Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Βάσου Καραγιώργη

Η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του αρχαιολόγου, καθηγητή και ιδρυτή της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Βάσου Καραγιώργη.


Σε αναφορά της προ ημερησίας διατάξεως, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι ο κορυφαίος αρχαιολόγος καθηγητής και ιδρυτής της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον χώρο της αρχαιολογίας. Σημείωσε ότι ο Βάσος Καραγιώργης έφυγε από τη ζωή την 21η Δεκεμβρίου του 2021 πλήρης ημερών και η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, δημοσία δαπάνη, στις 27 Δεκεμβρίου 2021.

Αναφερόμενη στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος, είπε ότι γεννήθηκε στο Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου και σπούδασε, με υποτροφία της κυπριακής κυβέρνησης, κλασική και πρακτική αρχαιολογία στο Λονδίνο, όπου έλαβε διδακτορικό δίπλωμα. Το 1952 διορίστηκε Βοηθός Έφορος του Κυπριακού Μουσείου, ενώ από το 1963 μέχρι και τη συνταξιοδότησή του το 1989 διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Επί διεύθυνσής του το τμήμα γνώρισε μεγάλη άνθιση και δημιουργικότητα και ο ίδιος ταύτισε  το όνομά του με τη μεγάλη ανασκαφή της Σαλαμίνας, όπου επί 22 χρόνια ανέσκαπτε, για να φέρει στο φως ένα από τα μεγαλύτερα θέατρα της Ανατολικής Μεσογείου, στο οποίο έμελλε να ζωντανέψουν σημαντικά έργα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και όχι μόνο. Η μεγάλη αυτή ανασκαφή κατέδειξε την ελληνικότητα της Σαλαμίνας, η οποία έκτοτε αποτελεί εθνικό σύμβολο. Εν συνεχεία, με τις ανασκαφές στη Σαλαμίνα, ήρθαν στο φως ακόμη πιο εντυπωσιακές αρχαιότητες, όπως  η βασιλική νεκρόπολη και ομηρικοί τάφοι του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ. ιδιαίτερης σημασίας για την αρχαιολογία. Το όνομα του σπουδαίου αυτού αρχαιολόγου συνδέθηκε επίσης με τις ανασκαφές στο αρχαίο Κίτιο και τους μεγαλοπρεπείς ναούς του, στην Πύλα και τους οικισμούς της Ύστερης Χαλκοκρατίας, στην Πεντάγια, στον Κοκκινόκρεμμο και αλλού.

«Ο άνθρωπος με τη βαθιά γνώση περί την αρχαιολογία συνέβαλε στην ίδρυση αρχαιολογικών μουσείων σε όλες τις επαρχίες, καθώς και στη διοργάνωση αρχαιολογικών συνεδρίων, στο πλαίσιο των οποίων δόθηκε η ευκαιρία σε διαπρεπείς ξένους αρχαιολόγους να διεξάγουν ανασκαφές στην Κύπρο, προβάλλοντας τη χώρα στο εξωτερικό και θέτοντάς τη στο επίκεντρο διεθνών ακαδημαϊκών συζητήσεων», είπε.

Πρόσθεσε ότι ο Βάσος Καραγιώργης διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», συνεργαζόμενος καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου, καθώς και  μέλος της τετραμελούς Ιδρυτικής Επιτροπής της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, όντας από το 2019 ένα από τα τέσσερα μεταβατικά τακτικά μέλη της Ακαδημίας.


Επίσης, σημείωσε, υπήρξε πολυγραφότατος, αφού εξέδωσε δεκάδες βιβλία και εκατοντάδες άρθρα για την κυπριακή αρχαιολογία, λαμβάνοντας πληθώρα διακρίσεων για το ακαδημαϊκό αυτό έργο. Τον Μάιο του 2008 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής για την προσφορά του στην αρχαιολογία.

«Άνθρωπος με άριστη επιστημονική κατάρτιση, πνευματική καλλιέργεια, βαθιά γνώση των αρχαίων πηγών, μα και άνθρωπος χαρισματικός, ευρηματικός, με όραμα και μεγάλες ηγετικές ικανότητες, κληροδοτεί στην κυπριακή, αλλά και στην παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα τεράστιο έργο, κτήμα ες αεί. Ταυτόχρονα, αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στην ακαδημαϊκή κοινότητα στην Κύπρο και διεθνώς», ανέφερε.

Τέλος η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια προς την οικογένεια και οικείους του.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.