Η «μοναχικότητα» των social media

Του Κυριάκου Λοΐζου

 

Ελλάδα 2022. Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, καλείται ως «κατηγορούμενος» για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» με επίκεντρο το σκάνδαλο Novartis. Κοντολογίς, η ενημέρωση για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων δεκαετιών, αντί να προστατεύεται, διώκεται, διότι στο εν λόγω σκάνδαλο είναι μπλεγμένοι πολλοί, οι οποίοι κατέχουν υψηλές θέσεις. Τι κάνει η πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κόσμου μέσα από τις εφημερίδες, τα ραδιόφωνα, τα site και τα περιοδικά; Φυσικά σιωπά! Μένουν μόνο μερικοί οι οποίοι τραβούν το κουπί μόνοι χωρίς την υποστήριξη κανενός. Το μοναδικό έδαφος μαζικής συμπαράστασης προς τον δημοσιογράφο που διώκεται, είναι τα social media. Εκεί ο κόσμος συμπαρίσταται στον Κώστα Βαξεβάνη και ρίχνει τα πυρά του προς το βόθρο της συγκάλυψης των εγκληματιών που μέσα σε μερικές ώρες είδαν τους λογαριασμούς τους να φουσκώνουν με κάποια εκατομμύρια, εις βάρος φυσικά του απλού λαού.

Πριν από μερικές μέρες έγινε γνωστός ο ομαδικός βιασμός 24χρονης κοπέλας σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, καθώς αφού τη νάρκωσαν τη βίασαν τέσσερα «παλικάρια», γόνοι γνωστών οικογενειών. Εκεί, σχεδόν όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προσπάθησαν να συγκαλύψουν το τραγικό περιστατικό, ωστόσο η δύναμη των socιal media έκανε και πάλι το θαύμα της. Ένας ακτιβιστής, ο Ηλίας Γκιώνης, μέσα από γνωστή πλατφόρμα έκανε ευρέως γνωστό το βιασμό της κοπέλας, και μόνο τότε κινητοποιήθηκαν οι Αρχές και συνέλαβαν τους βιαστές. Υπενθυμίζεται ότι είναι ο ίδιος άνθρωπος που έβγαλε προς τα έξω την υπόθεση του Στάθη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος εκδικητικά δημοσίευε βίντεο με προσωπικές στιγμές γυναικών.

Υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά παραδείγματα. Στην Κύπρο, η υπόθεση του ζωγράφου και καθηγητή τέχνης, Γιώργου Γαβριήλ, πήρε τεράστιες διαστάσεις μόνο όταν ξεσηκώθηκε ο κόσμος μέσω των social media (και ένα μικρό αριθμό Μέσων, 1 ή 2) με ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης προς το πρόσωπό του και ενάντια στις αυταρχικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας για δίωξη και απόλυση του ζωγράφου. Το μίσος των κυβερνώντων και των υποστηρικτών τους προς τον Γιώργο Γαβριήλ, γύρισε μπούμερανγκ όταν το Facebook κατακλύστηκε από αναρτήσεις υπέρ του, κάνοντας γνωστή και εκτός συνόρων μία υπόθεση που θύμιζε τις ΗΠΑ της δεκαετίας του ’50.

Δυστυχώς, η μοναχικότητα των social media τείνει να παγιωθεί, σε ένα δημοσιογραφικό περιβάλλον που ζέχνει ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, είναι ευτυχές που υπάρχει αυτή η δυνατότητα, καθώς γίνονται γνωστές και πολύ σοβαρές υποθέσεις όπου η πλειονότητα των ΜΜΕ προσπαθεί επιμελώς να συγκαλύψει.

Πάντως, τα social media δείχνουν κατά κάποιο τρόπο δύο αλήθειες. Η μία είναι η κατρακύλα και η σκανδαλώδης αλληλεξάρτηση μεταξύ ΜΜΕ και διεφθαρμένων κυβερνήσεων και η άλλη είναι η δύναμη που μπορούν αυτά να έχουν ως προς την προώθηση της αλήθειας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy