Από βαθμολογίες πάντα καλά τα πηγαίναμε…

261

Της Μαρίας Φράγκου

Θυμήθηκα τα χρόνια της τροϊκανής κηδεμόνευσης… Όχι πως την ξεπεράσαμε δηλαδή, αλλά στα χαρτιά είμαστε εκτός μνημονίου. Η αλήθεια να λέγεται. Θυμήθηκα, λοιπόν, τότε που αριστεύαμε. Ερχόταν η Τρόικα, έβλεπε, κατέγραφε, αξιολογούσε και έφευγε. Για να βάλει βαθμό. Είτε απροβίβαστο είτε άριστα. Το πρώτο δεν έπαιζε ποτέ, βεβαίως, γιατί ως μαθητές ήμασταν πολύ καλοί. Οι Τροϊκανοί έλεγχαν πώς πήγαινε το ροκάνισμα του δημόσιου πλούτου, του κοινωνικού κράτους, των κοινωνικών παροχών, των κοινωνικών κεκτημένων, των εργασιακών θέσμιων… Έκαναν έλεγχο, αν τα πλαίσια της αφερεγγυότητας και των εκποιήσεων πήγαιναν καλά, αν τα εξυπηρετούμενα δάνεια και η πώληση τραπεζικών δανείων προχωρά ή θα προχωρήσει… Τέτοιους ελέγχους έκανε και κάνει η Τρόικα. Αυτά την ενδιέφεραν κι αυτά την ενδιαφέρουν. Δεν είναι στις έγνοιες της Τρόικας αν έχουμε όλοι δουλειές ή τα στοιχειώδη για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Αν υπάρχει ανάπτυξη, αν μεταναστεύουν οι νέοι γιατί η θηλιά της ανεργίας τούς σφίγγει το λαιμό. Αυτά δεν αφορούν τα διευθυντήρια των Βρυξελλών.

Ανάλογο της επίδοσής μας κατά τους τροϊκανούς ελέγχους ήταν και το «εύγε» που εισπράτταμε. Και το εύγε των επιτιμητών και επιτηρητών μας μεταφράζεται ασφαλώς στο ύψος της δόσης που θα εισπράτταμε. Μονίμως οι κυβερνώντες -οι προηγούμενοι που είναι και σημερινοί- δημιουργούσαν άλλοθι για να περάσουν τις πολιτικές τους, οι οποίες ταυτίζονταν με αυτές των δανειστών μας. Μονίμως κρύβονταν πίσω από την Τρόικα για να επιβάλουν ως αδήριτες τροϊκανές αναγκαιότητες τα όσα αντιδημοφιλή και αντιλαϊκά πρέσβευαν και πρεσβεύουν, ισχυριζόμενοι δήθεν ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή και ότι δήθεν η Τρόικα δεν αποδέχεται τίποτε λιγότερο.

Κάτι ανάλογο και σήμερα λοιπόν. Άλλη μια αξιολόγηση, από τους Fitch συγκεκριμένα. Έξω πάμε καλά. Και δεν είναι κακό να στέλνονται αυτά τα μηνύματα έξω, αλίμονο. Η έξοδος στην επενδυτική βαθμίδα, ασφαλώς και θα είναι θετική εξέλιξη για τον τόπο μας και την οικονομία μας και τις προοπτικές της. Το ζήτημα είναι άλλο. Να μη φουσκώνει σαν παγόνι η κυβέρνησή μας γιατί μας αξιολόγησαν θετικά οι συνεργάτες αυτών που μας επιτηρούν. Προβλήματα -πολλά και μεγάλα- παραμένουν και τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης τις πληρώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ας είμαστε φειδωλοί στις υπερεκτιμημένες εκτιμήσεις μας, λοιπόν. Γιατί μας ακούει και κόσμος που ακόμα υποφέρει.