Και ο Υπουργός Εσωτερικών στην προεκλογική για Αβέρωφ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής κάλεσε τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να εργαστούν ώστε να αναδειχθεί στην Προεδρία ο Αβέρωφ Νεοφύτου τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο των λύσεων και των συναινέσεων, που υλοποιεί καινοτόμες εισηγήσεις και δημιουργεί συνεργασίες.

Σε χαιρετισμό το Σάββατο στην εκδήλωση που διοργάνωσε στην Χοιροκοιτία η διεύθυνση τοπικής αυτοδιοίκησης του ΔΗΣΥ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού αναγνωρίζουν ότι οι κοινότητες και οι δήμοι μας είναι το κύτταρο αυτού τους κράτους και η προσοχή σε αυτές είναι πάρα πολύ μεγάλη”.

“Ουδέποτε στο παρελθόν υπήρξε κυβέρνηση που είχε τέτοια ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση από το πρωτοβάθμιο. στο δευτεροβάθμιο επίπεδο” , ανέφερε.

Ο ΥΠΕΣ είπε ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη έργα 297 εκατομμυρίων ευρώ από τον Εθνικό Προϋπολογισμό για τις αγροτικές περιοχές και άλλα 28 εκατομμύρια είναι από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου.

“Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό δράσεων από την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων όπου 194 από τις 250 δράσεις που είναι κοστολογημένες στο σύνολο τους 367 εκατομμύρια είναι ήδη σε διαδικασία υλοποίησης και βεβαίως φέτος μόνο το πρώτο εξάμηνο το Υπουργείο Εσωτερικών διέθεσαι επιπρόσθετα από τον προϋπολογισμό του 5 εκατομμύρια για μικρά ώριμα έργα για τα οποία οι Κοινοτάρχες ζητούν από το Υπουργείο να τα υλοποιήσουμε ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ανάγκη”, ανέφερε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι φέτος ολοκληρώθηκε το έργο αντικατάστασης όλων των λαμπτήρων στις κοινότητες με ένα κόστος 22 εκατομμύρια, το οποίο θα μειώσει την λειτουργική δαπάνη κατά 65% στον φωτισμό. Από φέτος, πρόσθεσε, επαναφέρουμε την κρατική χορηγία στα επίπεδα του 2013 για τις κοινότητες η οποία από 75 θα φτάσει στις 98 χιλιάδες.

Ο ΥΠΕΣ είπε εξάλλου ότι έχει αυξηθεί η χορηγία στην Ένωση Κατεχόμενων Κοινοτήτων Λευκωσίας στις 25 χιλιάδες ευρώ και στην Ένωση Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Αμμοχώστου κατά 10 χιλιάδες ευρώ για να ανέλθει στις 20 χιλιάδες ,με την δέσμευση ότι το 2023 έχει ήδη προυπολογιστεί και θα φτάσει και αυτή στις 25 χιλιάδες ευρώ.

Όσον δε αφορά τις μηνιαίες αποζημιώσεις και την καταβολή του 13ου μισθού των Κοινοταρχών των κατεχόμενων κοινοτήτων ανέφερε πως από το 2019 παραχωρείται μια συγκεκριμένη αποζημιώσει ίση με το 50% της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι κοινοτάρχες στις ελεύθερες περιοχές.

“Είμαι σε θέση να σας ενημερώσω σήμερα ότι έχει ετοιμαστεί πρόταση την οποία και θα προωθήσω στο Υπουργικό Συμβούλιο μόλις έχω και την σύμφωνο γνώμη του Υπουργού Οικονομικών, η οποία κινείται στην ίδια λογική δηλαδή της παραχώρησης μιας συνταξιοδοτικής αποζημίωσης στην βάση της ποσοστιαίας φόρμουλας που υπάρχει και ισχύει για την Ένωση Δήμων, δηλαδή παραχώρηση του 50% της σύνταξης όπως απολαμβάνουν και οι Δήμαρχοι στις κατεχόμενες περιοχές”, ανέφερε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι ο τρόπος που λειτουργεί η Κυβέρνηση “δίνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η επιλογή για όλους εμάς είναι μονόδρομος όσον αφορά την εμπιστοσύνη προς μια κυβέρνηση του Δημοκρατικού Συναγερμού”.

“Εμείς δεν είμαστε στα ευχολόγια, είμαστε οι άνθρωποι των έργων και των πράξεων. Το αποδεικνύουν καθημερινά όλα τούτα τα οποία έχουν επιτελεστεί και βεβαίως πολύ περισσότερο αυτά τα οποία γίνονται καθημερινά και θα συνεχίζουν να γίνονται”, ανέφερε ο Υπουργός.

Ο κ. Νουρής μίλησε για ψευτοδιλήμματα και πρόσθεσε πως η διαχείριση της διακυβέρνησης του Προέδρου Αναστασιάδη με την αποκλειστική στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού τα τελευταία πέντε χρόνια, “έδειξε περίτρανα ότι έγινε κατορθωτή ( η διαχείριση) λόγω της παρουσίας του Αβέρωφ στο τιμόνι του ΔΗΣΥ και υποστηρικτή των πολιτικών της κυβέρνησης”.

“Σας καλώ λοιπόν να εργαστούμε όπως εμείς ξέρουμε οι Συναγερμικοί για να αναδείξουμε τον Αβέρωφ στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για να μπορέσει ο κυπριακός λαός να συνεχίσει να απολαμβάνει όλα τούτα τα οποία απολαμβάνει σήμερα”, κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.