Κάρτα φιλάθλου: Λύση ή παράλυση;

Θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου με το πέρας ενός έτους

Του Γιάννη Κακαρή

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον καθηγητή Δρα Σταύρο Πουλούκα και παρουσιάστηκε στο κοινό τον περασμένο Ιούλιο, αναφορικά με τα δεδομένα και τις αντιλήψεις στο κυπριακό ποδόσφαιρο, περιείχε ξεχωριστή αναφορά στην Κάρτα φιλάθλου. Στο εν λόγω τμήμα της έρευνας παρουσιαζόταν το 71% των ερωτηθέντων να συμφωνεί με την εφαρμογή της νομοθεσίας, ενώ το 31% όσων πήγαν έστω και σε έναν αγώνα πέρσι δεν θα προχωρήσει σε έκδοση της κάρτας.

Ανεξάρτητα με το αν συμφωνούν ή όχι με την κάρτα, όσοι δήλωσαν ότι θα εκδώσουν την κάρτα χωρίζονται ως εξής:

Το 71% οπαδών του ΑΠΟΕΛ,

62% της Ανόρθωσης,

57% του Απόλλωνα,

50% της ΑΕΛ και

45% των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Παρά τη διαφωνία μερίδας ποδοσφαιρικών σωματείων και του συνόλου των οργανωμένων φιλάθλων τέθηκε σε ισχύ η νομοθεσία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ. Ήδη μετράμε μια βδομάδα από την εφαρμογή της νομοθεσίας για την Κάρτα φιλάθλου και στόχος αυτού του ρεπορτάζ ήταν να εξετάσουμε μέχρι πού βρίσκεται η εφαρμογή της.

Να θυμίσουμε ότι η Κάρτα φιλάθλου είναι νόμος και ισχύει σε όλους τους αγώνες πρώτης κατηγορίας όλων των ομαδικών αθλημάτων. Χωρίς αυτή δεν επιτρέπεται σε κανέναν η είσοδος στο γήπεδο.

Η «Κυριακάτικη Χαραυγή» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΚΟΑ, κ. Κλεάνθη Γεωργιάδη, ο οποίος ως πρώτη αντίδραση μάς ανέφερε ότι κατά τις πρώτες μέρες εφαρμογής της κάρτας παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα, τα οποία με το πέρασμα του χρόνου θα επιλυθούν. Πρώτο από όλα τα προβλήματα είναι η αρνητική προδιάθεση και οι επιφυλάξεις που διατηρεί ο κόσμος. Πέραν αυτού του προβλήματος, κατά τον κ. Γεωργιάδη, τα υπόλοιπα είναι τεχνικά, αφού κάποια γήπεδα (π.χ. Μακάρειο, Τσίρειο) χρειάζονται περαιτέρω βελτίωση, ούτως ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν το αυτοματοποιημένο σύστημα. Επίσης το πρόγραμμα χρειάζεται βελτιστοποίηση και διόρθωση των προβλημάτων που αντιμετωπίστηκαν.

Με βάση πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα μας, ο σχεδιασμός προβολής της Κάρτας φιλάθλου δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Υπάρχει σκέψη να δίνονται κίνητρα στους κατόχους της κάρτας, όπως δωρεάν εισιτήρια για διεθνείς αγώνες. Επιπρόσθετα θα δίνεται το δικαίωμα στα σωματεία να φορτώνουν το εισιτήριο του φιλάθλου πάνω στην κάρτα.

Πάντως ο ΚΟΑ θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου, αφού δει στην πράξη την εφαρμογή του, κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Πόσο έτοιμοι είναι οι αθλητικοί χώροι να υποστηρίξουν την εφαρμογή της κάρτας και πώς λειτουργεί το σύστημα;

Τα γήπεδα ποδοσφαίρου με τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις, ΓΣΠ, ΑΕΚ Αρένα και «Αντώνης Παπαδόπουλος», είναι πλήρως εξοπλισμένα γι’ αυτό μπορούν να αντεπεξέλθουν χωρίς κανένα πρόβλημα στις απαιτήσεις του νόμου.

Στα υπόλοιπα γήπεδα βελτιώθηκε το σύστημα των καμερών ασφαλείας (ωστόσο πάντα θα υπάρχει και άλλο περιθώριο βελτίωσης). Όσον αφορά το σύστημα εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους, χρησιμοποιούνται προσωρινά μέσα μέχρι την αναβάθμιση των υποδομών. Γενικότερα, όμως, όλα τα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας του ποδοσφαίρου θεωρούνται επαρκή.

Δυστυχώς μόνο τα τρία προαναφερθέντα γήπεδα έχουν σύστημα ταξιθέτησης. Αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο οι Αρχές προσπαθούν να επιλύσουν. Παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα που δημιουργείται από τη μη ύπαρξη συστήματος ταξιθέτησης δεν είναι τόσο σοβαρό, αφού το σύστημα δουλεύει με βάση τη φωτογραφία και όχι τη θέση. Δηλαδή όταν γίνει ένα περιστατικό στο γήπεδο, το πρόγραμμα παίρνει τη φωτογραφία και αναλύει τα πρόσωπα που φαίνονται, ταυτοποιώντας τα με βάση τις φωτογραφίες που καταχωρήθηκαν κατά την έκδοση της κάρτας. Εάν η φωτογραφία δεν είναι καθαρή, τότε θα απομονωθούν τα χαρακτηριστικά (δηλαδή σε ποια κερκίδα, το φύλο, η ηλικία κ.ά.) και τότε θα μείνουν κάποιοι υποψήφιοι τους οποίους ο χειριστής πρέπει να ταυτοποιήσει έναν προς έναν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΟΑ, το σύστημα δεν είναι τελειοποιημένο, όμως είναι επαρκές για να αντεπεξέλθει.

Αναφορικά με τα κλειστά γήπεδα πρώτης κατηγορίας των άλλων ομαδικών αθλημάτων, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε στην εφημερίδα μας πως επειδή η έναρξη των πρωταθλημάτων γίνεται αργότερα από το ποδοσφαιρικό (περίπου τον Οκτώβρη), θα διεξαχθεί σύσκεψη αύριο Δευτέρα ώστε να ενημερωθούν οι αρμόδιοι φορείς για το στάδιο υλοποίησης των αναγκαίων εργασιών ούτως ώστε να υποστηριχθεί η κάρτα.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι σε γήπεδα που είναι χωρητικότητας κάτω των δύο χιλιάδων οπαδών, δεν είναι υποχρεωτικό να υπάρχει σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης. Εντούτοις θα τοποθετηθούν και σε αυτά, ούτως ώστε να γίνεται η ταυτοποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι και την Πέμπτη εκδόθηκαν μόνο 36.500 κάρτες φιλάθλου, πράγμα το οποίο αποδεικνύει ότι ο κόσμος έχει εναντιωθεί στην εφαρμογή αυτού του νόμου.

Όπως εξήγησε ο Δρ Πουλούκας, βάσει των ευρημάτων της έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για να αυξηθούν οι φίλαθλοι σε σύγκριση με την περσινή περίοδο (η οποία ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών) θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο να εκδοθούν περίπου 80.000 κάρτες.

Εδώ θα είμαστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα επανέλθουμε εν ευθέτω χρόνω, για να δούμε κατά πόσον τελικά η κάρτα οπαδού αντιμετώπισε τη βία, όπως ήταν ο στόχος εισαγωγής της ή τη μετέφερε εκτός αγωνιστικών χώρων. Αν αύξησε την προσέλευση οπαδών ή αν αύξησε την τηλεθέαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα σωματεία και το ποδόσφαιρο και τις εταιρείες που αναμένουν κέρδη από την τηλεθέαση…

«Απώλειες» είχαν ήδη Ομόνοια και Νέα Σαλαμίνα

Τη θέση τους ενάντια στην κάρτα οπαδού και το νόμο που τη διέπει εξέφρασαν αρκετές ομάδες. Μεταξύ αυτών των ομάδων ήταν η Ομόνοια και η Νέα Σαλαμίνα, οι οποίες έκαναν αρκετές ενέργειες στο παρελθόν. Σε δήλωσή τους στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» από κοινού τόνισαν το γεγονός ότι ήταν ανέκαθεν ενάντια σε αυτό το μέτρο και το έδειξαν μέσα από τις πράξεις τους. Όμως εφόσον η Κάρτα φιλάθλου αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, δεν τους δίνεται άλλη επιλογή από τη συμμόρφωση.
Παρ’ όλα αυτά η Ομόνοια θα κρίνει και θα τοποθετηθεί για την εφαρμογή της νομοθεσίας, με το πέρασμα του χρόνου, έχοντας μπροστά της στοιχεία. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Σαλαμίνας, κ. Δημήτρης Λάζος, παρ’ όλο που η ομάδα ήταν ενάντια σε αυτό το μέτρο, επιχειρηματολογώντας ενώπιον του ΚΟΑ και της ΚΟΠ, αυτό δεν αναιρεί την πάγια θέση της ενάντια σε κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται. Είναι ξεκάθαρο ότι πλήγηκαν και οι δύο
ομάδες από την εφαρμογή αυτού του νόμου αφού στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος η Ομόνοια είχε περίπου 7.000 φιλάθλους σε αντίθεση με την περσινή πρεμιέρα που παρευρέθηκαν περίπου 13.000. Με βάση δικούς μας υπολογισμούς, με την εφαρμογή της κάρτας οπαδού, η Ομόνοια απώλεσε περίπου 50 χιλιάδες ευρώ έσοδα. Η Κάρτα φιλάθλου έπληξε σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη Σαλαμίνα αφού η προπώληση των εισιτηρίων διαρκείας είναι κατά 50% χαμηλότερη από ό,τι πέρσι την ίδια περίοδο. Για αυτόν το λόγο η Σαλαμίνα απευθύνει μαζικό κάλεσμα στον κόσμο της να αγοράσει εισιτήρια διαρκείας ανεξαρτήτως αν θα εκδώσει Κάρτα φιλάθλου, ούτως ώστε το σωματείο να μην επηρεαστεί οικονομικά από το μέτρο αυτό. Οι δύο ομάδες θεωρούν ότι το πρόβλημα της βίας πρέπει να καταπολεμηθεί από τη
ρίζα του και ότι η λύση του βρίσκεται στην παιδεία και την πρόληψη. Κατά κύριο λόγο τα αίτια είναι δομικά, αφού τα κοινωνικά προβλήματα και η οικονομική κρίση επηρεάζουν όλους μας. Άλλα φαινόμενα που ενδεχομένως να γεννούν τη βία είναι η προκατάληψη και το αίσθημα αδικίας. Για αυτόν το λόγο πρέπει να ενισχυθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με την έρευνα για κυπριακό ποδόσφαιρο, το 95% από όσους υποστηρίζουν κάποια ομάδα θεωρούν ότι διεξάγονται στημένοι αγώνες και το 66% κατατάσσουν το πρωτάθλημά μας ως αναξιόπιστο/πολύ αναξιόπιστο, όσο και το ελληνικό. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομόνοιας, κ. Ανδρέας Δημητρίου, τόνισε ότι είναι ευθύνη όλων των ομάδων να πράξουν το παν για την εξάλειψη της βίας, δηλώνοντας έτοιμοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συνεργαστούν με άλλες ομάδες.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy