Η Κύπρος στις επιλογές της Γερμανίας για μεταφορά των Tornados από Τουρκία

* Η Ιορδανία πρώτη στις προτιμήσεις, τρίτο το Κουβέιτ και τέταρτη η Κρήτη

Του ανταποκριτή μας στο Βερολίνο, Παντελή Βαλασόπουλου

Η απόφαση είναι σχεδόν ειλημμένη για τους Γερμανούς. Η σύγκρουση με την Τουρκία δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια και ήδη έχουν μπει στη φάση της προετοιμασίας προκειμένου να αποσύρουν τη μοίρα αεροσκαφών Tornados από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται στην περιοχή στα πλαίσια εντολής του ΝΑΤΟ στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι εναλλακτικές που αυτή τη στιγμή εξετάζει η Γερμανία είναι τέσσερις: κατά σειρά, Ιορδανία, Κύπρος (Πάφος), Κουβέιτ και Κρήτη (Σούδα). Αυτό μας ανέφερε πριν λίγες ημέρες και σε σχετική ερώτηση που του θέσαμε ο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας, συνταγματάρχης Γιοχάνες Ναν.

Όπως μας εξήγησε, «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση έρευνας των εναλλακτικών που έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί η Ιορδανία, κατόπιν η Κύπρος, το Κουβέιτ και στη συνέχεια η Κρήτη. Αρχικά εξετάζουμε τις υποδομές που προσφέρει η κάθε εναλλακτική λύση, αλλά βασικότερο στοιχείο για την επιλογή μας αποτελεί η γεωγραφική θέση. Και τη στιγμή αυτή η Ιορδανία έχει την πιο πλεονεκτική θέση σε σχέση με τις άλλες επιλογές. Ήδη ξεκινάμε από αύριο με μια αποστολή με επικεφαλής την Υπουργό Άμυνας, Ουλρίκε Φον ντε Λάιεν, η οποία και θα επισκεφθεί την Ιορδανία».

Στη βάση του Ιντσιρλίκ υπηρετούν αυτή τη στιγμή συνολικά 270 μέλη της γερμανικής αεροπορίας

Να σημειωθεί εδώ πως η Ιορδανία μπορεί να έχει την εγγύτερη θέση ως προς τις περιοχές στις οποίες επιχειρεί η γερμανική αεροπορία, αλλά δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να αποτελεί το σοβαρότερο εμπόδιο. Αντίθετα, η Κύπρος ή η Κρήτη μπορεί να βρίσκονται πιο μακριά γεωγραφικά, αλλά διαθέτουν καλύτερες υποδομές, ενώ η Ελλάδα είναι και μέλος του ΝΑΤΟ.

Στη βάση του Ιντσιρλίκ υπηρετούν αυτή τη στιγμή συνολικά 270 μέλη της γερμανικής αεροπορίας.

Ουσιαστικά, οι Γερμανοί αεροπόροι βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στη βάση, καθώς η Τουρκία απαγορεύει κάθε επαφή με τη Γερμανία και κυρίως την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών της ειδικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Γερμανία και την Τουρκία δεν δίνει άλλες εναλλακτικές στο Βερολίνο. Στην ένταση αυτή ήρθε να προστεθεί και το γεγονός ότι περίπου 450 αξιωματικοί και διπλωμάτες της Τουρκίας – περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούσαν στην Ευρώπη – έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία, κάτι που για τους πιο πολλούς κατέστη δυνατό μετά από δικαστική απόφαση.

Η απόφαση αυτή εξαγρίωσε τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος για ακόμη μια φορά κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι «συνεργάζεται με τρομοκράτες».

Στο Βερολίνο έγινε γνωστό την Πέμπτη ότι αιτήθηκαν άσυλο και δύο στρατηγοί του τουρκικού στρατού, αν και είναι άγνωστο πώς βρέθηκαν σε γερμανικό έδαφος. Και αυτοί κατηγορούνται από την Άγκυρα πως συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να τονίζει μονότονα πως «η Άγκυρα πρέπει να καταλάβει ότι στη Γερμανία η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και καμιά παρέμβαση μπορεί να υπάρξει από την κυβέρνηση».

Οι Γερμανοί αεροπόροι βρίσκονται αποκλεισμένοι μέσα στη βάση, καθώς η Τουρκία απαγορεύει κάθε επαφή με τη Γερμανία και κυρίως την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών της ειδικής επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου

 

Σε όλα αυτά απάντησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε εκβιασμούς. Εάν θέλουν να φύγουν είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν πρόκειται να τους παρακαλέσουμε».

Στη διένεξη αυτή αρνήθηκε να πάρει μέρος ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος και δήλωσε ότι «πρόκειται για μια διμερή διαφορά μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, στην οποία και δεν πρόκειται να αναμειχθούμε και η οποία δεν επηρεάζει το αξιόμαχο της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία επικρατεί στη γερμανική κυβέρνηση για την κατάσταση στην Τουρκία.

Πριν λίγες ημέρες ανώτατος αξιωματούχος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε ιδιαίτερα προβληματισμένος με τις εξελίξεις, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Η Τουρκία -σημείωσε- έχει πάψει προ πολλού να αποτελεί κράτος δικαίου, καθώς παραβιάζει τις βασικές του αρχές. Η Τουρκία ακολουθεί μια πολύ επιθετική πολιτική προς το εξωτερικό, ιδιαίτερα εναντίον χωρών όπως η Γερμανία, αλλά και γενικότερα εναντίον της ΕΕ, δείχνοντας έτσι πως θέλει να διακόψει οποιουσδήποτε δεσμούς μαζί της».

Σε αμηχανία η γερμανική κυβέρνηση
Στη γερμανική πρωτεύουσα συνεχίζουν να μένουν πιστοί στο δόγμα πως η Τουρκία αποτελεί έναν ιδιαίτερα σημαντικό εταίρο και κλειδί για την Ευρώπη. Όπως μας ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος «ναι, έχουμε πολλά συμφέροντα με την Τουρκία, αλλά υπάρχουν και κάποια όρια. Στο Βερολίνο είμαστε αποφασισμένοι να μιλάμε ξεκάθαρα προς την Άγκυρα και δεν θα υποκύψουμε σε πιέσεις.

Εξάλλου, γνωρίζουμε πως και η Τουρκία έχει ανάλογα οικονομικά συμφέροντα με την Ευρώπη και κάποια στιγμή θα επικρατήσει και στην Άγκυρα η λογική».

Η επιθετική πολιτική της Άγκυρας έχει φέρει σε αμηχανία τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία όμως φαίνεται τώρα να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος και επιχειρεί να αντιδράσει.

Υπάρχουν θεσμοί όπως η δικαιοσύνη, που είναι πραγματικά ανεξάρτητοι και δεν θα υποχωρήσουν απέναντι στις απειλές του Ερντογάν για παροχή ασύλου σε όσους το ζητούν στη Γερμανία.

Κάθε περίπτωση θα κρίνεται ατομικά και εάν υπάρχει η υποψία πως στην Τουρκία συνεχίζεται η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί καμιά απέλαση προς τα εκεί.

Η μετακίνηση της γερμανικής αεροπορίας από την Τουρκία προς κάποια άλλη χώρα – όποια και να είναι αυτή- αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Άγκυρα.

Οι υποθέσεις κατασκοπείας Τούρκων πρακτόρων σε γερμανικό έδαφος, οι οποίοι κατά βάση κατασκοπεύουν τους ίδιους τους συμπατριώτες τους, φαίνεται πως δεν θα γίνει πλέον ανεκτή.

Ήδη πάρα πολλά γερμανικά ΜΜΕ έχουν ξεσκεπάσει το ρόλο των Τούρκων διορισμένων ιμάμηδων, οι οποίοι, σύμφωνα με αποκαλυπτικά έγγραφα, με εντολή του τουρκικού κράτους ενεργούσαν ως κατάσκοποι κατά συμπολιτών τους που φέρονταν ως ύποπτοι για γκιουλενιστές.

Επίσης, η Γερμανία δηλώνει πως στα πλαίσια του πολέμου εναντίον του ισλαμικού κράτους θα εξακολουθήσει να εξοπλίζει με βαρύ οπλισμό, αλλά και να εκπαιδεύει τους Κούρδους μαχητές Πεσμεργκά, κάτι που εκνευρίζει πάρα πολύ την Άγκυρα.

Πάντως, ενώ στο Βερολίνο ανέμεναν πως μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν θα έριχνε τους τόνους, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Αντίθετα, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι επιθετική, με καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που πολλές φορές φθάνουν στο σημείο να είναι προσβλητικές.

Η ανησυχία στη γερμανική πρωτεύουσα για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία συνεχώς αυξάνεται.

Χαρακτηριστικά δε ανώτατος Γερμανός διπλωμάτης μάς δήλωσε πως «υπήρχε μια σχέση αλληλεξάρτησης της Δύσης με την Τουρκία, που πάντοτε όμως διέπονταν από κανόνες και πλαίσια. Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε μια τέτοια κατάσταση στην Τουρκία, η οποία λαμβάνει πλέον τα χαρακτηριστικά τρένου που εκτροχιάζεται».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy