Η κυβέρνηση φόρτωσε στους πολίτες €5 εκατ. δάνειο των ιδιωτών στο λιμάνι Λεμεσού – Αύξηση 10% στις ταρίφες

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Λιμάνι: Συμφωνία κυβέρνησης – επενδυτών για αυξήσεις 10% στις ταρίφες

 

Νέο τσουνάμι ακρίβειας φέρνει η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών στο λιμάνι Λεμεσού, αφού προνοεί αύξηση των ταρίφων μέχρι 10%.

Η αύξηση αναμένεται να μετακυλιστεί σύντομα σε όλα τα προϊόντα τα οποία εισάγονται στην Κύπρο, ενώ αντίστοιχες επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις εξαγωγές και μάλιστα σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για το εμπόριο λόγω της κρίσης με το Ουκρανικό.

Σημειώνεται επίσης ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και υπό την ιδιότητά τους ως φορολογούμενους, αφού για να περιοριστεί η αύξηση των ταρίφων στο 10% αντί 16,6% που ανακοίνωσαν αρχικά οι ιδιώτες διαχειριστές, το Υπουργείο Μεταφορών συναίνεσε στο να αποπληρώσει το κράτος δάνειο 5 εκατ. ευρώ των επενδυτών, το οποίο αφορά τους λιμενεργάτες.

Ο Υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, σε γραπτή δήλωσή του επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες, λέγοντας ότι οι αυξήσεις στις ταρίφες οι οποίες συμφωνήθηκαν είναι μικρότερες από το 16,6% που ανακοίνωσαν αρχικά οι ιδιώτες διαχειριστές. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ανάλογα με το φορτίο, οι χρεώσεις θα αυξηθούν κατά 5,87% κατά μέσο όρο για τον Τερματικό Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων και κατά 9,8% περίπου για τον Τερματικό Σταθμό Εμπορίου». Ανέφερε επίσης ότι το Υπουργείο Μεταφορών και οι διαχειρίστριες εταιρείες «συμφώνησαν όπως αρχίσει  διάλογος για διαφοροποίηση του δείκτη αναπροσαρμογής των χρεώσεων, ώστε να καταστεί πιο αντιπροσωπευτικός σε σχέση με τις λιμενικές δραστηριότητες», ενώ δεσμεύτηκαν επίσης ότι «θα παραμείνουν σε διαβούλευση και συνεννόηση με στόχο την επίλυση κι άλλων θεμάτων που αφορούν την ομαλή λειτουργία του λιμένα Λεμεσού».

Αναμένεται νέο τσουνάμι ακρίβειας, ενώ φόρτωσαν στους φορολογούμενους και δάνειο 5 εκατ. ευρώ των ιδιωτών διαχειριστών

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στο λιμάνι προέκυψαν από μια περίεργη πρόνοια που μπήκε στα συμβόλαια τα οποία υπογράφτηκαν μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών, για διασύνδεση των ταρίφων με την τιμαριθμική αναπροσαρμογή του Εγχώριου Βιομηχανικού Δείκτη, αντί του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όπως συνηθίζεται σε τέτοιου είδους συμβάσεις.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, έστειλε επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα για να εξεταστούν πιθανές ευθύνες, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.