Οι Έλληνες τραπεζίτες ζητούν άρση των καφαλαιακών περιορισμών

Ενώ ο Πρόεδρος της Eurobank ζητεί πλήρη άρση των capital controls μέσα στο 2015 ώστε να τονωθεί, λένε, η εμπιστοσύνη αγορών και πολιτών, η ομότιμος του της Εθνικής δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι «ούτε Ιρλανδία, ούτε Κύπρος», και ότι το τραπεζικό της σύστημα είναι υγιές και δεν θα καταρρεύσει.
 
Ο Νίκος Καραμούζης, επικεφαλής της Eurobank, μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας παροχής οικονομικών συμβουλών Grant Thornton, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα, κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευτεί την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων έως το τέλος του χρόνου, εάν είναι δυνατόν.
 
«Η άρση των περιορισμών θα δώσει τεράστια ώθηση στην εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών, και προσωπικά εκτιμώ ότι,  20 – 25 δισ. καταθέσεις είναι δυνατόν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2016, ιδιαίτερα εάν η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική συμβάλλει με συνέπεια στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της χώρας μας» εκτίμησε ο κ. Καραμούζης.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και η επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, η οποία σε συνέντευξή της στην γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι το επόμενο έτος θα αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων που έχουν επιβληθεί στη χώρα.
 
Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Κατσέλη εκτίμησε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι περιορισμένες, «Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν το σύνολο των 25 δισ. ευρώ», είπε  και τόνισε ότι σε γενικές γραμμές οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είμαστε Ισλανδία, Ιρλανδία ή Κύπρος. Καμία από τις τράπεζες μας δεν κινδυνεύει με κατάρρευση».
 
ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.