Βρόμικη, με λεκέδες και χωρίς να έχει τελειώσει ακόμα.

Αυτή η εικόνα παρουσιάζεται στα σόσιαλ μίντια από Λευκωσιάτες. Με φωτογραφίες και σαρκαστικά σχόλια, για μια ακόμα φορά, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στο Facebook, το πάτωμα της πλατείας Ελευθερίας φαίνεται γεμάτο λεκέδες, ακαθαρσίες και σχολιάζεται σαρκαστικά ως «η πλατεία για την οποία εύχονταν» οι Λευκωσιάτες και «σίγουρα προσκαλεί τους τουρίστες».

Βίντεο που συνοδεύει τις φωτογραφίες καταγράφει ακαθαρσίες, σκουπίδια και βρομιές, λες και πρόκειται για χώρο σε εγκαταλειμμένη περιοχή. Προφανώς και δεν ικανοποιεί τους κατοίκους της πόλης η εικόνα που βλέπουν και γι’ αυτό άλλωστε περιγράφουν με αυτό τον τρόπο, αλλά και αναρτούν αυτές τις εικόνες.

Οι εικόνες αυτές και ο συνοδευόμενος σαρκασμός έρχονται να συμπληρώσουν τα ανέκδοτα που κατέκλυσαν την πόλη, αν όχι τη χώρα για το πότε θα τελειώσει η Πλατεία Ελευθερίας λόγω των συνεχών αναβολών.

«Από το γιοφύρι της Άρτας» μέχρι το «θα σ’ αγαπώ μέχρι να τελειώσει η Πλατεία Ελευθερίας» να είναι κάποια από αυτά.

Πάντως, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτη ο Χρήστος Πασσάς, αρχιτέκτονας του έργου, εκ μέρους του αρχιτεκτονικού γραφείου Zaha Hadid Architects σε συνέντευξή του εκτίμησε ότι οι δημότες της Λευκωσίας θα περπατήσουν στην πλατεία στα τέλη του καλοκαιριού –αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2019.

Προηγουμένως είχαν δοθεί τρεις παρατάσεις ολοκλήρωσης του έργου χωρίς να τηρηθούν. Και ο ίδιος ο δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, αναφέρθηκε στα εγκαίνια της Πλατείας εντός του 2019, χωρίς ωστόσο να δεσμεύεται για ημερομηνία επίσημης παραλαβής και ολοκλήρωσης του έργου.

Αποτέλεσμα, ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο και ποιος θα είναι ο τελικός λογαριασμός για τους δημότες…

Φυσικά, οι συνεχείς αναφορές σε ημερομηνίες ολοκλήρωσης του έργου είναι κάτι… σχετικό, αφού ακούστηκαν τόσες πολλές εκδοχές που δεν τηρήθηκαν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η πλατεία θα ήταν έτοιμη το τέλος του 2014, το 2016 και το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2018 έληγε η διορία παράτασης που είχε δοθεί από την Κεντρική Επιτροπή Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑ) ως καταληκτική για παράδοση του έργου.

Άννα Μισιαούλη