Η επίθεση στους εκπαιδευτικούς είναι επίθεση προς όλους τους εργαζόμενους

Του

Νεοκλή Συλικιώτη*

 

Τους τελευταίους μήνες παρακολουθούμε την κορύφωση της κρίσης στην Παιδεία του τόπου, η οποία προκλήθηκε μέσα από τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης Αναστασιάδη-Συναγερμού. Μονομερείς αποφάσεις που αφενός θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο σχολείο. Αφετέρου πλήττουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εκπαίδευση και παρακάμπτουν τους μηχανισμούς επίλυσης εργασιακών προβλημάτων και τα εργασιακά θέσμια.

Αντί η κυβέρνηση να προστατεύσει το αγαθό της δημόσιας παιδείας, προσπαθεί να την υποβαθμίσει με κάθε τρόπο για να την σπρώξει προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Ο λεγόμενος εξορθολογισμός τον οποίο προωθεί είναι στην πραγματικότητα προσπάθεια πλήρους απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Κάτι που κατ’ επανάληψη καταδίκασε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εκθέσεις του, ζητώντας την προστασία και τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, που να σέβονται τα βασικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Τα μέτρα τα οποία προωθεί σήμερα η κυβέρνηση διαφοροποιούν μονομερώς τους όρους απασχόλησης των εκπαιδευτικών, οι οποίοι συμφωνήθηκαν μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί την ίδια της την υπογραφή στις διεθνείς Συνθήκες απασχόλησης που υπέγραψε και να αποτελέσει πρότυπο εργοδότη. Όχι να προσπαθεί διά πυρός και σιδήρου να επιβάλει τις νεοφιλελεύθερες αντιλαϊκές – αντεργατικές της πολιτικές περιορίζοντας παράλληλα και τη συνδικαλιστική δράση.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θεσμική υποχρέωση τόσο μέσα από το Σύνταγμά της όσο και μέσα από διάφορες συνθήκες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), κυρίως της Σύμβασης 98 για την προστασία της συλλογικής διαπραγμάτευσης, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και άλλους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όπως για παράδειγμα τον κανονισμό 2679/98. Οι μονομερείς της αποφάσεις παραβιάζουν μεταξύ άλλων το άρθρο 28 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ που αναφέρεται στη συλλογική διαπραγμάτευση.

Η σημερινή κρίση στην Παιδεία αποτελεί συνέχιση της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους στα Προαιρετικά Ολοήμερα Σχολεία και τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει άμεσα την προώθηση και κρατική θεσμοθέτηση της ψευδούς αυτοαπασχόλησης μέσα από την αγορά υπηρεσιών αδιόριστων εκπαιδευτικών εκεί. Η άρνηση πληρωμής άδειας ή αργίας αποτελεί επίσης παρανομία, στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, κατάχρηση και απορρύθμιση των εργασιακών θεσμίων από το ίδιο το κράτος. Σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε εργαζόμενος έχει δικαίωμα σε ετήσια περίοδο αμειβομένων διακοπών. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να ισχύει για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών σήμερα είναι ακριβώς για διασφάλιση των αξιοπρεπών εργασιακών τους συνθηκών. Η αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα φάνηκε τόσο μέσα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διενήργησαν (96% υπέρ των αποφάσεων των συντεχνιών τους), όσο και από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του καλοκαιριού με πολλές χιλιάδες διαδηλωτών.

Για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Παιδεία απαιτείται να αρχίσει δημοκρατικός και θεσμοθετημένος διάλογος στα πλαίσια που προβλέπουν οι μηχανισμοί επίλυσης διαφορών οι οποίοι υφίστανται. Στόχος του να είναι η εξασφάλιση των αξιοπρεπών εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων. Το κράτος δεν μπορεί να παραβιάζει τις ίδιες τις διεθνείς συμβάσεις και τις συμφωνίες που υπέγραψε ή επικύρωσε. Η κυβέρνηση, η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να στηρίζει πολιτικές που θα ενδυναμώνουν τους εργαζόμενους μέσω του κοινωνικού διαλόγου και της επέκτασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας πως όλοι οι εργαζόμενοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της συνάθροισης και της συλλογικής διαπραγμάτευσης ελεύθερα και χωρίς φόβο.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών σήμερα δεν είναι μόνο ενάντια στις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την Παιδεία. Είναι αγώνας που αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Εάν αφεθεί η αλαζονεία, ο αυταρχισμός και ο δογματισμός της κυβέρνησης να επικρατήσει, τότε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού θα συνεχίσει την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους. Μέσα από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, στοχεύει στην υποταγή της εκπαίδευσης αλλά και όλων των εργαζομένων στην ασυδοσία της αχαλίνωτης ελευθερίας της αγοράς. Οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να ανακόψουν αυτή την επίθεση και να υπερασπιστούν τα θεμελιώδη τους δικαιώματα.

*Ευρωβουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά- Νέες Δυνάμεις

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy