Η ανεργία παραμένει ψηλά, σύμφωνα με έκθεση Κομισιόν

Τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν, η απασχόληση αυξήθηκε, η φτώχεια υποχώρησε, ωστόσο η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με τεράστιες αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών, σύμφωνα με την ετήσια ανασκόπηση της αγοράς εργασίας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Η ετήσια έκθεση για το 2016 εστιάστηκε στην απασχόληση ως μέσο αντιμετώπισης της φτώχειας, της ψηφιοποίησης και του μεταβαλλόμενου κόσμου της εργασίας, στον ρόλο του κοινωνικού διαλόγου, στις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών και στην ένταξη των μεταναστών στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που επικαλείται η Κομισιόν, ο αριθμός των Ευρωπαίων που εργάζονται ήταν ο υψηλότερος που μετρήθηκε ποτέ, φθάνοντας τα 232 εκατομμύρια. Πέρυσι, δημιουργήθηκαν τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μόνιμες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πλήρης απασχόληση προστατεύει αποτελεσματικά τους ανθρώπους από τη φτώχεια. Το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (23,7%) είναι το χαμηλότερο εδώ και πέντε έτη.

Ωστόσο, το 8,3 % των Ευρωπαίων εξακολουθούν να είναι άνεργοι (όπως καταγράφηκε τον Οκτώβριο του 2016) και η επισκόπηση τονίζει πόσο δύσκολη είναι στα μετά την κρίση έτη (2008-2013) η επιστροφή στην απασχόληση: μόνο ένας στους οκτώ άνεργους κατόρθωσε να βρει μόνιμη θέση πλήρους απασχόλησης εντός τριών ετών. Η ανεργία των νέων, που εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, παραμένει μείζον πρόβλημα. Το μέλλον της εργασίας αλλάζει υπό το πρίσμα της αυξανόμενης ψηφιοποίησης της οικονομίας, ιδίως μέσω της ανάδυσης ψηφιακών πλατφορμών και της συνεργατικής οικονομίας, που θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες απασχόλησης, κυρίως υπό τη μορφή της αυτοαπασχόλησης. Παρόλο που το ένα τρίτο της οικονομικής ανάπτυξης της ΕΕ μεταξύ 2005 και 2010 αποδίδεται στις επενδύσεις στις ΤΠΕ, πολλές θέσεις εργασίας ΤΠΕ παραμένουν κενές. Οι επενδύσεις σε δεξιότητες είναι καθοριστικής σημασίας για την πλήρη αξιοποίηση των οφελών της ψηφιοποίησης.

Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις εκ νέου σύγκλισης, μετά τη σημαντική άνοδο των αποκλίσεων που ακολούθησε τη βαθιά ύφεση του 2009. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές, ενώ οι αγορές εργασίας, οι πολιτικές κοινωνικής προστασίας και τα όργανα σε ολόκληρη την ΕΕ σημείωσαν πολύ διαφορετικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση των οικονομικών κλυδωνισμών.

Το 2015 και τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, υποβλήθηκαν σχεδόν 2,2 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου στα κράτη μέλη. Ωστόσο, οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν εμπόδια όσον αφορά την ένταξη στις αγορές εργασίας, όπως χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και ανεπαρκείς γλωσσικές δεξιότητες. Η επένδυση στην εκπαίδευση και στις γλωσσικές τους δεξιότητες, καθώς και η διευκόλυνση της αναγνώρισης των δεξιοτήτων, θα είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να διευκολυνθεί η ένταξη των προσφύγων στην αγορά εργασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy