Ιστορικές χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ΕΕ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν

Για ιστορικές αποφάσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε λόγο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε κοινές δηλώσεις του με τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ, πριν την έναρξη του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Στο έκτακτο Συμβούλιο συμμετέχουν ακόμα και οι ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, Λιζ Τρας και Μέλανι Ζολί, καθώς και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Είχε προηγηθεί το πρωί έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και της Φινλανδίας και της Σουηδίας (που δεν αποτελούν μέλη της συμμαχίας) και του κ. Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε πως αυτή θα είναι μια σημαντική συνάντηση, προσθέτοντας πως ήδη είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ΥΠΕΞ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, καθώς και με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Ντμίτρι Κουλέμπα, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ το πρωί.

«Βλέπουμε σήμερα το άσχημο πρόσωπο του πολέμου στα σύνορα μας» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ, αναφέροντας πως η Ρωσία βομβαρδίζει αδιάκριτα με αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού αμάχων.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε ακόμα στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για πραγματοποίηση αποστολής η οποία θα εξετάσει τις κατηγορίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου.

«Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν, και είναι ο Πούτιν που πρέπει να δώσει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο» υπογράμμισε ο κ. Μπορέλ.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ακόμα πως παρέχεται βοήθεια στην Ουκρανία για την υπεράσπιση της χώρας, βοήθεια στους πρόσφυγες που περνούν τα σύνορα και κυρώσεις που θα επηρεάσουν τη Ρωσία και την αξία του νομίσματός της.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υπενθύμισε πως προτεραιότητα του Προέδρου Μπάιντεν αφότου ανέλαβε ήταν να δώσει νέα πνοή στις σχέσεις με τους εταίρους των ΗΠΑ, πρώτα από όλα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Μπλίνκεν έκανε λόγο για αξιοσημείωτες ενέργειες από την πλευρά της ΕΕ, προσθέτοντας πως «δεν αποτελεί υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε ιστορικές».

Όπως είπε, ο σημερινός πόλεμος αποτελεί επιλογή του Προέδρου Πούτιν και εξέφρασε την δέσμευση των ΗΠΑ να κάνουν ότι μπορούν για να τον σταματήσουν.

Ο συντονισμός είναι ζωτικής σημασίας, όμως αυτό το θέμα δεν αφορά μόνο την ΕΕ και τις ΗΠΑ, αλλά αποτελεί απειλή για ολόκληρο των κόσμο.

Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας «αλλά επίσης ουσιώδεις αρχές τις οποίες θεμελιώσαμε μετά από δύο παγκόσμιους πολέμους», αρχές όπως το ότι κανείς δεν μπορεί να αλλάζει τα σύνορα άλλων χωρών με τη βία, πως δεν μπορεί να τους επιβάλει τι θα κάνουν, ούτε να δημιουργεί ζώνες επιρροής.

«Αν επιτρέψουμε αυτό να συνεχιστεί χωρίς τιμωρία, θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας όχι μόνο για εμάς αλλά για όλο τον κόσμο» είπε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.