Η Κομισιόν αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις της για την Κύπρο 

Για απότομη αύξηση της ανεργίας και αυξημένο κίνδυνο πτωχεύσεων στον τομέα του τουρισμού προειδοποιεί η Κομισιόν σε νέα έκθεσή της για την Κύπρο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα πιο πάνω σημάδια «δεν είναι καλά για την (προοπτική) ανάκαμψης (της οικονομίας) το 2021».

Η Κομισιόν έδωσε χθες στη δημοσιότητα τις θερινές της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας των κρατών μελών της ΕΕ. Για την Κύπρο οι προβλέψεις είναι αναθεωρημένες προς το χειρότερο, αφού εκτιμάται ότι το 2020 η οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7.7%, ενώ το 2021 θα ανακάμψει με ρυθμό 5.3% αφού δεν θα καταφέρει να αναπληρώσει πλήρως τις ζημιές από την κρίση του κορονοϊού.

Σημειώνεται ότι στις εαρινές προβλέψεις, οι οποίες δημοσιεύτηκαν στις αρχές Μαΐου εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, η Κομισιόν είχε εκτιμήσει ότι το 2020 η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 7.4% καθώς και ότι το 2021 θα ανακάμψει με ρυθμό 6.1%. Ωστόσο οι νέες προβλέψεις είναι αναθεωρημένες προς το χειρότερο, αφού δείχνουν ότι η ύφεση θα είναι πιο βαθιά και μάλιστα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι νέες εκτιμήσεις της Κομισιόν είναι χειρότερες από τις προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίστηκε το πρόγραμμα σταθερότητας (και κατ’ επέκταση ο κρατικός προϋπολογισμός) που  ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο κάνει λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας με ρυθμό 7% το 2020 και ανάκαμψη με ρυθμό 6% το 2021.

«Σημαντικοί αρνητικοί κίνδυνοι»

Η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της για τις θερινές της προβλέψεις για την Κύπρο προειδοποιεί ότι «οι αρνητικοί κίνδυνοι για τις προοπτικές (της οικονομίας) είναι σημαντικοί». Αναφέρεται επίσης ότι «η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις, ιδιαίτερα σε εξοπλισμό, αναμένεται να μειωθούν σημαντικά». Ακόμη, αναφέρεται ότι «ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί τον κύριο πυλώνα της οικονομίας της Κύπρου, έχει επηρεαστεί σοβαρά», αφού «οι αφίξεις και τα έσοδα των τουριστών μειώθηκαν κατά 46,5% και 52,4%, αντίστοιχα το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο». Επιπρόσθετα, αναφέρεται ότι «ακόμη και αν η αναμενόμενη σταδιακή ανάκαμψη ξεκινήσει τον Ιούλιο, τα έσοδα από τον τουρισμό θα μπορούσαν να κυμαίνονται γύρω στο 25% του επιπέδου του προηγούμενου έτους».

Η ΕΕ επισημαίνει ότι «η περαιτέρω παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία, οι οποίες αποτελούν τις κύριες τουριστικές αγορές της Κύπρου, ενδεχομένως να επιφέρει ισχυρό πλήγμα». Τονίζεται επίσης ότι «η απότομη αύξηση της ανεργίας στις υπηρεσίες που συνδέονται με τον τουρισμό και ο αυξημένος κίνδυνος πτωχεύσεων δεν αποτελούν καλό σημάδι για την ανάκαμψη το 2021».

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων αναμένεται να μειώσουν κάπως τον σοβαρό αντίκτυπο στην εγχώρια ζήτηση. Αντίθετα, προστίθεται, η συμβολή των καθαρών εξαγωγών στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι σημαντικά αρνητική το 2020 και ακόμα και αν γίνει θετική το 2021 δεν θα ανακάμψει πλήρως στα προ-πανδημικά επίπεδα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy