Kαταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης ΕΕ για μετανάστευση

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μαζί με ορισμένους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, δρομολόγησε σήμερα στη Βαλέτα το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για τη σταθερότητα και την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της παράτυπης μετανάστευσης στην Αφρική.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε πως μέσω της μακροχρόνιας αναπτυξιακής συνεργασίας της, η ΕΕ έχει συνεισφέρει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της φτώχειας και της μετανάστευσης.

“Σήμερα, κάνουμε ακόμη ένα βήμα. Αυτό το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης για την Αφρική, που δημιουργήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, δείχνει ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται αμέσως στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή. Για να επιτύχουμε, πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες εταίρους μας της Αφρικής προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να προωθήσουμε οικονομικές και ίσες ευκαιρίες, την ασφάλεια και την ανάπτυξη”, πρόσθεσε.

Για την αξιοπιστία του καταπιστευματικού ταμείου για την Αφρική, αλλά και τη δική μας, σημείωσε, θέλω να δω περισσότερα κράτη μέλη να συνεισφέρουν και να συμπληρώνουν τα 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ.»

Το καταπιστευματικό ταμείο έκτακτης ανάγκης έχει συσταθεί με 1,8 δισ. ευρώ από τα χρηματοδοτικά μέσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και με συνεισφορές των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χορηγών.

Μέχρι στιγμής, 25 κράτη μέλη της ΕΕ και 2 χορηγοί εκτός ΕΕ (Νορβηγία και Ελβετία) έχουν ανακοινώσει συνολική συνεισφορά περίπου 78,2 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη συνεδρίαση του στρατηγικού διοικητικού συμβουλίου του καταπιστευματικού ταμείου έκτακτης ανάγκης θα πραγματοποιηθεί ήδη σήμερα στη Βαλέτα για να διασφαλιστεί το άμεσο ξεκίνημα των δραστηριοτήτων. Το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου προεδρεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απαρτίζεται από εκπροσώπους κρατών μελών και άλλων χορηγών. Χώρες εταίροι και περιφερειακές οργανώσεις έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν.

Παρέμβαση ΠτΔ

Κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Μάλτα, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού υποστήριξε την ανάγκη όπως η ΕΕ μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις προχωρήσει στη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, τόνισε εμφαντικά την ανάγκη οι πολιτικές της ΕΕ να μην περιοριστούν στη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, αλλά όπως οι πολιτικές της στραφούν προς τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας πως «χωρίς να παραγνωρίζεται ο, κατά γενική ομολογία, σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η όποια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το θέμα θα πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοια φαινόμενα, αναφέροντας συγκεκριμένα την Ιορδανία και το Λίβανο».

Η εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμπερίληψη της Ιορδανίας και του Λιβάνου ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα τύχουν βοήθειας από πλευράς της ΕΕ, σημείωσε, έτυχε ευρείας στήριξης από σημαντικό αριθμό αρχηγών κρατών και, ως εκ τούτου, η ΕΕ αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για τις χώρες αυτές.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ρόλος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό βρισκόταν ανάμεσα στα κύρια θέματα συζήτησης» αναφέρει ο Εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως «στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε για την ανάγκη στήριξης της Τουρκικής Κυβέρνησης σε σχέση με την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ξεκαθάρισε ότι η όποια πρόοδος προς την κατεύθυνση αυτή και, πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα κεφαλαίων εξαρτάται αποκλειστικά από την Τουρκία».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές καταγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στις κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημείωσε, επίσης, ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, μια θέση που έτυχε στήριξης από όλα τα κράτη μέλη» κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy