Οι Αρμένιοι τιμούν την 100η επέτειο της γενοκτονίας

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους και οι Αρμένιοι της Κύπρου θα πραγματοποιήσουν μία σειρά από εκδηλώσεις για να τιμήσουν τους 1,5 εκατομμύρια αθώους ανθρώπους που σφαγιάσθηκαν. Πολλές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης στην ίδια την Αρμενία, καθώς και από τις κοινότητες των Αρμενίων της διασποράς.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ για το νόημα και τα μηνύματα που θέλουν οι Αρμένιοι της Κύπρου να στείλουν για τις εκδηλώσεις για τα 100χρονα της γενοκτονίας, ο Εκπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Βαρτκές Μαχτεσιάν είπε ότι «επιδίωξή μας είναι η δικαίωση για τους 1,5 εκατομμύρια αθώους ανθρώπους που σφαγιάσθηκαν τόσο άδικα, η οποία θα επέλθει με την αναγνώριση της Γενοκτονίας από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, κάνουμε έκκληση στην ανθρωπότητα όπως στο μέλλον αποτρέψει παρόμοιες τραγωδίες».

Σημείωσε πως «μετά από ένα αιώνα μνήμης, η Δημοκρατία της Αρμενίας, το Αρτσάχ, η Διασπορά, η Αρμενική Αποστολική Εκκλησία και οι απανταχού Αρμένιοι, ενωμένοι σαν μία γροθιά θα αγωνίζονται μέχρι την τελική δικαίωση που θα επέλθει με την επιστροφή των πάτριων εδαφών και των ιερών κειμηλίων στο νόμιμο δικαιούχο αρμενικό λαό».

Κληθείς να αναφέρει με ποιους τρόπους οι Αρμένιοι τιμούν την 100η επέτειο της αρμενικής γενοκτονίας τον Απρίλιο του 2015, ο κ. Μαχτεσιάν είπε πως το 2011, με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν, συστάθηκε Συντονιστική Επιτροπή της 100ης επετείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Στις αρχές του 2015 η επιτροπή υιοθέτησε ομόφωνα την προκήρυξη της 100ης επετείου της Αρμενικής Γενοκτονίας, την οποία αργότερα ο Πρόεδρος Σερζ Σαρκισιάν κοινοποίησε στο μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στο Τζιτζερναγκαπέρτ.

Η προκήρυξη μεταφράστηκε σε επτά γλώσσες, το πρωτότυπο φυλάγεται στο Μουσείο-Ινστιτούτο Αρμενικής Γενοκτονίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Ένα αντίγραφο στάλθηκε στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ένα φυλάγεται στο Εθνικό Αρχείο της Δημοκρατίας της Αρμενίας. Με αυτή την προκήρυξη, ο λαός της Αρμενίας εκφράζει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα την ενότητα και την αποφασιστικότητά του για δικαίωση, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος των Αρμενίων. 

Στη συνέχεια είπε ότι το λουλούδι “μη με λησμόνει” έχει επιλεγεί ως το σύμβολο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, αφού σε πολλές γλώσσες έχει την ίδια ονομασία και την ίδια σημασία. Τα πέντε σκούρα βιολετιά πέταλα συμβολίζουν τις πέντε ηπείρους, στις οποίες οι Αρμένιοι εγκαταστάθηκαν μετά τη Γενοκτονία, διαμορφώνοντας την αρμενική διασπορά. Το βιολετί χρώμα συμβολίζει την Αρμενική Εκκλησία και το μέλλον. Τα πέντε μικρότερα πέταλα συμβολίζουν την ελπίδα και το παρόν.  Ο κίτρινος πυρήνας με τα δώδεκα μικρά μέρη του αποτελούν μία γραμμική αναπαράσταση των δώδεκα χαρακτηριστικών πυλώνων του μνημείου της Γενοκτονίας των Αρμενίων, στο Τζιτζερναγκαπέρτ, στο Γερεβάν της Αρμενίας, συμβολίζοντας τα θύματα, αλλά και το φως του ήλιου και τη συνέχεια της ζωής. Ο μαύρος πυρήνας του άνθους συμβολίζει τη φρίκη της γενοκτονίας και το θρήνο.

10444652_1535192886764669_5917486455724454317_N[1]

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση Κοινού Γραμματοσήμου Κύπρου Αρμενίας, αφιερωμένο στην Εκατονταετηρίδα της Αρμενικής Γενοκτονίας, που απεικονίζει το Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Μελκονιάν, το οποίο αρχικά λειτούργησε ως ορφανοτροφείο για να φιλοξενήσει τα ορφανά της Γενοκτονίας.

Θα γίνει, επίσης, προσφώνηση της Βουλής των Αντιπροσώπων από τον Πρόεδρο της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και ομιλία από τον Εκπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή.  Έκθεση στην Πύλη Αμμοχώστου την οποία θα εγκαινιάσουν από κοινού ο Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης και της κυπριακής Βουλής.

Επίσης, θα οργανωθεί θεατρική παράσταση, πεζοπορία, αιμοδοσία, καλλιτεχνική παράσταση αρμενικών χορών, διαλέξεις, συναυλία, παραστάσεις της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου αφιερωμένες στην επέτειο, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση του ΡΙΚ.

Εξάλλου, θα εκδοθεί βιβλίο στα ελληνικά και αγγλικά που θα περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με την αρμενική Γενοκτονία, τα οποία εμφανίστηκαν στον ελληνοκυπριακό Τύπο μεταξύ 1914 και 1923.

Εκδηλώσεις στην Αρμενία και στη διασπορά

Στις 18-20 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Γερεβάν φόρουμ για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και για τους ξένους ανταποκριτές, με τίτλο «Στους πρόποδες του Αραράτ».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αρμενίας έστειλε επιστολές – προσκλήσεις σε αρκετούς ηγέτες κρατών, συμπεριλαμβανομένου και του ηγέτη της Τουρκίας, όπως και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, για να παρευρεθούν στις τελετές που θα πραγματοποιηθούν στις 22-24 Απριλίου. Ήδη ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχουν αποδεχθεί τις προσκλήσεις και θα παραστούν στις επετειακές εκδηλώσεις.

Στις 22-23 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Γερεβάν, με θέμα «Η ανθρωπότητα ενάντια στη Γενοκτονία», στην παρουσία ηγετών, υψηλόβαθμων αξιωματούχων, εκκλησιαστικών αρχηγών και εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στις 23 Απριλίου, από τις 16.30 – 19.15, θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Έδρα του Ετσμιατζίν επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της αρμενικής Γενοκτονίας, η οποία θα διαρκέσει ως τις 19.15, συμβολίζοντας το έτος 1915.  Αμέσως μετά θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και ταυτόχρονα θα ηχήσουν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Αρμενίας, της διασποράς και άλλων κρατών.

Το ίδιο βράδυ στην κεντρική πλατεία του Γερεβάν θα δοθεί συναυλία από το συγκρότημα System of A Down Rock «Ξυπνήστε τα Πνεύματα», αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας.

Στις 24 Απριλίου, από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι τις βραδινές, οι υψηλοί καλεσμένοι, οι Αρμένιοι της διασποράς και σύσσωμος ο αρμενικός λαός, θα επισκεφθούν το μνημείο της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Τζιτζερναγκαπέρτ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας με κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών.

Στις 2-3 Αυγούστου θα διοργανωθούν στο Γερεβάν οι 6οι Παναρμενικοί Αγώνες, αφιερωμένοι στα θύματα της Γενοκτονίας.

Επιπρόσθετα, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις βιβλίων, διαλέξεις και προβολές ταινιών, αφιερωμένες στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Ο Καθολικός Πατριάρχης του Μεγάλου Οίκου της Κιλικίας Αράμ Α` έχει ετοιμάσει ειδικό νομικό φάκελο, απαιτώντας την επιστροφή της Αγίας Έδρας του Πατριαρχείου της Ιστορικής Αρμενίας, ο οποίος θα το καταθέσει σύντομα στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, επιφανείς Αρμένιοι έχουν ιδρύσει το ταμείο «100 Lives Aurora Prize for Awakening Humanity», τα λεφτά του οποίου θα διατίθενται για τη συλλογή και μελέτη των αφηγήσεων και βιωμάτων, των επιζώντων και απογόνων της Γενοκτονίας. Θερμός υποστηρικτής της οργάνωσης αυτής είναι ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ.

Σημαντικές εκδηλώσεις για να τιμήσουν την  επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των  Αρμενίων, διοργανώνουν επίσης οι Αρμένιοι της διασποράς.

 

 

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.