Ν’ αναλάβουν τις ευθύνες για τους δικούς τους χειρισμούς

  142

  ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι κυβερνώντες να προβληματιστούν και να αλλάξουν προτεραιότητες

  «Οι εξελίξεις αποκαλύπτουν δυστυχώς ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ καλλιεργούσε στον κόσμο ψευδαισθήσεις˙ ότι δηλαδή είμαστε θωρακισμένοι, ότι είμαστε ασφαλείς, ότι μπορούμε ανενόχλητοι να προχωρήσουμε στους σχεδιασμούς μας και ας παραμένει το κυπριακό άλυτο. Δυστυχώς, γι’ ακόμα μια φορά το ΑΚΕΛ επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις του. Αντί οι κυβερνώντες, ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο ΔΗΣΥ να προβληματιστούν για όλα αυτά που συμβαίνουν, επιμένουν να παριστάνουν ότι όλα πάνε καλά. Ρίχνουν ευθύνες στο ΑΚΕΛ για τα αποτελέσματα των δικών τους χειρισμών αντί να αναλάβουν τις ευθύνες του και να αλλάξουν τις προτεραιότητές τους».

  Τα πιο πάνω τόνισε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μιλώντας στη διάρκεια της παγκύπριας εκδρομής της ΕΔΟΝ στο Τρόοδος. Ενώπιον χιλιάδων νέων, Ε/κ και Τ/κ, ο Άντρος Κυπριανού διαμήνυσε ότι «η λύση του Κυπριακού είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για τον λαό μας. Οι Ελληνοκύπριοι, αν δεν λυθεί το Κυπριακό, θα αναγκαστούν να συμβιώνουν με ένα παράνομο μόρφωμα μέσα στην ίδια τους την πατρίδα˙ με χιλιάδες στρατεύματα και την απειλή του εποικισμού να επεκτείνεται λίγο-λίγο σε όλη την Κύπρο. Οι Τουρκοκύπριοι, πέραν του στρατιωτικού, πολιτικού και οικονομικού ελέγχου που θα υφίστανται από την Τουρκία, θα κινδυνεύουν και με πλήρη εξαφάνιση κάτω από το βάρος του ισλαμικού εναγκαλισμού μιας κοινωνίας παραδοσιακά κοσμικής». Όπως επεσήμανε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι είμαστε μοιραία αντιμέτωποι με τους ίδιους κινδύνους· το χρόνο που εδραιώνει τα τετελεσμένα επί του εδάφους˙ τον κίνδυνο της διχοτόμησης που θα εξαφανίσει την Κύπρο όπως την ξέραμε και όπως τη ζήσαμε, μια για πάντα. «Το πραγματικό δίλημμα σήμερα», τόνισε, «είναι μεταξύ ομοσπονδίας και διχοτόμησης˙ μεταξύ της απελευθέρωσης της Κύπρου και της συνέχισης της κατοχής. Ενδιάμεσος δρόμος δεν υπάρχει».

  Επεσήμανε ότι ο εθνικισμός και όχι μόνο, και στις δύο κοινότητες, επιμένει μέχρι σήμερα να πολεμά την προοπτική της επανένωσης. Ακόμα και τώρα, στο παραπέντε της διχοτόμησης, υποστηρίζουν ορισμένοι ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Να πάμε σε κάτι καλύτερο από το κράτος του 1960. «Εμείς επιμένουμε να τους απαντούμε πολιτικά, ανοιχτά και αποφασιστικά. Επιμένουμε να ενώνουμε τον λαό σε ένα κίνημα που στοχεύει στην επανένωση. Που φέρνει μαζί Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους σε ένα κοινό, αντιιμπεριαλιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο. Αυτή είναι η διαχρονική πολιτική του ΑΚΕΛ εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για να μείνει μια για πάντα πίσω ό,τι πρόδωσε και πλήγωσε τον τόπο μας».

  Αυτή η χώρα είναι δική μας! Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα!

  Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατέληξε λέγοντας ότι «Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούμε μαζί να δώσουμε τέλος στη συμφορά, να γυρίσουμε σελίδα και να γράψουμε μαζί καινούργια ιστορία γι’ αυτόν τον τόπο. Να επανενώσουμε τη χώρα μας. Να ζωντανέψουμε ξανά τις φωτογραφίες από τους κοινούς αγώνες που δώσαμε και να γίνουμε εμείς αυτό που περιμένουμε. Όλοι εμείς και άλλοι τόσοι, ένα μεγάλο ποτάμι Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που θέλουν αυτός ο τόπος να επανενωθεί, να ζήσει με ειρήνη και να πάει μπροστά. Επιμένουμε και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε. Αυτή η χώρα είναι δική μας! Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα! Αυτή η χώρα είναι δική μας! Και θα την επανενώσουμε!»

  Χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ζητά ο Τατάρ

  Τα ΗΕ πρέπει επιτέλους να κρατήσουν μια στάση ανάλογα με τις πραγματικότητες στην Κύπρο και να υπογράψουν χωριστή συμφωνία για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και με την τ/κ πλευρά, δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕ και «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ, σχολιάζοντας το προσχέδιο έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ προς το ΣΑ για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης για άλλους έξι μήνες.

  Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι από το 1964, που η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ήρθε στην Κύπρο για να διαφυλάξει την ειρήνη στο νησί, μέχρι σήμερα οι συνθήκες έχουν διαφοροποιηθεί. Αναφερόμενος στο ψήφισμα 186 του Μαρτίου του 1964, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι υπάρχει αναφορά σε κυπριακή κυβέρνηση, αλλά το 1963 οι Ε/κ –ισχυρίστηκε– με τις «επιθέσεις και τις δολοφονίες» εναντίον των Τ/κ γκρέμισαν την Κυπριακή Δημοκρατία που είχαν από κοινού οικοδομήσει με τους Τ/κ.

  «Γι’ αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες και ήταν ένα ιστορικό λάθος». Για το θέμα του φυσικού αερίου ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε τις προτάσεις της τ/κ πλευράς, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Τουρκία και προβαίνει και θα συνεχίσει να προβαίνει σε απτά βήματα. Για την αναφορά στην έκθεση στα Βαρώσια και ότι υπεύθυνη είναι η Τουρκία για το καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι το Βαρώσι είναι μέρος του εδάφους του ψευδοκράτους