµατικό κοσµικό κράτος και όχι εκκλησιαστικό», κατέληξε.

Ο 22χρονος Ηλίας τόνισε την ανάγκη η εκκλησία να υπάγεται στο κράτος και τα θεσµικά όργανα να ασκούν έλεγχο και να παρεµβαίνουν εκεί και όπου χρειάζεται.

Ο Εφραίµ, τριτοετής φοιτητής, δήλωσε στη «Χ» πως «για όσους έχουν µια στοιχειώδη εικόνα για την εκκλησία το σκάνδαλο δεν θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη. Ήταν κάτι που ψηλά χαµηλά όλοι ξέραµε ότι συµβαίνει στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και όχι µόνο. Απλώς δεν γνωρίζαµε συγκεκριµένα αν είναι µόνο στο τάδε µοναστήρι ή και αλλού».  Πιστεύει ότι υπάρχει το φαινόµενο εξαπάτησης σε πολλούς χώρους και όντως υπάρχει µια εκµετάλλευση της πίστης των ανθρώπων που θέλουν από κάπου να πιαστούν. Ταυτόχρονα είναι και η οικονοµική εκµετάλλευση, µε αποτέλεσµα αυτά τα λεφτά να πηγαίνουν σε γκρίζους τόπους, είτε σε χρηµατοδότηση πολιτικών κοµµάτων µε ακραίες και ακροδεξιές απόψεις, είτε για να πλουτίζουν κάποιοι και να ζουν στη χλιδή. Οπότε, συνέχισε, είναι καιρός να παρθούν δραστικά µέτρα, τονίζοντας την ανάγκη παραδειγµατικής τιµωρίας από τον νόµο και όχι µόνο από την Ιερά Σύνοδο, προτάσσοντας ταυτόχρονα τον έλεγχο και την φορολόγηση των χρηµάτων της Εκκλησίας. «Από τη στιγµή που λειτουργεί ως επιχείρηση πρέπει να αντιµετωπίζεται ως τέτοια», δήλωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy