Συζήτηση με θέμα «Η εμπειρία της Ευρωπαϊκής Κάρτας για άτομα με αναπηρία» (The Experience of  the European Disability Card) πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο της 12ης Συνόδου της Διάσκεψης των συμβαλλομένων κρατών στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Σημερινή ανακοίνωση αναφέρει ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι Μόνιμες Αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ της Κύπρου, της Μάλτας, του Βελγίου και της Σλοβενίας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν αντιπροσωπείες κρατών μελών του ΟΗΕ, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη-κυβερνητικές οργανώσεις κ.ά.

Στόχος της συζήτησης, όπως αναφέρεται, ήταν να αναδείξει τις εμπειρίες των οκτώ κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Αναπηρίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ομιλητές από κράτη που έχουν υιοθετήσει την κάρτα (Κύπρος, Βέλγιο, Σλοβενία, Μάλτα).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Κύπρο εκπροσώπησε η Χριστίνα Φλουρέντζου-Κακουρή, Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία σε ομιλία της τόνισε ότι όραμα του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, το οποίο ιδρύθηκε το 2009, είναι η εφαρμογή τέτοιων μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Η κα Φλουρέντζου επεσήμανε ότι το νέο Σχέδιο Παροχής Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας εγκρίθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 και σκοπός του είναι η βελτίωση και η διευκόλυνση της κινητικότητας των ατόμων με αναπηρίες καθώς και η ενίσχυση της συμμετοχής τους στον κοινωνικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό τομέα. Η έκδοση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είναι ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που χρηματοδοτείται κατά 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μέχρι σήμερα συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτός από την Κύπρο, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Φιλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Σλοβενία και η Ρουμανία.

Πρόσθεσε ότι τα οφέλη για τους κατόχους της Ευρωπαϊκής Κάρτας Αναπηρίας είναι στους τομείς του τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών, όπως ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, ιδιωτικά ή κοινοτικά μουσεία, θέατρα και φεστιβάλ, καθώς και έκπτωση 50% στα κόμιστρα δημόσιων λεωφορείων. Παράλληλα επιτρέπεται δωρεάν είσοδος σε εθνικά πρωταθλήματα και διεθνείς αγώνες της Κύπρου, καθώς και μείωση 25% στα τέλη περιηγήσεων σε αξιοθέατα.