Εισάγεται το «συναινετικό διαζύγιο» και διατάξεις προστασίας του παιδιού

Στη Βουλή το πλαίσιο αναθεώρησης του Οικογενειακού Δικαίου.

 

Πλέγμα ασφάλειας των παιδιών στις περιπτώσεις διαζυγίου και πιο γρήγορες διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων επιχειρεί να δημιουργήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης με το νομοθετικό πλαίσιο αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου που απέστειλε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στις κυριότερες αλλαγές που αφορούν την προστασία του παιδιού ενός ζεύγους συγκαταλέγεται η πρόνοια με βάση την οποία το παιδί, σε οποιαδήποτε δικαστική ή άλλη διοικητική διαδικασία, δύναται να ακουστεί και να εκφράσει ελεύθερα τη γνώμη του σχετικά με οποιοδήποτε θέμα το ενδιαφέρει.

Πέραν τούτου στο ίδιο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται το δικαίωμα του παιδιού να παραμένει με τους γονείς του στα πλαίσια του καθεστώτος της κοινής επιμέλειας, με εξαίρεση περιπτώσεις όπου ο χωρισμός αυτός είναι αναγκαίος για το υπέρτατο συμφέρον του παιδιού. Στο ίδιο πλαίσιο περιλαμβάνεται πρόνοια με βάση την οποία τυγχάνει σεβασμού το δικαίωμα του παιδιού, που ζει χωριστά από τους γονείς του ή από τον ένα από αυτούς, να διατηρεί κανονικά προσωπικές σχέσεις και να έχει επικοινωνία με τους δύο γονείς μέσω της υποχρέωσης που έχει ο γονέας να επικοινωνεί με το παιδί του.

Σε περιπτώσεις λύσης του γάμου ή σε περιπτώσεις όπου οι γονείς είναι εν διαστάσει, αναγνωρίζεται η εξ ημισείας επιμέλεια του παιδιού και από τους δύο γονείς, με το πρόγραμμα επιμέλειας του παιδιού να καθορίζεται αναλυτικά στο διάταγμα του Δικαστηρίου. Στο ίδιο πλαίσιο για προστασία και ευημερία του παιδιού εντάσσεται και η αναζήτηση εμπειρογνωμοσύνης από ειδικούς, η ετοιμασία εκθέσεων για την αξιολόγηση του συμφέροντος του παιδιού και του τρόπου εφαρμογής του διατάγματος γονικής μέριμνας, καθώς και η παραπομπή των γονέων σε υποχρεωτική συμμετοχή σε εκπαιδευτικά ή και θεραπευτικά προγράμματα, αν αυτό είναι προς όφελος των σχέσεων γονέων και τέκνων.

Το πακέτο των επτά νομοσχεδίων, το οποίο είναι ήδη υπό μελέτη από τους βουλευτές, θα κατατεθεί επίσημα στην Ολομέλεια της Βουλής τη μεθεπόμενη Παρασκευή και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοθετικού πλαισίου εισάγεται η ορολογία του συναινετικού διαζυγίου και παράλληλα εισάγεται πρόνοια με την οποία ουδείς εκ των συζύγων μπορεί να διαθέσει με οποιονδήποτε τρόπο την οικογενειακή στέγη, χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου.

Παράλληλα το Δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει την υποχρεωτική συμμετοχή των γονέων σε εκπαιδευτικά ή και θεραπευτικά προγράμματα ή και προγράμματα ψυχοθεραπείας ή ψυχολογικής στήριξης ή την παροχή συμβουλευτικής ή ψυχολογικής στήριξης στο παιδί χωρίς να απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων. Ρυθμίζεται επίσης η δυνατότητα υποβολής αίτησης για συνέχιση της καταβολής διατροφής τόσο από τον δικαιούχο, όσο και από τον γονέα ή τον Διευθυντή Τμήματος Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μετά την ενηλικίωση του παιδιού, εφόσον το περιβάλλουν ειδικές περιστάσεις.

Οι δικαστικές διαδικασίες

Η σύνθεση του Οικογενειακού Δικαστηρίου σε αιτήσεις διαζυγίων θα αποτελείται από ένα δικαστή αντί τριών. Παράλληλα τροποποιείται ο νόμος Περί Οικογενειακών Δικαστηρίων έτσι ώστε στις περιπτώσεις των θρησκευτικών ομάδων τα διαζύγια να εκδίδονται από τα Οικογενειακά Δικαστήρια και όχι από τα Επαρχιακά Δικαστήρια. Κώστας Α. Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy