Οι ψαράδες καταγγέλλουν προσπάθεια εκδίωξής τους από το λιμάνι στο Λατσί

Ψαράδες Vs Αρχή Λιμένων

Προσπάθεια εκδίωξής τους από το λιμανάκι του Λατσιού στην Πόλη Χρυσοχούς καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας αποκλείοντας την είσοδο του λιμανιού. Το πρόβλημα των ψαράδων ξεκίνησε πριν από 15 μήνες όταν η Αρχή Λιμένων ανέλαβε τη διαχείριση του λιμανιού.

Όπως καταγγέλλουν οι επαγγελματίες ψαράδες, η Αρχή Λιμένων θέλει να μετατρέψει το λιμάνι σε τουριστική υποδομή, εξωθώντας τους σε αποχώρηση από το χώρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των επαγγελματιών ψαράδων στην περιοχή Λατσιού και Πωμού, Αλέκο Χριστοδούλου, ο επαρχιακός διευθυντής της Αρχής Λιμένων υποσχέθηκε για πραγματοποίηση συνάντησης με τους ψαράδες, έτσι ώστε να συζητηθούν τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Χριστοδούλου στη «Χ», η διαμαρτυρία εστιάζεται σε τρία βασικά ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι οι ψαράδες δεν δέχονται να τους μετακινεί η Αρχή Λιμένων από τις θέσεις τους για να παραχωρήσει τη θέση σε ακτοπλοϊκά σκάφη. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, η Αρχή έστειλε επιστολές σε δύο ψαράδες για να μετακινήσουν τις βάρκες τους και στην ίδια θέση να βάλουν ένα ακτοπλοϊκό. “Αντιλαμβανόμαστε ότι θέλουν να βάλουν τάξη, αλλά δεν γίνεται να λένε ότι τους ενοχλεί μια βάρκα 10 μέτρων και να μην τους ενοχλεί μια βάρκα 23 μέτρων”, είπε ο κ. Χριστοδούλου προσθέτοντας πως οι βάρκες των ψαράδων δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι πως δεν τους επιτρέπεται πλέον να έχουν δίκτυα μπροστά από τις βάρκες τους. Όπως εξηγεί ο κ. Χριστοδούλου, οι ψαράδες κάθε δέκα μέρες πρέπει να αλλάζουν τα δίκτυα τους τα οποία τοποθετούν μπροστά στις βάρκες τους.

Η υποχρεωτική μετακίνηση των δικτύων, που ζυγίζουν 40 με 50 κιλά, προκαλεί προβλήματα στους ψαράδες. Το τρίτο πρόβλημα είναι ότι η Αρχή Λιμένων δεν τους επιτρέπει πλέον να βγάζουν για συντήρηση τις βάρκες με τα δικά τους τρόλεϊ, όπως δηλαδή έπρατταν όλα αυτά τα χρόνια.

Η Αρχή έδωσε δύο άδειες σε ιδιώτες και μόνο εκείνοι δικαιούνται να βγάζουν τις βάρκες από τη θάλασσα. Ωστόσο, η ρυμούλκηση στοιχίζει στους ψαράδες από 200 μέχρι 250 ευρώ. Αυτό το ποσό προστίθεται στα υπόλοιπα έξοδα συντήρησης της βάρκας που ανέρχονται σε μερικές εκατοντάδες ευρώ. Επίσης, οι ψαράδες ζητούν να τους υποδειχθεί από την Αρχή χώρος συντήρησης των βαρκών, καθώς ο παλιός χώρος έγινε πλακόστρωτο και τον χρησιμοποιούν παράνομα.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy