Καταγγελίες Οδυσσέα για αεροδρόμια – Παράνομη υπογραφή συμβολαίου και διαρροές προς την Hermes

Έκδηλα παράνομη υπογραφή συμβολαίου μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και του Οίκου PWC, για διενέργεια μελέτης για το κατά πόσον δικαιολογείται το ύψος των αποζημιώσεων που ζητά η Hermes για τη διαχείριση των κυπριακών αεροδρομίων, καταγγέλλει ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Μιχαηλίδης κατήγγειλε ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε παράνομα το συμβόλαιο με την PWC από τις 14 Ιουλίου,  αφού προηγουμένως δεν είχε αποδεσμευτεί το κονδύλι – ύψους 190 χιλιάδων ευρώ – που είναι σταυρωμένο στους κρατικούς προϋπολογισμούς και μετά από δύο μήνες ήρθαν στη Bουλή για να ζητήσουν να αποδεσμευτεί το ποσό, μετά δηλαδή την υπογραφή του συμβολαίου.

Την υπογραφή του συμβολαίου παραδέχθηκε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε διαρροή προς την εταιρεία Hermes του προσχεδίου της Έκθεσής του για το Υπουργείο Μεταφορών, στο οποίο περιλαμβάνονταν τα κίνητρα που μπορεί να δώσει το Υπουργείο σε διάφορους.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις 30 Αυγούστου το προσχέδιο της Έκθεσής του παραδόθηκε προς τον Υπουργό και το Διευθυντή του Υπουργείου και λίγες μέρες μετά, ανώτατο στέλεχος της εταιρείας Hermes, του ζήτησε να πιούν καφέ και να συζητήσουν τα κίνητρα χωρίς ωστόσο, αφού ερωτήθηκε, να δώσει εξηγήσεις ως προς το που βρήκε τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες περιλαμβάνονταν στο προσχέδιο που κατείχαν μόνο ο Υπουργός και ο Διευθυντής του.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης έθεσε το ερώτημα γιατί παρανομεί το Υπουργείο από τη στιγμή που είναι δεσμευμένο το κονδύλι, ενώ την ίδια ώρα υπέδειξε πως είναι τεράστιας σημασίας το ότι ένα κρατικό έγγραφο διαρρέει σε εταιρεία με εύλογο οικονομικό συμφέρον και ότι στη συνέχεια επιχειρήθηκαν παρενοχλήσεις προς τον Γενικό Ελεγκτή.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι κανονικά με τόσα σκάνδαλα έπρεπε να παθαίνουμε εγκεφαλικά αλλά όπως είπε, πλέον τα προσπερνάμε.

Η υπογραφή του συμβολαίου είναι παράνομη τόνισαν τόσο η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου όσο και ο Αναπληρωτής πρόεδρος, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί δεν ζήτησαν έκτακτη συνεδρία για να αποδεσμευτεί.

Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε ότι ήταν πάντοτε διακαής πόθος της Hermes να επεκτείνει το συμβόλαιο της για τα αεροδρόμια και εξέφρασε την θέση ότι δεν πρέπει με οποιονδήποτε τρόπο να επεκταθεί η σύμβαση που λήγει το 2031, μέχρι το 2036.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή, Μάριος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, είπε ότι “ως Ελεγκτική Υπηρεσία έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την πρόδηλα παράνομη ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράψει σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς να προηγηθεί καμιά ανταγωνιστική διαδικασία και μάλιστα, τη στιγμή που δεν είχε διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμό.

Διεξάγουμε και γενικότερο έλεγχο για το θέμα και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες”. Ο κ. Πετρίδης δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα της διαρροής της έκθεσης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Μιχαηλίδης εντός της Επιτροπής.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy