Η ΕΕ και τα ΗΕ έχουν τις ευθύνες τους για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, λέει ο Ναμί

Στο αδιέξοδο του Κυπριακού έχουν αρκετές ευθύνες τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, όσο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, είπε ο Οζντίλ Ναμί, προσθέτοντας ότι «με τη νέα κίνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς κατορθώσαμε να απελευθερώσουμε τον Αναστασιάδη από τις πιέσεις και χάσαμε ένα πλεονέκτημα μέσα από το χέρι μας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του στη Γενί Μπακίς, ο πρώην διαπραγματευτής και νυν «βουλευτής» του ΡΤΚ πρόσθεσε ότι «ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δίκαιο, το μοντέλο, που παρουσίασε η τουρκική πλευρά στο τραπέζι για το Κυπριακό, τους ρίχνει σε μια άδικη κατάσταση και ζημιώνει πολύ τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τουρκικού λαού».

Κατά τον κ. Ναμί «πρέπει να υπογραμμιστεί ότι και Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνες, παρόλο που συμμετείχε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό ως παρατηρητής και παρακολουθούσε άμεσα όλα τα συμβάντα, δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να ασκηθεί πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτοί που λένε ότι είδαν τι συνέβη όταν ο Αναστασιάδης εγκατέλειψε το τραπέζι και ότι δεν θα αφήσουν μόνη την τουρκοκυπριακή πλευρά, δυστυχώς δεν πρόσθεσαν νέα βήματα στα περιορισμένα, που είχαν λάβει μετά το Σχέδιο Ανάν, για να αρθεί η απομόνωση που μας επιβάλλεται».

Εάν το έπρατταν αυτό, συνέχισε, θα μπορούσαν να δείξουν στον Ελληνοκύπριο ηγέτη ότι θα υπάρξει κόστος για τα βήματά του που κατέστρεψαν – όπως υποστήριξε – τις συνομιλίες και θα μπορούσαν να ετοιμάσουν το έδαφος, για μια διαδικασία, που θα έφερνε αποτέλεσμα. Η τουρκική πλευρά θα μπορούσε πάλι να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες με μια πιο ψύχραιμη πολιτική, πρόσθεσε ο κ. Ναμί. «Θα ήμασταν σήμερα σε ένα πολύ διαφορετικό σημείο, εάν απαιτείτο μια νέα διαδικασία προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και με χρονοδιάγραμμα, αντί με προϋπόθεση τα δύο κράτη, που είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτή από τον κόσμο, και φέροντας αντίρρηση στο να συνεχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν».

Επικρίνοντας το γεγονός ότι χρησιμοποιούν ακόμη την τουρκική λίρα στα κατεχόμενα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα λόγω της υποτίμησής της, ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι ακόμη μια μεγάλη οικονομική δυσκολία ανάμεσα σε αυτούς και την Τουρκία απορρέει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και από τις μη ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις.

«Η Τουρκία παρέχει κίνητρα σε αρκετά θέματα για να στηρίξει τις δικές της παραγωγές. Επιχορηγούνται οι τιμές ενέργειας, δίνονται χαμηλότοκα δάνεια». Οι επιχειρηματίες στα κατεχόμενα, είπε, πρέπει να ανταγωνιστούν με όλα αυτά. «Εάν το μεγαλύτερο εμπόδιο για άνοιγμα των εγχώριων προϊόντων στο εξωτερικό είναι τα εμπάργκο, το δεύτερο εμπόδιο είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από την Τουρκία». Επιπλέον, συνέχισε, η άρνηση της Τουρκίας να υπογράψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το ψευδοκράτος αυξάνει τα γραφειοκρατικά εμπόδια ανάμεσά τους και προκαλεί σημαντική καθυστέρηση στα τελωνεία και ανισόρροπες πρακτικές.

«Είναι γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πόσο προβληματικό είναι να επιστρέψεις προϊόντα, που εισήχθησαν από την Τουρκία, ακόμη και για επιδιόρθωση. Παρόλο που έχουμε εισέλθει στην εποχή, που οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά, το να μην υπάρχουν ακόμη ρυθμίσεις και κανονισμοί για ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, είναι μεγάλο κτύπημα στην ανάπτυξη της οικονομίας μας».

Ο Οζντίλ Ναμί είπε επίσης ότι ο ενεργειακός τους σχεδιασμός δεν πρέπει να δίνει βαρύτητα στη μεταφορά ενέργειας από την Τουρκία, αλλά να εστιαστούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως στην ηλιακή.

«Καθώς το πράττουμε αυτό, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα καλώδιο σύνδεσης με την Τουρκία για τον ηλεκτρισμό και θα μπορούσαμε να αγοράζουμε ηλεκτρισμό όταν  προκύψει ανάγκη και να το πουλούμε όταν έχουμε πλεόνασμα. Φυσικά, το φυσικό αέριο πρέπει να συμπεριληφθεί σε αυτό τον σχεδιασμό. Όλα αυτά τα έργα έχουν σοβαρά κόστη, αλλά είναι έργα που θα αποσβέσουν τα κόστη τους μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy