Απολύσεις με το αζημίωτο θέλει η ΟΕΒ

Παραθυράκια για απολύσεις εργαζομένων και από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πάρουν επιχορήγηση από το κράτος αναζητά η ΟΕΒ, στέλνοντας χθες σχετική επιστολή προς την Υπουργό Εργασίας απαιτώντας αλλαγές επί των σχεδίων. Η Βουλή ψήφισε χθες τέσσερα σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των θέσεων εργασίας.

285

Παραθυράκια για απολύσεις εργαζομένων και από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα πάρουν επιχορήγηση από το κράτος μέσα από το Σχέδιο Πλήρους και Μερικής Αναστολής Εργασιών αναζητά η ΟΕΒ. Μάλιστα λίγα μόνο λεπτά μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων από τη Βουλή, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή την οποία απέστειλε προς την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου με την οποία απαιτεί αλλαγές επί των σχεδίων. Συγκεκριμένα, ζητά όπως:

• Να μη ληφθούν υπόψη οι απολύσεις οι οποίες έγιναν πριν τη 16η Μαρτίου που εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα, αλλά και να αφαιρεθεί ο όρος ο οποίος περιλαμβάνεται στα σχέδια όπως να μην απολυθεί κανένας για έξι μήνες. Απειλεί μάλιστα ότι σε περίπτωση που παραμείνει ο υπό αναφορά όρος πολλές επιχειρήσεις (π.χ. στον τουρισμό και την εστίαση) θα «αναγκαστούν να προβούν σε άμεσες μαζικές απολύσεις». Εισηγείται επίσης όπως αφαιρεθεί ο υπό αναφορά όρος και να επανεξεταστεί λαμβάνοντας υπόψη τη βιωσιμότητα της κάθε επιχείρησης και την αναλογικότητα των παροχών με το κόστος στην επιχείρηση. Αναφέρεται ακόμη ότι «σε περίπτωση που η απαγόρευση απόλυσης για έξι μήνες παραμείνει ως προϋπόθεση στα Σχέδια, θα πρέπει να εξαιρεθούν οι τερματισμοί απασχόλησης εποχιακών εργαζόμενων, εργαζομένων τακτής περιόδου και εργαζομένων που τελούν σε δοκιμαστική περίοδο».

• Να μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Πλήρους Αναστολής Εργασιών και το 10% του προσωπικού το οποίο εξαιρείται (σ.σ.: Γενικοί Διευθυντές, Διευθυντές Μέτοχοι, υψηλόβαθμα Διευθυντικά Στελέχη, καθώς και όσοι είναι αναγκαίοι για την εκτέλεση διοικητικών λειτουργιών που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία της κάθε επιχείρησης) που λαμβάνουν μέχρι 60 χιλ. ευρώ το χρόνο.

• Να καθοριστεί ελάχιστο εφάπαξ ποσό για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από τα κριτήρια.

• Η ΟΕΒ ζητά επίσης διευκρινίσεις για ορισμένες πρόνοιες του Σχεδίου Μερικής Αναστολής Εργασιών και απαιτεί όπως δοθεί ένα 24ώρο για διαβουλεύσεις, «όπως εξάλλου έχει αναβληθεί και η ψήφιση από τη Βουλή του πακέτου που αφορά την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις», όπως αναφέρεται.

Περισσότερα για το σημερινό θέμα, στην έντυπη έκδοση και ψηφιακή έκδοση της «Χ» στο pdf.dialogos.com.cy και τις υπόλοιπες μέρες διαθέσιμο δωρεάν στο αρχείο.